Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΑΕΚ: Και θέλει και μπορεί!

Απέναντι στον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ ρίχνει μεθαύριο την πιο κρίσιμη ζαριά της στην τρέχουσα περίοδο κι έχει βάσιμους λόγους αισιοδοξίας.
Το ρευστό και το κρίσιμο της κατάστασης ανέλαβε να το αποδώσει με δωρική λιτότητα, αλλά απόλυτη σαφήνεια ο προπονητής. «Με δύο νίκες ίσως είμαστε πρωταθλητές, με δύο ήττες ίσως είμαστε εκτός Ευρώπης», τόνισε στους παίκτες της ΑΕΚ ο Τόμας Κρίστιανσεν και ζήτησε η προσοχή να μείνει αποκλειστικά στραμμένη στο παιχνίδι-τελικό με τον ΑΠΟΕΛ.

Ο Δανός γνωρίζει πως ούτε ο ίδιος (στην πρώτη χρονιά του ως επικεφαλής προπονητής) ούτε η ομάδα του (που στήθηκε σχεδόν εκ του μηδενός το περασμένο καλοκαίρι) διαθέτουν τριβή και εμπειρία σε καταστάσεις πρωταθλητισμού. Συνειδητοποιεί επίσης πόσο επικίνδυνοι μπορεί να αποδειχθούν για τους «κιτρινοπράσινους» σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος οι πάσης φύσεως αποπροσανατολισμοί.
Εξ ου και ορθώς επιμένει η ομάδα του να ασχολείται μόνο με το δικό της καθήκον. Η υλοποίηση τόσο του βασικού στόχου (έξοδος στην Ευρώπη) όσο και η ανταπόκριση στην ιστορική πρόκληση (κατάκτηση του πρωταθλήματος) περνούν μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα στο ΓΣΠ. Και προς τούτο η ΑΕΚ έχει αποδείξει στην πορεία της περιόδου ότι διαθέτει πολυάριθμα πλεονεκτήματα που μπορούν να (υπερ)καλύψουν την έλλειψη εμπειρίας.
Οι Λαρνακείς είναι πιθανότητα η ομάδα με τις μικρότερες διακυμάνσεις απόδοσης στον τρέχοντα μαραθώνιο, έχουν αφομοιώσει άριστα το σύστημα (4-1-4-1), το οποίο εφαρμόζουν απαρέγκλιτα από το ξεκίνημα της περιόδου, παίζουν στρωτό, επιθετικό ποδόσφαιρο και έχουν εξελιχθεί σε σύνολο που δεν βασίζεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες μονάδες (όπως αποδεικνύουν μεταξύ άλλων οι 13 σκόρερ που έχουν αναδείξει στη διάρκεια της σεζόν).
Δεν είναι συμπτωματικό ότι διαθέτουν τη δεύτερη καλύτερη άμυνα κι επίθεση στην κατηγορία, ότι ουδέποτε έχουν μείνει «άσφαιροι» σε δύο παιχνίδια στη σειρά, ότι είναι αήττητοι μετά από προβάδισμά τους (13-5-0), ότι έχουν πάρει εννέα βαθμούς έπειτα από προβάδισμα του αντιπάλου και ότι έχουν τη μεγαλύτερη συγκομιδή (16 βαθμοί) στην καθοριστική β’ φάση του πρωταθλήματος.
Επιπροσθέτως η ΑΕΚ αισθάνεται άνετα στο ΓΣΠ στην τρέχουσα περίοδο (4-4 με ΑΠΟΕΛ, 1-0 και 1-1 με Ομόνοια), ενώ απέναντι στον ΑΠΟΕΛ η βελτίωση των αποτελεσμάτων είναι κλιμακωτά ανοδική: το εντός έδρας 0-2 στον α’ γύρο ακολούθησαν το εκτός έδρας 4-4 στο β’ γύρο και το άνετο 1-0 στο ΓΣΖ, στον (άτυπο) α’ γύρο των πλέι οφ.

Πέραν τούτου οι «κιτρινοπράσινοι» υπερτερούν στη δεδομένη χρονική στιγμή και σε αγωνιστική και σε ψυχολογική κατάσταση των «γαλαζοκιτρίνων». Παρά την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας η πίεση ευρίσκεται εξ ολοκλήρου στο στρατόπεδο των πρωταθλητών, αφού γι’ αυτούς το νταμπλ είναι υποχρέωση (κι ενδεχόμενη απώλεια του θα καταστήσει αποτυχημένη τη σεζόν), ενώ για την ΑΕΚ το πρωτάθλημα αποτελεί την υπέρτατη υπέρβαση (κι ενδεχόμενη μη κατάκτησή του δεν θα αφαιρέσει το απόλυτα θετικό πρόσημο στη σεζόν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου