Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Νούνο Μοράις



Στα πρόσωπα των ντε Βινσέντι, Τζεμπούρ και Ρίισε ο ΑΠΟΕΛ απέκτησε μέσα στο 2014 τρεις ποδοσφαιριστές που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του σούπερ σταρ. Ο άνθρωπος-κλειδί, ωστόσο, για την ανασταλτική λειτουργία και συνάμα την ισορροπία μεταξύ των γραμμών των πρωταθλητών παραμένει ο Νούνο Μοράις.

Ο Πορτογάλος, που αναγεννήθηκε αγωνιστικά μετά την προώθησή του από κεντρικός αμυντικός σε αμυντικός μέσος, συμπεριλαμβάνεται πλέον στις ηγετικές φυσιογνωμίες των «γαλαζοκιτρίνων» απολαμβάνοντας ευρύτατης αποδοχής εντός κι εκτός αποδυτηρίων.
Στον Αρχάγγελο δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστώνει τον 31χρονο ότι την τριετία 2009-12 έτρεξε (από κοινού με τον αποχωρήσαντα Έλιο Πίντο) για… τέσσερις στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Και ως γνωστόν η επιβάρυνση από το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ο Μοράις έχει παίξει ήδη δις, είναι πολλαπλάσια αυτής των αγώνων εντός συνόρων.
Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι αυτές οι παρατεταμένες πτήσεις στα όρια των αντοχών ενός ποδοσφαιριστή έχουν αφήσει σημάδια στον Πορτογάλο, τα οποία είναι ευδιάκριτα εδώ και αρκετό καιρό. Δεν είναι κάτι το αφύσικο (τουναντίον), δεν είναι όμως και κάτι που περνά απαρατήρητο, ακριβώς ένεκα της εξάρτησης του παιχνιδιού του ΑΠΟΕΛ από τον 30χρονο.
Ακόμη και σε αυτό το ρόστερ που θεωρείται το πληρέστερο όλων των εποχών για το σύλλογο, είναι εύκολο να εντοπίσει κάποιος την πιο μεγάλη αχίλλειο πτέρνα στην απουσία μιας ισάξιας εναλλακτικής του Μοράις. Θεωρητικά πίσω από τον Πορτογάλο και τον Βινίσιους υπάρχει ο Αρτυματάς, ενώ τη θέση μπορούν να καλύψουν και οι Γκόμες και Παπαφώτης.
Ουδείς εξ αυτών συνδυάζει την ποιότητα και τις εμπειρίες του 30χρονου, με αποτέλεσμα να ξενίζει η απόφαση να μην γίνει κίνηση στο μετεγγραφικό παζάρι για την κάλυψη αυτού του κενού. Αφ’ ης στιγμής το παράθυρο έκλεισε, ο ΑΠΟΕΛ καλείται πλέον να κάνει εξαιρετικά συνετή διαχείριση, προκειμένου να έχει τον Μοράις σε άριστη κατάσταση στα μεγάλα παιχνίδια.
Ο Γιώργος Δώνης έδωσε ένα πρώτο δείγμα προς αυτήν την κατεύθυνση στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, όταν δεν δίστασε να τραβήξει εκτός τον Πορτογάλο από το 57’. Ό,τι σ’ εκείνο το παιχνίδι υπαγορεύτηκε από την τακτική επιλογή να ενισχυθεί επιθετικά η ομάδα στο κυνήγι της νίκης, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί στο μέλλον με στόχο να πάρει ανάσες ο 30χρονος που τραβά αδιάλειπτα κουπί εντός κι εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου