Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ανόρθωση: Ένας αποκλεισμός-«καθρέφτης» αδυναμιών

Σ’ ένα από τα πλέον καθοριστικά παιχνίδια της στην τρέχουσα περίοδο η Ανόρθωση εμφανίστηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών κι απώλεσε την ευκαιρία διεκδίκησης ενός τίτλου. Ο αποκλεισμός ενδέχεται ν’ αποδειχθεί ωφέλιμος, αν οι ιθύνοντες αποκωδικοποιήσουν σωστά τα μηνύματα που έστειλε χθες η ομάδα.
Δεν χρειάζεται ούτε ποδοσφαιρικό «μάτι» ούτε γνώση τακτικής για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στη χθεσινή αποκαρδιωτική παρουσία της «Κυρίας» στο ΓΣΠ και κατέστησαν αναπόφευκτη την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ. Αρκούν προς τούτο (τον εντοπισμό) οι δηλώσεις του Αντρέ Πάους μετά το παιχνίδι.

Ο Ολλανδός παραδέχτηκε (κατά σειρά): κακή εκτίμηση της ποιότητας των «δεύτερων» του αντιπάλου, έλλειψη φρεσκάδας και κόπωση, αγωνιστική ανυπαρξία στο πρώτο ημίχρονο, ελλιπή επιθετικότητα και εμπειρία. Δεν απαιτούνται περισσότερα για έναν αποκλεισμό απέναντι σ’ έναν ΑΠΟΕΛ, ο οποίος -επίσης κατά παραδοχή του τεχνικού της Ανόρθωσης- «αυτή τη φορά ήταν καλύτερος».
Χωρίς υπερβολή χθες στο ΓΣΠ καθρεφτίστηκε δίχως φτιασιδώματα το σύνολο των αδυναμιών που κατά τα φαινόμενα θα υποχρεώσουν την Ανόρθωση να αρκεστεί σε μια υπέρβαση υποδεέστερης εκείνης που θα μπορούσε να πετύχει, αν η στελέχωσή της (καλοκαίρι και χειμώνα) ήταν ποσοτικά και ποιοτικά πιο πληθωρική.
Η «Κυρία» είχε χθες πολύ πιο ελαφρύ απουσιολόγιο από τον ΑΠΟΕΛ, στα χαρτιά η ενδεκάδα της ήταν υπέρτερη αυτής των «γαλαζοκιτρίνων». Όταν όμως η απουσία ενός στόπερ (Χόλγκερσον) οδηγεί σ’ ένα αλχημιστικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας (Μάκος, Λαΐφης), όταν (ελλείψει των τραυματιών Γιακοβένκο, Γκαρσία, Κυριάκου) η μόνη επιλογή από τον πάγκο για το φρεσκάρισμα της μεσοεπιθετικής γραμμής είναι ο πιτσιρικάς Ανδρέου, όταν σημαντικά γρανάζια είναι εμφανώς ανέτοιμα (Κάλβο, Μακρής) ή υστερούν σε απόδοση (Λαΐφης, Νούχου, Αμπουρτζάνια, Γκονσάλβες), όταν ο Εντέ επιμένει να μη δικαιώνει τον ενθουσιασμό του τεχνικού διευθυντή για την απόκτησή του, τότε το θεωρητικό πλεονέκτημα όχι απλώς πάει περίπατο, αλλά γυρίζει μπούμερανγκ.
Ο Πάους βγάζει από τη μύγα ξύγκι, για να έχει ανταγωνιστική την Ανόρθωση, αλλά δεν είναι μάγος να υπερπηδά κάθε φορά όλα τα εμπόδια. Η επιλογή της επιθετικής στελέχωσης της ενδεκάδας (με Κάλβο, Αμπουρτζάνια, Εντέ, Μακρής, Γκονσάλβες) δεν τον δικαίωσε στο ελάχιστο και είναι προς τιμήν του ότι απέφυγε να ρίξει την ευθύνη γι’ αυτό στους ποδοσφαιριστές του.
Η ουσία, ωστόσο, παραμένει ότι αυτή η «Κυρία» είναι μια ομάδα που πρέπει να τη συντρέξουν όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Μόνο που στο ποδόσφαιρο οι διαχρονικά επιτυχημένοι είναι όσοι έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται καλύτερα τις (μαζεμένες) αναποδιές. Και για την απόκτηση αυτής της δυνατότητας η «Κυρία» εκτός από δουλειά και εμπειρίες χρειάζεται και περισσότερα μέσα ως προς το έμψυχο δυναμικό της.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της χθεσινής εμφάνισης και, αν η αντίδραση διοίκησης-τεχνικού διευθυντή-προπονητή είναι η πρέπουσα το προσεχές καλοκαίρι, τότε αυτός ο αποκλεισμός θα έχει αποδειχθεί ωφέλιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου