Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Εντέ: «Θα ήθελα να μείνω»

 
Σε συνέντευξή του στο kicker ο Τσινεντού Εντέ παραδέχεται ότι θα μπορούσε άνετα να φανταστεί ακόμη μια χρονιά στην Ανόρθωση.
Στη χθεσινή έκδοση του έγκυρου γερμανικού περιοδικού φιλοξενείται ολοσέλιδο αφιέρωμα στον 28χρονο μεσοεπιθετικό. Ο τίτλος είναι «Ώριμος στο νησί» και στον υπότιτλο αναφέρεται πως «στη Χέρτα εθεωρείτο κορυφαίο ταλέντο, στην Ουνιόν ήταν βασικός, αλλά στην Μπούντεσλιγκα ο Τσιντεντού Εντέ δεν καθιερώθηκε. Επί του παρόντος παίζει στην Κύπρο -κι εκεί διαπρέπει ξανά».

Μεταξύ άλλων ο Εντέ διατείνεται πως ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια κι Απόλλων θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και στην Μπούντεσλιγκα, ενώ την Ανόρθωση και τις λοιπές ομάδες του α’ ομίλου χαρακτηρίζει επαρκώς ανταγωνιστικές για την Τσβάιτελιγκα. Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Την Κυριακή ο Τσινεντού Εντέ ήταν ξανά στο γήπεδο. Στο παιχνίδι για την έβδομη αγωνιστική του α’ ομίλου των πλέι οφ κόντρα στον Ερμή η Ανόρθωση του Εντέ απέσπασε 1-1. Από το καλοκαίρι του 2014 ο μεσοεπιθετικός έχει δοθεί δανεικός από τη Μάιντς στο σύλλογο που εδρεύει στην πόλη των 40.000 κατοίκων στα ανατολικά παράλια της Κύπρου. Και μολονότι για την Ανόρθωση μάλλον δεν θα κατακτήσει το 14ο πρωτάθλημά της, για τον Εντέ η μετακόμιση στο νησί της Μεσογείου άξιζε τον κόπο. Ο 28χρονος, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Berliner AK και μέτρησε με τη Χέρτα τις 19 από τις 28 συμμετοχές του στην Μπούντεσλιγκα και με την Ουνιόν Βερολίνου τις 80 από τις 109 συμμετοχές του στην Τσβάιτελιγκα, αισθάνεται άνετα. «Μέσα από τα παιχνίδια, τα οποία έχω πάρει στα πόδια μου, έχω βρει ξανά την παλιά μου φόρμα», υποστηρίζει ο Εντέ, «για το δικό μου τρόπο να παίζω ποδόσφαιρο, πρέπει να είμαι σε καλή κατάσταση, αφού ζω από ατομικές ενέργειες».
Η ικανότητα με δυναμικές ντρίμπλες να ετοιμάζει τέρματα και να δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του ήταν η υπόσχεση που είχε αφήσει ο Εντέ, όταν εντάχθηκε στο επαγγελματικό ρόστερ της Χέρτα. Ωστόσο η καριέρα του ουδέποτε πήρε μπρος για τα καλά. Ούτε στη Χέρτα κατάφερε να καθιερωθεί, ούτε στην Ντούισμπουργκ, στη Μάιντς ή στην Κάιζερσλαουτερν. Μόνον στην Ουνιόν ήταν βασικός ο Εντέ. Στη Μάιντς, όπου το καλοκαίρι του 2012 μετεγγράφηκε έναντι 1,2 εκατομμυρίων από την Ουνιόν, και στην Καϊζερσλάουτερν ο Εντέ είχε να παλέψει με τραυματισμούς. Είναι όμως τόσο ειλικρινής, ώστε να παραδέχεται ότι οφειλόταν και στον ίδιο η μη βελτιστοποίηση του χαρίσματός του. «Στα νεανικά μου χρόνια δεν είχα απόλυτα επαγγελματική συμπεριφορά», παραδέχεται αναγνωρίζοντας πως δεν απαρνήθηκε τις χαρές της ζωής. «Κάποια στιγμή όμως», συμπληρώνει, «αντιλήφθηκα τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας».
Ότι μέχρι στιγμής αυτό δεν ήταν επαρκές, προκειμένου να καθιερωθεί σε βάθος χρόνου στην Μπούντεσλιγκα, δεν είναι κάτι, για το οποίο μετανιώνει. Μπορεί άνετα να συμβιβαστεί με τη μέχρι σήμερα καριέρα του. Ως έφηβος ουδέποτε σκέφτηκε ότι θα έφτανε τόσο μακριά, παραδέχεται. «Στα 14, 15 θα ήμουν χαρούμενος, αν κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσα να αγοράσω ένα Opel Calibra ή ένα laptop. Ουδέποτε θα παραπονιόμουν, αφού τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν έρθει πολύ χειρότερα».
Ο Εντέ δεν μετανιώνει για τίποτε, δεν είναι τέτοιος τύπος, υπογραμμίζει. Ακόμη και το ότι στο μεσοδιάστημα αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα, που δεν συγκαταλέγεται στα πρωτοκλασάτα, δεν τον ενοχλεί. Έχει σημειώσει επιτυχίες και έχει προοδεύσει. «Από πλευράς ρυθμού και έντασης το κυπριακό πρωτάθλημα σίγουρα δεν συγκρίνεται με το γερμανικό, αλλά οι μεγάλες ομάδες, όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και ο Απόλλων θα μπορούσαν να παίζουν στην Μπούντεσλιγκα», ισχυρίζεται. «Οι άλλες ομάδες του πρώτου ομίλου, μεταξύ αυτών και η Ανόρθωση, θα μπορούσαν να παίζουν στην Τσβάιτελιγκα». Τους πρώην συλλόγους του, Χέρτα και Ουνιόν, παρακολουθεί ακόμη «μέσω του διαδικτύου», η πρωτεύουσα του λείπει, διότι είναι η πατρίδα του. «Αν μετά το τέλος της καριέρας μου επιστρέψω στη Γερμανία, τότε μόνο στο Βερολίνο».

Μερικά χρόνια ακόμη θέλει όμως σε κάθε περίπτωση να παίξει ποδόσφαιρο. Πού θα τον βρει η επόμενη περίοδος, είναι ακόμη άγνωστο. Μέχρι το 2016 έχει συμβόλαιο με τη Μάιντς, «το καλοκαίρι σίγουρα θα επιστρέψω εκεί αρχικά». Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η Μάιντς έχει χώρο γι’ αυτόν στο ρόστερ. Ο Εντέ μάλλον θα πρέπει να πάει ξανά κάπου αλλού. Πάλι στην Κύπρο; «Θα ήμουν ανοικτός σε αυτό το ενδεχόμενο, εδώ αξίζει πραγματικά να ζεις». Και αυτό όχι μόνο, επειδή μετά την προπόνηση μπορεί να πάει κατ’ ευθείαν στην παραλία. Και αγωνιστικά έχει καταφέρει στην Κύπρο να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου