Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ομόνοια: Ανατομία ενός… προβλήματος

Και στο τρίτο ντέρμπι αιωνίων της τρέχουσας περιόδου αποδείχθηκε περίτρανα ότι η άμυνα αποτελεί τροχοπέδη στην αγωνιστική εκτόξευση της Ομόνοιας.
«Αν δεν καταλογιζόταν το οφσάιντ», «αν δεν σταματούσε η μπάλα στο δοκάρι», «αν υπήρχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», οι υποθέσεις εργασίας εντός κι εκτός των τειχών του «Ηλίας Πούλλος» δίνουν και παίρνουν, αλλά εστιάζουν αποκλειστικά στο πώς και γιατί η ομάδα του Κώστα Καϊάφα δεν έφτασε στην επίτευξη δεύτερου τέρματος απέναντι στον ΑΠΟΕΛ.

Για ακόμη μια φορά η αναζήτηση της αιτίας του κακού στο «τριφύλλι» εδράζεται στο λάθος μισό του γηπέδου. Κακώς μεν, φυσιολογικά δε, αφού ακόμη και στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι ο προπονητής των «πρασίνων» αφιέρωσε μόλις πέντε λέξεις στην ανοικτή πληγή της Ομόνοιας από το ξεκίνημα της περιόδου: «Δώσαμε άλλο ένα εύκολο γκολ».
Εύκολο γκολ. Ανήκει στην αλφαβήτα του ποδοσφαίρου ότι η αποτροπή του εύκολου τέρματος είναι πολύ πιο προσιτός στόχος από την επίτευξή του. Στο «τριφύλλι» όμως δείχνουν να έχουν λησμονήσει το συγκεκριμένο αξίωμα, παρασυρμένοι από τις Σειρήνες μιας υπέρβασης που έδειχνε ανέφικτη το περασμένο καλοκαίρι, αλλά απόλυτα ρεαλιστική βάσει των εμφανίσεων της ομάδας τους περασμένους μήνες.
Το περασμένο Σάββατο η Ομόνοια συμπλήρωσε 13 αγωνιστικές αδιάλειπτου σκοραρίσματος. Πέραν του τέρματος που πέτυχε είχε ευκαιρίες για περισσότερα. Ακριβώς όπως και τις περασμένες αγωνιστικές. Οι απώλειες βαθμών δεν ήρθαν ένεκα των χαμένων ευκαιριών, αλλά ένεκα της αδυναμίας να αποδειχθεί το ένα γκολ νικηφόρο, με άλλα λόγια ένεκα της αδυναμίας διατήρησης του μηδέν στα μετόπισθεν.
Ακολουθεί ένα… μαστίγωμα μέσω αριθμών:
-επί συνόλου 12 αναμετρήσεων μέχρι στιγμής με ομάδες της πρώτης εξάδας η Ομόνοια δεν έχει καταφέρει να κρατήσει ούτε μια φορά ανέπαφη την εστία της (0-1 , 1-1 και 1-1 με ΑΠΟΕΛ, 0-3 και 1-2 με Απόλλωνα, 0-1, 3-1 και 1-2 με ΑΕΚ, 3-2 και 1-2 με Ανόρθωση, 2-1 και 1-1 με Ερμή)!
-ουδεμία ομάδα έχει δεχτεί περισσότερα τέρματα στο τελευταίο τέταρτο του α’ ημιχρόνου απ’ όσα η Ομόνοια (8), η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανήκει στην Αγία Νάπα με 7!
-από κοινού με ΑΕΛ και Εθνικό είναι οι ομάδες που δεν έχουν καταφέρει έπειτα από 24 αγωνιστικές να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους σε κολλητές αγωνιστικές!
-οι συνολικά έξι ανέπαφες εστίες της είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των ομάδων της πρώτης εξάδας, αφού Ερμής κι Ανόρθωση έχουν από 8, η ΑΕΚ 9, ο Απόλλων 11 και ο ΑΠΟΕΛ 15!
Τι κοστίζει στο «τριφύλλι» αυτή η κατάσταση; Η ομάδα για πρώτη φορά στο τρέχον πρωτάθλημα έχει μείνει τρεις αγωνιστικές στη σειρά άνευ νίκης, ενώ οι πεταμένοι βαθμοί της μετά από προβάδισμά της αυξήθηκαν σε 15 (11 νίκες, 3 ισοπαλίες, 3 ήττες)!

Αν οι «πράσινοι» είχαν το απόλυτο των βαθμών μετά από δικό τους 1-0 (όπως η Ανόρθωση με 11 νίκες), θα ήταν τούτη τη στιγμή πρωτοπόροι. Αν ήταν απλώς αήττητοι μετά από προβάδισμά τους (όπως ο Απόλλων, η ΑΕΚ και ο Ερμής), τότε θα ήταν γερά στο κυνήγι του τίτλου. Πιο ωμή αποτύπωση του αληθινού προβλήματος (μάλλον) δεν γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου