Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Μλάντεν Πέτριτς: Ο... δήμιος των Άγγλων



Το ξημέρωμα της περασμένης Τετάρτης τίποτε δεν μαρτυρούσε πως το ίδιο βράδυ ο Μλάντεν Πέτριτς θα γινόταν ο δήμιος ενός έθνους και ο λαϊκός ήρωας ενός άλλου. Ο 26χρονος επιθετικός ξύπνησε στο ξενοδοχείο του Λονδίνου, όπου είχε καταλύσει η αποστολή της Κροατίας, με πυρετό και πονόλαιμο. Γι’ αυτό άλλωστε στο παιχνίδι με την Αγγλία έμεινε εκτός ενδεκάδας.
Οι πόνοι του εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας στο 77’, όταν -οκτώ λεπτά μετά την είσοδό του- νίκησε τον Κάρσον διαμορφώνοντας το (τελικό) 3-2 υπέρ των Κροατών και σφραγίζοντας τον αποκλεισμό των Άγγλων από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.


«Λίγο πριν μπω στο παιχνίδι ο προπονητής μας Σλάβεν Μπίλιτς μου είπε μόνο να τα δώσω όλα και αυτό έκανα. Είναι όμως το καλύτερο τέρμα όλης της καριέρας μου. Γι’ αυτό άλλωστε δεν αντάλλαξα τη φανέλα μου με κάποια αγγλική. Η φανέλα υτού του ιστορικού τέρματος έχει για μένα μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλη. Κάποια στιγμή θα την κάνω κορνίζα! Ουδείς είναι πιο ευτυχισμένος από μένα», υποστήριξε ο Πέτριτς, αν και οι 4,5 εκατομμύρια εκστασιαμένοι συμπατριώτες του μάλλον έχουν άλλη γνώμη.
«Ας πρόσεχαν»

Ο άσος της Ντόρτμουντ, του οποίου το γκολ «κρεμάστηκε» ως βίντεο σχεδόν σε όλες τις γερμανικές αθλητικές ιστοσελίδες (πασίγνωστη γαρ η έριδα των Γερμανών με τους Άγγλους), αποκάλυψε γιατί η Κροατία αντιμετώπισε ως τελικό έναν αδιάφορο αγώνα: «Θέλαμε να δείξουμε χαρακτήρα σ’ ένα εξαιρετικά πρεστιζάτο παιχνίδι. Στο «Γουέμπλεϊ» είναι ζήτημα να παίξεις μια φορά στη ζωή σου, συνεπώς δεν πας απλά για μια βόλτα».
Το απέδειξε με το νικητήριο τέρμα, το οποίο τον έβαλε στο στόχαστρο των Άγγλων, όπως το 2004 είχε μπεικ και ο Ελβετός διαιτητής Ουρς Μάιερ. Κοινό των δύο; Έλκουν καταγωγή από το Ααργκάου! Ο Πέτριτς μάλιστα έχει και την ελβετική υποκοότητα, μολονότι πριν έξι χρόνια αποφάσισε να αγωνίζεται με την εθνική Κροατίας.
Για όσους Άγγλους τον σιχτιρίζουν έχει έτοιμη (και πληρωμένη) απάντηση: «Η ομάδα τους αποκλείστηκε μεν από το τέρμα μου, αλλά δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει σε αυτό το σημείο. Συνάμα έπρεπε να μας αντιμετωπίσει πιο σοβαρά, αφού την είχαμε κερδίσει 2-0 στο Ζάγκρεμπ». Πλην των Άγγλων, ο Κροάτης διεθνής έγινε εχθρός και των ιδιοκτητών μπιραριών σε Αυστρία και Ελβετία, για τον εξευμενισμό των οποίων κατέφυγε στο χιούμορ: «Τι να πω; Τώρα μάλλον θα πωλήσουν λίγο περισσότερη βότκα..!»
Εκδίκηση

Το έβδομο γκολ του Πέτριτς στην προκριματική φάση του Euro2008 προκάλεσε και την απόλυση του Στιβ ΜακΛάρεν. Για τον 26χρονο ουδείς λόγος στενοχώριας. Τουναντίον. Στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2006 η Βασιλεία, στην οποία αγωνιζόταν τότε, είχε αποκλειστεί από τη Μίντλεσμπρο του ΜακΛάρεν. Η ρεβάνς ήταν ζήτημα τιμής για τον Κροάτη: «Τη στιγμή του γκολ ακριβώς αυτό πέρασε από το μυαλό μου. Και πριν από το παιχνίδι είχα σκεφτεί πως θα έπαιρνα εκδίκηση από τον ΜακΛάρεν».
Και μετά τη ρεβάνς, τι; Μπορεί η Κροατία στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας να μιμηθεί την Ελλάδα του 2004; «Στα προκριματικά δείξαμε τις δυνατότητές μας. Σίγουρα είμαστε σε θέση να κάνουμε έκπληξεις. Δεν ξέρω όμως αν θα είναι αρκετές για τον τίτλο... Αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα», παραδέχθηκε ο φονέας των Άγγλων.
Η επιστροφή
«Στο Γουέμπλεϊ είναι ζήτημα να παίξεις μια φορά στη ζωή σου, συνεπώς δεν πας απλά για μια βόλτα». Τάδε έφη Μλάντεν Πέτριτς, μια μέρα μετά το χρυσό τέρμα του για το 3-2 της Κροατίας επί της Αγγλίας και τον αποκλεισμό των «τριών λιονταριών» από την τελική φάση του Euro2008.
Ωστόσο, πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις, η μοίρα έπαιξε τα δικά της παιχνίδια και διασταύρωσε εκ νέου τους δρόμους Κροατίας και Αγγλίας, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του έκτου προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010!
Ο 26χρονος επιθετικός θα έχει συνεπώς την ευτυχία να επισκεφτεί ακόμη μια φορά το ναό του ποδοσφαίρου, συνάμα και το χρόνο να συνειδητοποιήσει το βαθύτερο νόημα της ρήσης «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις». Πολύτιμη αρωγή σ’ αυτή την προσπάθεια μπορεί να βρει στη Δέσποινα, την 24χρονη Ελληνίδα σύζυγό του, με την οποία αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης στις 24 Σεπτεμβρίου 2007!
Η... χυλόπιτα

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2003, σ’ ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι στη Ζυρίχη το 2003. Ένας κοινός γνωστός ανέλαβε τις συστάσεις. Τα μεσάνυχτα ο γεννημένος την Πρωτοχρονιά Μλάντεν ζήτησε από τη Δέσποινα ένα φιλί ως γενέθλιο δώρο. Εκείνη αρνήθηκε: «Δεν φιλώ κανέναν, τον οποίο μόλις έχω γνωρίσει».
Η χυλόπιτα εντυπωσίασε τον Πέτριτς: «Μου έδειξε πως αυτή η γυναίκα έχει ποιότητα!» Αντί του φιλιού απέσπασε τον αριθμό του τηλεφώνου της Δέσποινας, η οποία στο δρόμο της επιστροφής ονειρεύοταν τα πράσινα μάτια του Κροάτη.
Σύντομα έγιναν ζευγάρι κι ανακάλυψαν πως έχουν πολλά κοινά: αμφότεροι είναι άνθρωποι της οικογένειας, νοτιοευρωπαίοι και δίνουν βάρος στην εμφάνισή τους. Πλέον εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και συνεννοούνται με τα μάτια. Η σχέση τους βέβαια πέρασε κρίση. Το καλοκαίρι του 2005 έφτασαν μέχρι το χωρισμό, αλλά οκτώ μήνες αργότερα (Απρίλιος 2006) επανασυνδέθηκαν. «Αντιλήφθηκα πως η Δέσποινα είναι η γυναίκα των ονείρων μου. Δεν μπορούμε ο ένας χωρίς τον άλλο», αποκάλυψε ο Μλάντεν.
Παιδιά και... παπούτσια

Στην Μπούντεσλιγκα θεωρούνται ήδη το νέο γκλαμουράτο ζευγάρι. Ο Μλάντεν είναι ο φιλόδοξος, πλην συγκρατημένος ποδοσφαιριστής, μεγαλωμένος σε φτωχικό περιβάλλον. Την περασμένη περίοδο εξελέγη κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ελβετικής λίγκας σκοράροντας 19 τέρματα σε 25 παιχνίδια με τη φανέλα της Βασιλείας. Η Δέσποινα είναι η μυστηριώδης, γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα στο πλευρό του, η οποία στη διάρκεια των παιδικών χρόνων της μετακινείτο μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας και μέχρι πρότινος εργαζόταν στη Ζυρίχη στο προγραμματίστρια διαφημίσεων στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Blick”.
Συνθέτουν ένα ζεύγος ζευγάρι που έλκει τα βλέμματα. «Παρατηρώ πώς κοιτούν τη Δέσποινα, αλλά δεν με ενοχλεί. Είμαι υπερήφανος να έχω πλάι μου μια τόσο όμορφη γυναίκα. Και την εμπιστεύομαι». Και η Δέσποινα έχει συνειδητοποιήσει πως ο σύζυγός της έχει πλήθος από θαυμάστριες: «Γνώριζα όσα λέγονται για τους ποδοσφαιριστές και στην αρχή αναρωτιόμουν αν οι προθέσεις του ήταν σοβαρές. Δεν είμαι όμως ζηλιάρα, τουλάχιστον όχι σε υπερβολικό βαθμό...»
Μετά το γάμο τους σειρά έχουν τα παιδιά. Αμφότεροι θέλουν περισσότερα από ένα. Ο Μλάντεν άλλωστε έχει δύο αδελφούς, η Δέσποινα έναν. Αυτή την περίοδο εκείνος μαθαίνει ελληνικά κι εκείνη κροατικά, καθώς έχουν αποφασίσει πως τα παιδιά τους θα μιλούν και τις τρεις γλώσσες (συν τα γερμανικά).
Στη Γερμανία η Δέσποινα αναζητεί αυτή την περίοδο δουλειά, αλλά θέλει να συνεχίσει την εκπαίδευσή της ως σχεδιάστρια μόδας. Μακρινός στόχος της είναι να σχεδιάσει παπούτσια: «Τα λατρεύω, έχω πάνω από εκατό ζευγάρια στις ντουλάπες μου». Σ’ ένα απ’ αυτά θα βρείτε σίγουρα και τα δύο πόδια του Μλάντεν...
Δημοσιεύτηκε (σε δύο μέρη) στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου