Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΕΛ: Το ροτέισον ως Νο1 ατού

Πως η πληρότητα στο έμψυχο δυναμικό είναι η διαχρονικά μεγαλύτερη στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ έχουν παραδεχτεί δημοσίως πλείστοι στον Αρχάγγελο. Ότι αυτή η πληρότητα προσπόριζε (και προσπορίζει) στην τεχνική ηγεσία τη δυνατότητα κυκλικής χρησιμοποίησης παικτών στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, επίσης έχει ειπωθεί και γραφτεί κατά κόρον. Αλλά η πραγματική απόσταση από τη θεωρία ως την πρακτική εφαρμογή του ροτέισον αποδείχθηκε χθες στο «Τάσος Μάρκου».

Ουδείς περίμενε το 3-1 επί της Αγίας Νάπας για να γνωμοδοτήσει πως το ρόστερ του πρωταθλητή διαθέτει βάθος. Η αναμέτρηση με τη νεοφώτιστη αναμενόταν όμως ως το πρώτο δείγμα γραφής εκ μέρους του Γιώργου Δώνη για τις προθέσεις του αναφορικά με την κυκλική χρησιμοποίηση. Και ο Έλληνας τεχνικός τις φανέρωσε ευδιάκριτα προχωρώντας σε επτά αλλαγές στο αρχικό σχήμα, σε σύγκριση με το μεσοβδόμαδο παιχνίδι στο «Καμπ Νόου» (Κακά, Ρίισε, Αρτυματάς, Χαραλαμπίδης, Εφραίμ, Μαντούκα και Σωτηρίου αντί των Γκιλιέρμε, Αντωνιάδη, Μοράις, Γκόμες, ντε Βινσέντι, Αλωνεύτη και Σέρινταν).
Αρκετοί ίσως σκεφτούν ότι η Αγία Νάπα προσφερόταν (ως δυναμική αντιπάλου) για ροτέισον. Όσοι το πράξουν, ας αναλογιστούν απλώς τι συνέβαινε στις προηγούμενες παρουσίες του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ, όταν -παρά τη χαμηλή δυναμική του αντιπάλου και την ύπαρξη εναλλακτικών- η ενδεκάδα δεν άλλαζε σε ποσοστό πάνω από το 35%, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μοράις, τον οποίο ο Δώνης (γνωρίζοντας πως δεν έχει ισάξια εναλλακτική του στον πάγκο) έχει αφήσει εκτός γηπέδου στα 120 από τα 270 λεπτά του πρωταθλήματος. Ο τεχνικός των «γαλαζοκιτρίνων» δεν πιστώνεται μόνον τον αριθμό των αλλαγών, αλλά και τα πρόσωπα αυτών. Δεν αντικατέστησε τον Γκιλιέρμε με τον Παπάζογλου, τον Μοράις με τον Γκόμες και τον Σέρινταν με τον Τζεμπούρ, αλλά έδωσε χρίσμα βασικού σε Κακά, Αρτυματά και Σωτηρίου στέλνοντας το μήνυμα ότι υπολογίζει τους πάντες -στην πράξη, όχι στα λόγια.

Στο βαθμό που ο Δώνης θα καταφέρει να κάνει τις κατάλληλες επιλογές από παιχνίδι σε παιχνίδι η κυκλική χρησιμοποίηση, όπως αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε χθες στο «Τάσος Μάρκου», θα είναι ο μεγαλύτερος άσος στο μανίκι του ΑΠΟΕΛ, προκειμένου να επιτύχει το μέχρι στιγμής ανέφικτο: να συνδυάσει την ευρωπαϊκή διάκριση με την υπεράσπιση των εγχώριων πρωτείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου