Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες

Αντιμέτωπος με τους κακούς του δαίμονες ο Νεϊμάρ βρέθηκε μέσα σε μια μέρα στο μάτι του κυκλώνα
Γεννήθηκε στη χώρα που λατρεύει (σαν θεό) τον «βασιλιά Πελέ», αγωνίζεται στην ομάδα, όπου άπαντες λατρεύουν (σαν θεό) τον «βασιλιά Μέσι». Σε Βραζιλία και Μπαρσελόνα αντιστοίχως ο Νεϊμάρ γνώριζε εξ αρχής (ή συνειδητοποίησε γρήγορα) πως διαθέσιμος είναι μόνον ο ρόλος του πρίγκιπα. Όχι ο ιδεωδέστερος για έναν ποδοσφαιριστή των αρετών και των φιλοδοξιών του, αλλά εσχάτως έδειχνε να τον έχει αποδεχτεί και να απομυζεί το μέγιστο δυνατό από αυτόν.
Στη «σελεσάο» φέρει ήδη το περιβραχιόνιο, είναι ο φύσει και θέσει αρχηγός της ομάδας, με 44 τέρματα ήδη ο πέμπτος στη διαχρονική λίστα των σκόρερ της (σ.σ. αν συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό ο 23χρονος είναι δεδομένο πως θα προσπεράσει τα 77 γκολ του αρχισκόρερ Πελέ) και πλέον ο μόνος, του οποίου το στιλ θυμίζει κάτι από το “jogo bonito” (όμορφο παιχνίδι), για το οποίο η ποδοσφαιρική υφήλιος αποθέωνε κάποτε τους Βραζιλιάνους.
Στην Μπαρσελόνα μετά από την άνευ τίτλου πρώτη χρονιά κατάφερε την περασμένη περίοδο να συνθέσει (με τους Μέσι και Σουάρες) την περίφημη τριάδα MSN των 122 τερμάτων και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τρεμπλ. Στις αρχές της εβδομάδας μάλιστα σύσσωμος ο ισπανικός Τύπος αποκάλυπτε την πρόθεση του καταλανικού συλλόγου να επεκτείνει πρόωρα την τρέχουσα ως το 2018 συνεργασία του με τον Νεϊμάρ ως το 2020 με ταυτόχρονη αύξηση τόσο των ετήσιων απολαβών του (στα 12 εκατομμύρια καθαρά) όσο και της ρήτρας αποδέσμευσής του (από τα 190 στα 250 εκατομμύρια ευρώ).

Αγωγή για απάτη

Το ειδυλλιακό σκηνικό ανατράπηκε μεσοβδόμαδα εντός 24 ωρών, όταν ο 23χρονος τέθηκε αντιμέτωπος (εκ νέου) με την ισπανική δικαιοσύνη και την Κολομβία, οι οποίες τείνουν να εξελιχθούν σε Ερινύες του. Η αρχή έγινε την περασμένη Τετάρτη, όταν το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας κατέθεσε νέα αγωγή κατά του ιδίου και της Μπαρσελόνα για διαφθορά και απάτη στην προ διετίας μετεγγραφή του στους «μπλαουγκράνα».
Η αγωγή ήρθε ως αποτέλεσμα καταγγελίας του βραζιλιάνικου επενδυτικού ταμείου DIS, το οποίο ισχυρίζεται πως κατέχει το 40% των μετεγγραφικών δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή και αξιώνει αποζημίωση 40 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται πως για τη μετακίνηση του Νεϊμάρ στους Καταλανούς έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες έρευνα για φοροδιαφυγή και ότι υπό την πίεση της οι «μπλαουγκράνα» αρχικά διόρθωσαν προς τα πάνω το ποσό της μετεγγραφής (από 75 σε 86,2 εκατομμύρια ευρώ) και ακολούθως κατέβαλαν στην ισπανική εφορία πρόσθετο φόρο 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Déjà vu με Κολομβία

Λίγες ώρες αργότερα και (σύμφωνα τουλάχιστον με τα Μ.Μ.Ε. της Βραζιλίας) υπό το βάρος αυτής της εξέλιξης ο 23χρονος εμφανίστηκε στην αναμέτρηση με την Κολομβία για το Κόπα Αμέρικα ως μια σκιά του καλού εαυτού του, τον οποίο είχε εμφανίσει στο (πρώτο) παιχνίδι απέναντι στο Περού.
Διαρκείς διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή, παράβλεψη καλύτερα τοποθετημένων συμπαικτών, μια χαμένη μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά και ένα ακυρωθέν γκολ λόγω χρήσης του χεριού (σ.σ. του απέφερε την κίτρινη κάρτα που ήταν η δεύτερη στη διοργάνωση και τον άφηνε ούτως ή άλλως εκτός από τον αποψινό αγώνα με τη Βενεζουέλα) γέμισαν το ποτήρι της απογοήτευσης και της οργής.
Το τελευταίο σφύριγμα, το οποίο διέκοψε το νικηφόρο σερί 11 αγώνων της Βραζιλίας μετά το εγχώριο Μουντιάλ και σηματοδότησε την πρώτη ήττα της σε Κόπα Αμέρικα από την Κολομβία μετά το 1991 (σ.σ. και συνολικά μόλις τη δεύτερη σε εννέα αναμετρήσεις των δύο χωρών στη διοργάνωση), έγινε η σταγόνα που το ξεχείλισε.
Ο Νεϊμάρ κλότσησε με δύναμη την μπάλα στην πλάτη του Αρμέρο, ο χρυσός σκόρερ των Κολομβιανών, Μουρίγιο, του ζήτησε τα ρέστα και ο Βραζιλιάνος αποπειράθηκε (αποτυχημένα) να τον κουτουλήσει προκαλώντας τη δίκαιη αποβολή του και ακόμη μια αρνητική εμπειρία απέναντι στους «καφετέρος», καθώς ένα χρόνο πριν -στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ των δύο χωρών- ένα σκαιό μαρκάρισμα από τον Σουνίγκα τον είχε θέσει (ρήξη σπονδύλου στην πλάτη) νοκ άουτ για το υπόλοιπο της διοργάνωσης.
Η Κολομβία «απειλεί» ν’ αποδειχθεί τερματικός σταθμός για τον 23χρονο άσο και στο Κόπα Αμέρικα, καθώς όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την CONMEBOL (ποδοσφαιρική συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής) ο αρχηγός της «σελεσάο» τιμωρείται εν τέλει με αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών, άρα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, ακόμη κι αν η χώρα του φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Εν τέλει, διότι η αρχική (προσωρινή, όπως αποδείχθηκε) ποινή προέβλεπε αποκλεισμό μόνο για ένα παιχνίδι(!) ουσιαστικά «κάνοντας γαργάρα» την αποβολή για απόπειρα βιαιοπραγίας και διαστρεβλώνοντας τους κανονισμούς υπέρ του ποδοσφαιριστή, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα με την Κολομβία διαμαρτυρόταν δημόσια ότι «στρέφουν τους κανονισμούς εναντίον μου»! Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες… 
Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Σημερινή στις 22 Ιουνίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου