Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΑΕΚ: Έπαθε, αλλά έμαθε!

Στη δεύτερη επίσκεψη της Ομόνοιας στο ΓΣΖ η ΑΕΚ και ο Τόμας Κρίστιανσεν απέδειξαν πως αποκωδικοποίησαν κατάλληλα όλα τα διδάγματα της προ διμήνου ήττας τους.
Το ποδαρικό με το αριστερό στο 2015 (σ.σ. το 1-3 από το «τριφύλλι» σημειώθηκε στις 3 Ιανουαρίου) ήταν εν πολλοίς η απόρροια της υποσυνείδητης υποτίμησης του -πληγωμένου από πολλές και σημαντικές απουσίες- αντιπάλου και της λανθασμένης (εκ του αποτελέσματος) τακτικής να του δώσουν χώρους για αντεπιθέσεις.

Και τα δύο (υποτίμηση, κακή τακτική) είναι συχνά λάθη για ομάδες και προπονητές. Απαντώνται, όπου παίζεται ποδόσφαιρο. Το ζητούμενο, αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχημένων και αποτυχημένων, είναι η ικανότητα διδαχής από αυτά τα σφάλματα. Το χθεσινό ποδαρικό με το δεξί στα πλέι οφ ήρθε να αποδείξει ότι στην ΑΕΚ έμαθαν από το πάθημα του Ιανουαρίου.
Μολονότι βρέθηκαν εκ νέου πίσω στο σκορ από στημένη μπάλα (φάουλ) και σε σχεδόν ταυτόσημο χρονικό σημείο (σ.σ. στο 30’ είχε σκοράρει τότε ο Ποτέ, στο 31’ χθες ο Λεάντρο), οι Λαρνακείς επέδειξαν διαφορετική αντιμετώπιση και διαχείριση στο παιχνίδι. Ασφαλώς ευνοήθηκαν ψυχολογικά από την επίτευξη της ισοφάρισης πριν την ανάπαυλα και αγωνιστικά από τον μη καταλογισμό οφσάιντ στο (νικητήριο) τέρμα το Μυτίδη.
Ωστόσο, ακόμη κι αν προσπεράσει κάποιος την εις βάρος τους αδικία από τη μη αποβολή του Κιρμ για βιαιοπραγία στον Ορτίθ (40’), οφείλει να τους πιστώσει ότι αυτή τη φορά εμφανίστηκαν αρκούντως διαβασμένοι για την αποτελεσματική διάσπαση της αντίπαλης άμυνας -και σε στατική φάση και μέσα από τη ροή του αγώνα.
Στο ίδιο πλαίσιο τα του Καίσαρος τω Καίσαρι πρέπει να απονεμηθούν και στον Κρίστιανσεν για την κίνησή του να περάσει τον Μπόλιεβιτς (αντί του Λαρένα) στο 60’ θωρακίζοντας τα μετόπισθέν του και συμβάλλοντας καταλυτικά στο να μην παιχθεί ποδόσφαιρο υψηλού ρυθμού και επιπέδου από εκείνο το σημείο και μετά. Ήταν κάτι, στο οποίο ο Δανός συμφώνησε με τον Καϊάφα στη συνέντευξη Τύπου, αποσιωπώντας φυσικά το αυτονόητο, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη τροπή βόλευε την προπορευόμενη ομάδα, ήτοι τη δική του.

Η αρτιότερη προετοιμασία για τη διάσπαση της άμυνας των «πρασίνων» και η τακτική επιλογή της οπισθοχώρησης και της παραχώρησης της μπάλας και της πρωτοβουλίας στον αντίπαλο μετά το 2-1 ήταν οι θεμέλιοι λίθοι για την αντιστροφή του σκηνικού σε σύγκριση με το προ διμήνου παιχνίδι στο ΓΣΖ και τα τεκμήρια πως η ΑΕΚ έπαθε μεν, αλλά έμαθε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου