Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Το τέλος της μεγαλομανίας

Μετά από μια διετία τρόμου το Αμβούργο είναι υποχρεωμένο να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών του
Μάιος 2014. Με δύο ισοπαλίες (0-0 εντός, 1-1 εκτός) το Αμβούργο εξασφαλίζει μέσα από παιχνίδια μπαράζ με την Γκρόιτερ Φιρτ την παραμονή του στην Μπούντεσλιγκα. «Αυτός ήταν ο πάτος του βαρελιού. Η κατάσταση πλέον μπορεί μόνο να βελτιωθεί», σκέπτονται άπαντες στο μεγάλο λιμάνι του γερμανικού Βορρά.
Ιούνιος 2015. Μετά από το εντός έδρας 1-1 απέναντι στην Καρλσρούη το Αμβούργο χρειάζεται την παράταση, προκειμένου να επικρατήσει 2-1 στο «Βίλντπαρκ» και να αποτρέψει τον πρώτιστο υποβιβασμό στην 128χρονη ιστορία του.
Το μοναδικό ιδρυτικό μέλος της ύψιστης επαγγελματικής κατηγορίας με αδιάλειπτη παρουσία σε αυτήν θα είναι παρόν και στην 53η αγωνιστική περίοδο, αλλά το μάθημα -μέσα από το πάθημα- σαφές: με αυτήν τη νοοτροπία και σε αυτό το ρυθμό ο αφανισμός είναι απλώς θέμα χρόνου για τον «δεινόσαυρο της Μπούντεσλιγκα».

Προσγείωση στην πραγματικότητα
Η επίτευξη της παραμονής πανηγυρίστηκε σαν κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πίεση, άλλωστε, ήταν αφόρητη. «Αλλά αυτή η χαρά δεν ισοδυναμεί με εσωτερική ικανοποίηση. Τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει μετά από αυτήν τη σεζόν», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ντίτμαρ Μπάιερσντορφερ. Η λιγότερο αγχώδης διαβίωση απαιτεί άμεσα και τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα την προσγείωση του Αμβούργο στην οδυνηρή πραγματικότητα.
Η προσπάθεια αναβίωσης των μεγαλείων του παρελθόντος απέτυχε και οι προσδοκίες πρέπει πλέον να χαμηλώσουν. Για τα επόμενα χρόνια ο σύλλογος οφείλει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως θα λείπει (δίχως μάλιστα η απουσία του να γίνεται αισθητή) και από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και από τη διεκδίκηση των εγχώριων πρωτείων. Η επιστροφή στα πάλαι ποτέ επίπεδα ισχύος ισοδυναμεί μεσοπρόθεσμα με ουτοπία, αλλά το Αμβούργο μπορεί άμεσα να εμφανιστεί πιο σοβαρό και πιο σταθερό απ’ ό,τι εσχάτως.

Νέα προοπτική
Η πανταχόθεν αμφισβήτηση των πάντων ίσως οδηγήσει επιτέλους στην εξαγωγή των κατάλληλων συμπερασμάτων. Αν συμβεί αυτό, η ευκαιρία αναγέννησης θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια. Αν μετά από μια διετία τρόμου ο σύλλογος δεν μάθει να είναι ταπεινός, δεν θα το μάθει ποτέ. Αν δεν αντιληφθεί ότι για την επιτυχία οι καθοριστικοί παράγοντες είναι η υπομονή και η πειθαρχία, την επόμενη φορά που θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού ίσως το χειρόφρενο δεν λειτουργήσει.
Μοναδικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητα (οφείλει να) είναι η δημιουργία προοπτικής. Με μικρότερο προϋπολογισμό, μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από τον (δισεκατομμυριούχο) Μαικήνα Κλάους-Μίχαελ Κίνε, καλύτερες μετεγγραφές, πιο αποτελεσματική εξέλιξη και προώθηση των δικών του ταλέντων το Αμβούργο καλείται να χτίσει μια ομάδα με μέλλον, να σταματήσει την κατανάλωση προπονητών (και μαθητευόμενων μάγων) και σε επίπεδο ηγεσίας να επιδείξει πιο επαγγελματική συμπεριφορά.
Με άλλα λόγια, ο «δεινόσαυρος της Μπούντεσλιγκα» πρέπει να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα, μια καινούργια ιδέα του τι θέλει να είναι. Ως άνθρωπος της σύνεσης και όχι των μεγάλων οραμάτων ο σωτήρας Μπρούνο Λαμπαντία αποτελεί τούτη τη στιγμή βάλσαμο για τις χαίνουσες πληγές του συλλόγου.

Απόδειξη προς τούτο είναι το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ από τα σάπια μήλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Στη διάρκεια της περιόδου ένας νεοφερμένος από το θερινό παζάρι είχε την επιθυμία μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης να κάνει πρόσθετο πρόγραμμα στο γυμναστήριο. Ένας παίκτης με πολυετή παρουσία στο σύλλογο τον απέτρεψε προτείνοντάς του αντ’ αυτού να πάνε για καφέ! Ο εν λόγω «παλιός» την ερχόμενη περίοδο δεν θα παίζει στην ομάδα…

Το ρολόι στο γήπεδο του Αμβούργο θα μετρήσει το χρόνο και στην 53η σεζόν της Μπούντεσλιγκα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΙΑΣ ΤΡΙΚΥΜΙΩΔΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
18/05/2014: Με γκολ του Λασόγκα το Αμβούργο αποσπά εκτός έδρας 1-1 από την Γκρόιτερ Φιρτ και σε συνδυασμό με το εντός έδρας 0-0 πετυχαίνει την παραμονή.
25/05/2014: Τα μέλη αποφασίζουν την απόσχιση του ποδοσφαιρικού τμήματος και τη μετατροπή του σε Α.Ε.
11/06/2014: Επιστρέφει ο Ντίτμαρ Μπάιερσντορφερ που αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΑΕ και προσωποποιεί την ελπίδα πολλών φίλων του συλλόγου για καλύτερες μέρες.
01/09/2014: Με την απόκτηση του Χόλτμπι ολοκληρώνεται η θερινή μετεγγραφική δραστηριότητα. Με 25 εκατομμύρια το Αμβούργο είναι τέταρτο στη λίστα των επενδύσεων πίσω από Ντόρτμουντ, Μπάγερν και Λέβερκουζεν.
15/09/2014: Μετά το 0-2 στο Ανόβερο απολύεται ο προπονητής Μίρκο Σλόμκα κι αναλαμβάνει ο τεχνικός της U23 Γιόζεφ Τσίνμπαουερ.
24/09/2014: Η ομάδα μένει «άσφαιρη» και στο πέμπτο παιχνίδι της, μετά το 0-1 στο Γκλάντμπαχ είναι ουραγός.
14/10.2014: Το 1-0 στο Ντόρτμουντ είναι η πρώτη νίκη μετά από 183 μέρες.
07/12/2014: Το 2-1 επί της Μάιντς είναι η τελευταία νίκη και τα τελευταία τέρματα μέσα στο έτος.
20/12/2014: Το Αμβούργο κλείνει τον α’ γύρο στη 14 θέση με 17 βαθμούς σε ισάριθμα παιχνίδια και το ιστορικό αρνητικό των εννέα επιτευχθέντων τερμάτων.
22/01/2015: Ο επενδυτής Κίνε μετατρέπει το δάνειό του σε μετοχές και με περαιτέρω οικονομική ενίσχυση εκατομμυρίων διασφαλίζει τη μετονομασία του σταδίου ξανά σε «Φόλκσπαρκσταντιον». Τρεις μέρες αργότερα ο επιχειρηματίας Αλεξάντερ Ότο δίνει 10 εκατομμύρια για τη δημιουργία κέντρου επιδόσεων για τις ακαδημίες.
30/01/2015: Η επιστροφή του αγαπημένου της κερκίδας Ίβιτσα Όλιτς δημιουργεί ευφορία, αλλά στην πρεμιέρα του β’ γύρου έρχεται το εντός έδρας 0-2 από την Κολωνία.
14/02/2015: Το 0-8 από την Μπάγερν γίνεται η βαρύτερη ήττα στην 52χρονη ιστορία του Αμβούργου.
22/03/2015: Μετά το 0-1 από τη Χέρτα απολύεται ο Τσίνμπαουερ και αναλαμβάνει ο Κνέμπελ, αφού αρνείται ο επιθυμητός υποψήφιος Τόμας Τούχελ.
15/04.2015: Μετά από δύο καθαρές ήττες υπό τον Κνέμπελ προσλαμβάνεται ο Μπρούνο Λαμπαντία που είχε θητεύσει στον πάγκο της ομάδας και το 2009.
23/05/2015: Με το 2-0 επί της Σάλκε την τελευταία αγωνιστική το Αμβούργο εξασφαλίζει θέση για τα μπαράζ.
28/05/2015: Με γκολ του Ιλίτσεβιτς η ομάδα αποσπά 1-1 από την Καρλσρούη.
01/06/2015: Με γκολ στην παράταση το Αμβούργο επικρατεί 2-1 της Καρλσρούης στο «Βίλντπαρκ» κι εξασφαλίζει την παραμονή.
Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Σημερινή στις 7 Ιουνίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου