Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Εθνική: Από το καθήκον στις υπερβάσεις

Η Κύπρος εξακολουθεί να μειονεκτεί στην κούρσα για το Euro2016, αλλά δύναται να φέρει τα κάτω πάνω στο ΓΣΠ.
Αποστολή εξετελέσθη και μάλιστα επιτυχώς. Με τη δεύτερη νίκη επί της Ανδόρας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ολοκλήρωσε την αγωνιστική περίοδο 2014/15 με εννέα βαθμούς σε έξι αγωνιστικές στο β’ προκριματικό όμιλο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016.
Η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου είναι ισόβαθμη με το (τρίτο) Ισραήλ και ένα βαθμό μπροστά από τη Βοσνία, η οποία μαζί με το Βέλγιο θεωρούνταν τη στιγμή της κλήρωσης τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την απ’ ευθείας πρόκριση στα γήπεδα της Γαλλίας.
Ωστόσο την κούρσα επί του παρόντος οδηγεί η εκπληκτική Ουαλία, η οποία την Παρασκευή υποχρέωσε τους «κόκκινους διαβόλους» στην πρώτη ήττα τους στον όμιλο (0-1), ενώ το Ισραήλ πλεονεκτεί της χώρας μας ένεκα της νίκης του στο ΓΣΠ.
Η έδρα της εθνικής ομάδας είναι το κλειδί για τη συνέχεια, αφού τα τρία από τα τέσσερα εναπομένοντα παιχνίδια θα δοθούν στο γήπεδο της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα στη Λευκωσία θα φιλοξενηθούν κατά σειρά η Ουαλία, το Βέλγιο (στις 3 και 6 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως) και η Βοσνία (στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η μοναδική εξόρμηση θα είναι στο Ισραήλ (στις 10 Οκτωβρίου).
Γίνεται αντιληπτό ότι οι διεθνείς μας έχουν το πιο δύσκολο έργο ως το τέλος της προκριματικής φάσης, αφού οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές των εισιτηρίων έχουν ν’ αντιμετωπίσουν την Ανδόρα και άρα (πλην συγκλονιστικού απροόπτου) μπορούν να υπολογίζουν σε άλλους τρεις βαθμούς σε όσους έχουν συγκεντρώσει ήδη.
Αυτό σημαίνει ότι για την Κύπρο ένα πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα περνά υποχρεωτικά μέσα από την αναζήτηση τουλάχιστον δύο υπερβάσεων τύπου Βοσνίας και μέσα από τη συνέχιση της απώλειας βαθμών απ’ όλους τους ανταγωνιστές της. Το ιδανικό για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι η πρώτη υπέρβαση να έλθει απέναντι στην Ουαλία, η οποία δεν έδειξε ακαταμάχητη στο α’ παιχνίδι.
Με τέσσερις βαθμούς στις δύο εντός έδρας αναμετρήσεις του Σεπτεμβρίου η Κύπρος θα διατηρηθεί ζωντανή στη διεκδίκηση της πρόκρισης μέχρι τέλους, με έξι θα ορίζει η ίδια τη μοίρα της, αφού θα έχει προσπεράσει το Βέλγιο και θα έχει στη χειρότερη περίπτωση ισόβαθμό της το Ισραήλ, το οποίο θα αντιμετωπίσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Κύπρου και των ανταγωνιστών της στο β’ προκριματικό όμιλο:
Ουαλία (14β.): Κύπρος*, Ισραήλ, Βοσνία*, Ανδόρα
Βέλγιο (11β.): Βοσνία, Κύπρος*, Ανδόρα*, Ισραήλ
Ισραήλ (9β.): Ανδόρα, Ουαλία*, Κύπρος, Βέλγιο
ΚΥΠΡΟΣ (9β.): Ουαλία, Βέλγιο, Ισραήλ*, Βοσνία
Βοσνία (8β.): Βέλγιο*, Ανδόρα, Ουαλία, Κύπρος*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου