Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ομόνοια: Η ζωή χωρίς τον Στεπάνοφ

Πρόθεση της διοίκησης της Ομόνοιας είναι να επιδιώξει τον περιορισμό της ποινής στον Μίλαν Στεπάνοφ στο ελάχιστο δυνατό επιχειρηματολογώντας πως η απευθείας κόκκινη ήταν μια υπερβολικά τραβηγμένη κι εν τέλει άδικη απόφαση.
Οι κανονισμοί της UEFA, από την άλλη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης (πόσο μάλλον αναθεώρησης) αποφάσεων των διαιτητών για τα τετελεσμένα στον αγωνιστικό χώρο. Η όποια διοργανώτρια αρχή μπορεί να επέμβει για φάσεις που έχουν ξεφύγει της προσοχής του διαιτητή, δύσκολα όμως μπορεί να αναιρέσει την ετυμηγορία του για μια φάση, ακόμη κι αν αυτή είναι εξόφθαλμα λανθασμένη (σ.σ. σε αντίθετη περίπτωση η UEFA εκτιμά πως θα υποσκάψει την αυθεντία των διαιτητών και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αφού κάθε ομάδα θα ζητεί αναθεώρηση όποιας διαιτητικής απόφασης θεωρούσε λανθασμένη).

Σε κάθε περίπτωση ο Κώστας Καϊάφας είναι υποχρεωμένος να καταστρώσει τα πλάνα του (και) χωρίς τον Στεπάνοφ, ήτοι τον παίκτη που απέκτησε για στυλοβάτη της αμυντικής του γραμμής. Ο πονοκέφαλος του προπονητή της Ομόνοιας γίνεται εντονότερος δεδομένου ότι στο ρόστερ υπάρχουν μόνον δύο καθαρόαιμοι στόπερ υψηλού επιπέδου: ο Σέρβος και ο Ακουισταπάτσε. Σκαραμοτσίνο και Σερτζίνιο μπορούν να καλύψουν υπηρεσιακά τη θέση, ωστόσο αυτό θα δημιουργήσει αλλού κενά.
Υπό την προϋπόθεση ότι ο Καϊάφας θα διατηρήσει το 4-2-3-1 ο Μαργκάσα μετατρέπεται σε παίκτη-κλειδί, αφού μπορεί να καλύψει και το αριστερό άκρο (με στόπερ τον Σκαραμοτσίνο) και τη θέση του αμυντικού μέσου (με στόπερ τον Σερτζίνιο). Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, η Ομόνοια θα στερείται ισάξιων εναλλακτικών, αν κάποιος εκ των προαναφερθέντων ποδοσφαιριστών τραυματιστεί, αποβληθεί ή δείξει εκτός φόρμας στη διάρκεια του αγώνα.
Η άλλη επιλογή του Καϊάφα είναι να γυρίσει το σύστημα σε 3-5-2 και να καλύψει την απουσία του Στεπάνοφ με την είσοδο ακόμη ενός επιθετικού (Γκαρθία). Σε αυτήν την περίπτωση θα διαλέξει μεταξύ των Σκαραμοτσίνο, Μαργκάσα για τη θέση του τρίτου στόπερ και μεταξύ των Σερτζίνιο, Μαργκάσα για τη θέση του δεύτερου κόφτη και εξασφαλισμένα θα έχει ακόμη μια αξιόπιστη επιλογή στον πάγκο για τα συγκεκριμένα πόστα.

Εξυπακούεται πως εκτός από τις εναλλακτικές που θα του αφήσει η κάθε επιλογή συστήματος η τελική απόφαση του 40χρονου προπονητή θα επηρεαστεί και από άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. η δυναμική του αντιπάλου και ο τακτικός προσανατολισμός που θέλει να δώσει στην ομάδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου