Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΕΛ: Ο σχεδιασμός του Μαντούκα

Σε ποιους άξονες βασίστηκε το μετεγγραφικό πλάνο του Βραζιλιάνου διευθυντή ποδοσφαίρου των «γαλαζοκιτρίνων».
Ως επικεφαλής μιας προπονητικής τριανδρίας ο Γκουστάβο Μαντούκα οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ στα τελευταία τρία παιχνίδια της περασμένης περιόδου και στην επιτυχημένη υπεράσπιση του περυσινού νταμπλ. Ως διευθυντής ποδοσφαίρου, ωστόσο, ο Βραζιλιάνος δραστηριοποιείται τοιουτοτρόπως, ώστε οι «γαλαζοκίτρινοι» την ερχόμενη χρονιά να φτάνουν γρηγορότερα και λιγότερο αγχωτικά στην επίτευξη των στόχων τους.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση του βασικού σταδίου της μετεγγραφικής ενίσχυσης φάνηκε διαδικασία-εξπρές στον κόσμο της ομάδας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε συνηθίσει στη δυστοκία και στην καθυστέρηση απόκτησης παικτών. Με άλλα λόγια, ο Μαντούκα αιφνιδίασε θετικά κάνοντας το απόλυτα (φυσιο)λογικό για μια ομάδα που ξεκινά ήδη από τον Ιούλιο τις επίσημες υποχρεώσεις της και -βάσει της εικόνας της την περασμένη περίοδο- έχρηζε ουσιαστικής ανανέωσης και βελτίωσης.
Οι εργατοώρες που ξόδεψε ο Βραζιλιάνος στην εκπόνηση του μετεγγραφικού σχεδιασμού και η μεθοδικότητά του στην υλοποίησή του τεκμαίρονται πλέον ασφαλώς εκ του αποτελέσματος. Ο Μαντούκα κινήθηκε για την αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν όχι μόνο από τους αποχωρήσαντες αυτού του καλοκαιριού, αλλά και του περασμένου χειμώνα, ενώ φρόντισε ο μέσος όρος ηλικίας των νεοφερμένων να είναι κατά δύο χρόνια μικρότερος του αντίστοιχου των προκατόχων τους.
Αναλυτικά: ως αντικαταστάτες των Χιώτη, Κακά, Λάνιγκ, Γκόμες, Σέρινταν και Τζεμπούρ ο ΑΠΟΕΛ απέκτησε τους Κοντίνα, Αστίθ, Μακρίδη, Στίλιτς, Λεάλ και Πιατκόβσκι αντιστοίχως. Οι Τσόκο και Βάντερ, από την άλλη, ήρθαν να καλύψουν τις τρύπες που είχαν δημιουργηθεί στη χειμερινή μετεγγραφική περίοδο με την αποχώρηση του Παπάζογλου και την απόσυρση του Μαντούκα.
Οι παίκτες που αντικαταστάθηκαν είχαν μ.ο. ηλικίας τα 31,5 χρόνια, οι διάδοχοί τους τα 29,6 χρόνια. Επιπροσθέτως ο Βραζιλιάνος διευθυντής ποδοσφαίρου μείωσε τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για αποζημιώσεις (μισό εκατομμύριο πέρυσι για τον ντε Βινσέντι, 100.000 αυτή τη χρονιά για τον Βάντερ) και μέσα από τη διάρκεια των συμβολαίων κατέδειξε τον ορίζοντα και την προοπτική κάθε νεοφερμένου: όλοι οι παίκτες ηλικίας 30+ υπέγραψαν διετή συνεργασία, όπως και ο 28χρονος Λεάλ, ενώ για τρία χρόνια αποκτήθηκαν οι Βάντερ, Στίλιτς και Τσόκο (σ.σ. ο τελευταίος έχει συμβόλαιο για 2+1).
Στα χαρτιά, συνεπώς, ο Μαντούκα κάλυψε και με το παραπάνω τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις από έναν πρωτάρη στο συγκεκριμένο πόστο. Στην πράξη, ωστόσο, γνωρίζει και ο ίδιος άριστα ότι το τελικό πρόσημο στον απολογισμό του θα είναι ευθεία συνάρτηση της απόδοσης των παικτών που επέλεξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου