Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ομόνοια: Γιατί φεύγει ο Μορέιρα

Για τη μεγαλύτερη μερίδα των φίλων της Ομόνοιας (και όχι μόνον αυτών, πιθανότατα) η επικείμενη αποχώρηση του Ζοζέ Μορέιρα αποτέλεσε έκπληξη, έστω κι αν δεν ήταν τίποτε άλλο από τη φυσιολογική κατάληξη των πραγμάτων.
Ότι ο Πορτογάλος «δέθηκε» με την ομάδα ήταν γνωστό τοις πάσι. Φρόντιζε άλλωστε να το πιστοποιεί-υπενθυμίζει με τις δηλώσεις του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εξ ίσου μεγάλη με το «δέσιμό» του ήταν και η επιθυμία του να συνεχίσει στο σύλλογο.

Στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ωστόσο, αυτά δεν είναι ούτε τα αποκλειστικά ούτε τα πρωταρχικά κριτήρια στη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Ασφαλώς παίζουν ρόλο και προσμετρώνται, αλλά ως επιμέρους παράγοντες, ως περιτύλιγμα. Το κατ’ εξοχήν κριτήριο (πάντοτε υπό φυσιολογικές συνθήκες) ήταν και παραμένει το αγωνιστικό. Η ικανότητα συνεισφοράς στη διαρκή βελτίωση και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ομάδας.
Η κάμψη στην καμπύλη απόδοσης του 33χρονου Πορτογάλου στην τρέχουσα περίοδο ήταν κοινό μυστικό. Ορατό δια γυμνού οφθαλμού τόσο από τους αμύητους όσο και από τους επαΐοντες. Οι τελευταίοι μάλιστα παρατηρούσαν ότι τα λάθη του Μορέιρα δεν εξαντλούνταν σε κακές τοποθετήσεις και άστοχες εξόδους, αλλά εκτείνονταν και στην ελλιπή επικοινωνία και καθοδήγηση της άμυνας.
Οι σχετικές συστάσεις και προτροπές για πιο εντατική προσπάθεια και άμεση βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς έγιναν έγκαιρα από τους αρμοδίους. Προσέκρουσαν όμως σε μη ευήκοα ώτα. Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας δεν επέδειξε την ενδεδειγμένη αντίδραση και αγωνιστική πρόοδο. Ο Καϊάφας αντέδρασε επαναφέροντας κάτω από τα δοκάρια τον Γιωργαλλίδη.

Ο αποκλεισμός του Μορέιρα από την αποστολή ήταν το τελευταίο καμπανάκι, το ύστατο περιθώριο. Ο 33χρονος δεν αντελήφθη την κρισιμότητα της κατάστασης, τουναντίον αναλώθηκε στην επιμονή του να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέο συμβόλαιο, ενώ του έλειπαν τα απαραίτητα αγωνιστικά επιχειρήματα προς τούτο. Το αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης των «πρασίνων», η οποία επιβεβαίωσε ότι ο Μορέιρα έπαιξε και έχασε -κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου