Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΕΛ: Και όμως… νίκησε!

Συγκαταλέγεται στην κατηγορία όσων πρέπει πρώτα να τα ζήσεις, προκειμένου να τα πιστέψεις. Να ολοκληρώνεται η αναμέτρηση Μπαρσελόνα-ΑΠΟΕΛ στο «Καμπ Νόου» για το Τσάμπιονς Λιγκ και στην οικογένεια των «γαλαζοκιτρίνων» και στο (υγιώς σκεπτόμενο) κυπριακό ποδοσφαιρόφιλο να επικρατεί δικαιολογημένη απογοήτευση που η ομάδα του Γιώργου Δώνη δεν κατάφερε να αξιοποιήσει κάποια από τις ευκαιρίες της και να συνδυάσει την εμφάνισή της με θετικό αποτέλεσμα στον ποδοσφαιρικό ναό της Καταλανίας.

Οι πρωταθλητές Κύπρου έκαναν χθες πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι τολμούσαν να ονειρευτούν. Αρνούμενος να αποκηρύξει -προς χάρη του ονομαστού αντιπάλου- την αγωνιστική φιλοσοφία και ταυτότητά του παρατάχθηκε στο γήπεδο με το σύστημά του (4-4-2) κι έκανε το παιχνίδι του, χωρίς σε κανένα σημείο να μετατρέψει το σεβασμό σε φόβο για το ποδοσφαιρικό μεγαθήριο που είχε απέναντί του.
Από το πρώτο ως το τελευταίο σφύριγμα, ακόμη και μετά την αναποδιά του 0-1, δεν αποπροσανατολίστηκαν και δεν εκτροχιάστηκαν από το αγωνιστικό τους πλάνο. Τουναντίον υλοποίησαν στο ακέραιο την οδηγία του προπονητή τους να μην αντιμετωπίσουν το παιχνίδι βς μια εμπειρία, αλλά ως μια μεγάλη μάχη. Ήταν τέτοια η προσήλωση και τέτοιος ο ζήλος που αφ’ ενός μετέτρεψε επιθετικούς παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Μέσι και Νεϊμάρ, σε κοινούς θνητούς, αφ’ ετέρου κατέστησε σαφές στους πάντες ότι το 1-1 δεν ήταν μια ουτοπική, αλλά απόλυτα ρεαλιστική επιδίωξη.
Τα προαναφερθέντα είχαν στέψει με επιτυχία την αποστολή ήδη από το σφύριγμα της λήξης του αγώνα στο «Καμπ Νόου», ωστόσο η δυνατότητα του ΑΠΟΕΛ να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της χθεσινής του εμφάνισης αποδείχθηκε σε όσα ακολούθησαν το πέρας της αναμέτρησης. Η υπέρβαση των «γαλαζοκιτρίνων» στην πρεμιέρα της τρίτης παρουσίας τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πιστοποιήθηκε στο αποκαλούμενο τρίτο ημίχρονο.
Μπροστά στις κάμερες και στα μικρόφωνα προπονητής και παίκτες των πρωταθλητών δεν εμφανίστηκαν πανευτυχείς που απέναντι στην Μπαρσελόνα το «Καμπ Νόου» δεν… μονοδρομήθηκε και η ήττα περιορίστηκε στο πιο στενό των σκορ. Στον αντίποδα ο Δώνης και οι ποδοσφαιριστές του παρουσιάστηκαν εξαιρετικά μετρημένοι, σοβαροί και προσγειωμένοι αναλύοντας εις βάθος και πειστικά τα πώς και τα γιατί του αποτελέσματος.
Στις κουβέντες τους η ικανοποίηση για την εμφάνιση ήταν ευδιάκριτα διαφοροποιούμενη από τη μη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Κι αυτό κατέδειξε ότι ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε χθες έτσι, διότι πρώτα ο ίδιος πίστεψε ότι μπορεί πλέον να παίζει έτσι. Παντού κι απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Όποιος μπορούσε να διαβάσει τη γλώσσα του σώματος, αλλά και πίσω από τις γραμμές, αντιλαμβανόταν εύκολα πως η απόδοση απέναντι στους Καταλανούς άνοιξε στους «γαλαζοκιτρίνους» την όρεξη για κάτι παραπάνω από απλώς μια ευυπόληπτη παρουσία στον όμιλο.

Δίχως υπερβολή οι πρωταθλητές συναισθάνθηκαν χθες πως υπάρχει και η ευκαιρία και η δυνατότητα για την υπέρβαση απέναντι σε αντιπάλους του διαμετρήματος της Μπαρσελόνα, της Παρί και του Άγιαξ. Αυτής της αγωνιστικής υπέρβασης όμως έχει προηγηθεί ήδη (ως απαραίτητη προϋπόθεση) η υπέρβαση σε επίπεδο νοοτροπίας. Μια υπέρβαση που -όπως αποδείχθηκε από τη λεκτική διαχείριση του χθεσινού αποτελέσματος- έχει συντελεστεί ή, εν πάση περιπτώσει, ευρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της. Και αυτή η διαπίστωση συνιστά τη μεγάλη και ουσιώδη νίκη του ΑΠΟΕΛ χθες στο «Καμπ Νόου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου