Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο κανονισμός για τη φάση του Σέρινταν

Ήταν αναμφίβολα η φάση που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις και διαμάχες το περασμένο Σαββατοκύριακο: η ακύρωση ως οφσάιντ του τέρματος του Σέρινταν στο ντέρμπι κορυφής ΑΠΟΕΛ-Απόλλων. Διαβάστε τι προνοεί ο κανονισμός.
Τους κανόνες του παιχνιδιού για την περίοδο 2014/15 μπορεί κάποιος να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα της fifa (εδώ), ενώ μεταφρασμένοι σε ελληνικά υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (εδώ).
Σε αυτούς διαβάζουμε στον κανόνα 11 (σελίδα 35) ότι «Παράβαση οφσάιντ που τιμωρείται» έχουμε, όταν:

«Ένας παίκτης που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ τιμωρείται μόνο εάν τη στιγμή που η μπάλα αγγίξει ή μεταβιβαστεί από έναν συμπαίκτη του, αυτός συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι, κατά την άποψη του διαιτητή, με το να:
-επηρεάζει το παιχνίδι ή
-επηρεάζει έναν αντίπαλο ή
-αποκτά πλεονέκτημα ευρισκόμενος στη θέση αυτή»
Στη σελίδα 108, με τον τίτλο ορισμοί, αναφέρεται διευκρινιστικά:
Στα πλαίσια του Κανόνα 11 - Οφσάιντ, ισχύουν οι ορισμοί που ακολουθούν:
* «πλησιέστερα στην αντίπαλη γραμμή τέρματος» σημαίνει ότι οποιοδήποτε τμήμα της κεφαλής του, του σώματός του ή των κάτω άκρων του παίκτη που βρίσκεται πλησιέστερα στην αντίπαλη γραμμή τέρματος από την μπάλα και τον προτελευταίο αντίπαλο. Στον ορισμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα άνω άκρα
* «επηρεάζει το παιχνίδι» σημαίνει ότι παίζει ή αγγίζει την μπάλα που μεταβιβάσθηκε ή αγγίχθηκε από έναν συμπαίκτη
* «επηρεάζει έναν αντίπαλό του» σημαίνει ότι εμποδίζει έναν αντίπαλο από το να "παίξει" ή να του επιτραπεί να "παίξει" την μπάλα, εμποδίζοντας ξεκάθαρα το οπτικό
πεδίο του αντιπάλου ή μαρκάροντας έναν αντίπαλο για την μπάλα
* «αποκτά πλεονέκτημα ευρισκόμενος στη θέση αυτή» σημαίνει ότι «παίζει» την μπάλα
1. η οποία αναπηδά ή εκτρέπεται προς αυτόν από ένα κάθετο δοκάρι, οριζόντιο δοκάρι ή έναν αντίπαλο ενώ βρίσκεται σε θέση οφσάιντ
2. η οποία αναπηδά, εκτρέπεται ή παίζεται προς αυτόν από μια εκ προθέσεως απόκρουση από έναν αντίπαλο ενώ βρίσκονταν σε θέση οφσάιντ
Ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ και δέχεται την μπάλα από έναν αντίπαλο, ο οποίος εκ προθέσεως παίζει την μπάλα (εκτός από εκ προθέσεως απόκρουση), δεν θεωρείται ότι αποκτά πλεονέκτημα».
Με άλλα λόγια, η μοναδική περίπτωση, να εθεωρείτο ότι ο ευρισκόμενος σε θέση οφσάιντ Σέρινταν ΔΕΝ αποκομίζει πλεονέκτημα από την (αντικανονική) θέση του, θα ήταν, αν ο Λόπεθ έπαιζε εκ προθέσεως την μπάλα, δηλαδή συνειδητά επιχειρούσε να τη γυρίσει στον τερματοφύλακα ή άλλο συμπαίκτη του. Οι κανόνες ορίζουν ότι ως «παίξιμο» της μπάλας δεν νοείται η απόκρουσή της -είτε εκ προθέσεως είτε αθέλητη.
Στη σελίδα 116 υπάρχει και σχετικό κατατοπιστικό γράφημα για την περίπτωση που ευρισκόμενος σε αντικανονική θέση επιθετικός αποκομίζει πλεονέκτημα από αυτήν και πρέπει να καταλογιστεί οφσάιντ (εικόνα):


Θυμηθείτε την επίμαχη φάση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου