Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Απόλλων: Η νοοτροπία-απειλή για τον τίτλο

Οι πλείστες από τις πέντε ήττες στο τρέχον πρωτάθλημα αναδεικνύουν το πρόβλημα του Απόλλωνα στη διαχείριση των αγώνων, στους οποίους θεωρείται ότι έχει το πάνω χέρι.
Στο ξεκίνημα του μαραθωνίου και με ξεκάθαρο στόχο τον τίτλο ως βασικοί ανταγωνιστές των «κυανολεύκων» προέβαλαν οι ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ και (υπό προϋποθέσεις) οι Ομόνοια, Ανόρθωση. Στις οκτώ αναμετρήσεις του με αυτό το καρέ στην κανονική διάρκεια της περιόδου ο σύλλογος της Λεμεσού μέτρησε μόλις μια ήττα (το 0-1 από τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ) -και αυτή in extremis (στο 93’), αφού είχε σπαταλήσει μια σειρά ευκαιρίες.

Με απολογισμό 5-2-1 απέναντι στους λοιπούς μνηστήρες ο Απόλλων θα έπρεπε να έχει πάρει σημαντικό προβάδισμα για το πρωτάθλημα. Αντ’ αυτού ευρίσκεται δεύτερος, μετρά -για πρώτη φορά στην τρέχουσα περίοδο- δύο ήττες και αφλογιστίες εντός τριών αγωνιστικών και κινδυνεύει (σε περίπτωση ήττας το ερχόμενο Σάββατο) να έχει την ΑΕΚ σε απόσταση βολής.
Το φαινομενικά παράδοξο έχει εξήγηση. Και αυτή δεν εξαντλείται στην υπεραπλουστευμένη κριτική στις επιλογές του Ιοάν Αντόνε. Ο Ρουμάνος έχει ευθύνες, αλλά η αγωνιστική παθογένεια των «κυανολεύκων» αυτή τη σεζόν είχε κάνει την εμφάνισή της και πριν την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.
Μ’ εξαίρεση την ήττα στο ΓΣΠ, ο σύλλογος της Λεμεσού στραβοπάτησε (κατά χρονική σειρά) απέναντι στην ΑΕΚ στο «Τσίρειο» (2-5), στη Νέα Σαλαμίνα στο «Αμμόχωστος» (0-4), στην ΑΕΚ στο ΓΣΖ (1-3) και στον Ερμή στο «Αμμόχωστος» (0-1). Κοινός παρονομαστής στις γκέλες σε αυτές τις αναμετρήσεις; Ήταν απρόσμενες, επειδή ο Απόλλωνας εθεωρείτο (σχεδόν) ακλόνητο φαβορί για την επικράτηση.
Μια πιο προσεκτική ματιά, μάλιστα, φανερώνει πως και οι ισοπαλίες απέναντι σε ΑΕΛ (3-3) και Οθέλλο (2-2) προέκυψαν σε παιχνίδια που η ομάδα είχε θεωρητικά το πάνω χέρι, αλλά αιφνιδιάστηκε από τη σθεναρή αντίσταση των αντιπάλων της.
Με άλλα λόγια, ο Απόλλωνας έχει διαχειριστεί καλύτερα και των πιο υψηλών προσδοκιών τα περισσότερα από τα ντέρμπι με ομάδες που θεωρεί άμεσες απειλές για το στόχο του, ενώ έχει αποδειχτεί κατώτερος των περιστάσεων απέναντι σε αντιπάλους που εκτιμά ότι «τους έχει». Η αποβολή αυτής της νοοτροπίας-προσέγγισης είναι απαραίτητη για την επιστροφή του στην εγχώρια κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου