Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ανόρθωση: Γρίφος για δυνατούς λύτες

Η όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και λειτουργική ενδεκάδα αποτελεί τη βάση κάθε σεναρίου πρόκρισης της Ανόρθωσης στον αυριανό επαναληπτικό προημιτελικό του κυπέλλου απέναντι στον ΑΠΟΕΛ.
Το 0-0 στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» είναι η πιο βολική ισοπαλία για οικοδέσποινα ομάδα στο πρώτο παιχνίδι ενός νοκ άουτ γύρου, αφού της επιτρέπει να παίξει για μια σειρά αποτελεσμάτων (ισοπαλία χωρίς γκολ που στέλνει το παιχνίδι στα πέναλτι, ισοπαλία με γκολ ή νίκη που της δίνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση). Δεν εγγυάται ωστόσο την πρόκριση.

Ο Αντρέ Πάους καλείται να βρει σχήμα, προκειμένου η ομάδα του αφ’ ενός να περιορίσει τους κινδύνους για την εστία του Καμίνσκι (σ.σ. τουλάχιστον σε σύγκριση με ό,τι συνέβη στο α’ μέρος του σαββατιάτικου αγώνα στο ΓΣΠ), αφ’ ετέρου να εμφανιστεί πιο παραγωγική σε φάσεις και πιο αποτελεσματική στα τελειώματα, σε σύγκριση με όσα έχει δείξει στα τελευταία παιχνίδια της.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος ο Ολλανδός τεχνικός της «Κυρίας» ευελπιστεί ότι οι Κάλβο και Μακρής είναι σε θέση να δώσουν την απαραίτητη επιθετική πνοή και ώθηση, προκειμένου η ομάδα του να φτάσει σε εκτός έδρας γκολ.
Αναφορικά με το πρώτο σκέλος, από την άλλη, η κατάσταση μοιάζει με γρίφο για δυνατούς λύτες. Σ’ ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της περιόδου ο σύλλογος της Αμμοχώστου στερείται λόγω τιμωρίας τον Χόλγκερον, δίχως τον οποίο (δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί ότι) δεν έχει συνηθίσει να παίζει.
Ο Σουηδός είναι η σταθερά και το σημείο αναφοράς στα μετόπισθεν της Ανόρθωσης, η οποία τον έχει στερηθεί μόνο στο εξ αναβολής παιχνίδι της πρεμιέρας απέναντι στον ΑΠΟΕΛ (0-2, 24/9) και στην αναμέτρηση του β’ γύρου απέναντι στην ΑΕΛ (2-1, 18/1). Στην πρώτη περίπτωση το δίδυμο των στόπερ συνέθεσαν οι Σεράν Πόλο και Λαΐφης, στη δεύτερη οι Μάκος και Λαΐφης.
Ουδόλως συμπτωματικά μεταξύ αυτών των τριών παικτών θα επιλέξει ο Πάους τόσο για τη στελέχωση στο κέντρο της άμυνας όσο και για τον παρτενέρ του Μαϊσουράτζε στη μεσαία γραμμή. Το κομβικό ερώτημα αφορά την καλύτερη αξιοποίηση του Λαΐφη. Αν παίξει στόπερ, η «Κυρία» κερδίζει σε ταχύτητα και άνοιγμα του παιχνιδιού από πίσω, αν παίξει κόφτης, κερδίζει σε συνδυασμούς και δημιουργικότητα στο κέντρο.
Ο Ολλανδός τεχνικός καλείται να ιεραρχήσει προτεραιότητες μεταξύ διατήρησης του μηδέν και επίτευξης γκολ. Δεν αποκλείεται προς τούτο η μετατόπιση του Λαΐφη στη διάρκεια της αναμέτρησης από την άμυνα στη μεσαία γραμμή ή το αντίστροφο, αναλόγως με το αποτέλεσμα και τον υπολειπόμενο χρόνο.

Αν ο Λαΐφης ξεκινήσει στόπερ (με παρτενέρ τον Σεράν Πόλο) και ο Μάκος κόφτης, οι δυο τους μπορούν άνετα να προχωρήσουν σε αλλαγή θέσεων. Αν αντιθέτως ξεκινήσουν οι δύο τους στο κέντρο άμυνας και ο Μαραγκός ως παρτενέρ του Μαϊσουράτζε, τότε ενδεχόμενη προώθηση είτε του Λαΐφη είτε του Μάκου σε ρόλο κόφτη (και ταυτόχρονη οπισθοχώρηση του Μαραγκού ως στόπερ) θα αφήσει την Ανόρθωση μ’ ένα πρωτοεμφανιζόμενο και πειραματικό κέντρο άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου