Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Άλλαξαν ρόλους -όχι συνήθειες!

Μολονότι παίζουν πλέον σε διαφορετικές θέσεις, Μέσι και Ρονάλντο εξακολουθούν να σκοράρουν κατά ριπάς στο Τσάμπιονς Λιγκ
Πάνω και γύρω τους έχει δομηθεί (περίτεχνα ομολογουμένως) η μονομαχία που αποτελεί τον πολιορκητικό κριό του μάρκετινγκ για τη βαριά βιομηχανία θεάματος, στην οποία έχει εξελιχθεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο -και δη η κορωνίδα του, το Τσάμπιονς Λιγκ.
Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, Κριστιάνο Ρονάλντο ή Λιονέλ Μέσι, αν προτιμάτε. Δύο εξαιρετικά σπάνιες και ιδιαίτερες περιπτώσεις χαρισματικών ποδοσφαιριστών, καθώς συνδυάζουν τις εντός γηπέδου αρετές τους με μια ισχυρή προσωπικότητα και μια ξεχωριστή αύρα -ακόμη κι εκτός των τεσσάρων γραμμών.
Ουδόλως συμπτωματικά κάθε αναφορά στον έναν (έχει καταλήξει απίθανο να μην) περιλαμβάνει μνεία και του άλλου. Το πιο πρόσφατο κρούσμα καταγράφηκε το διήμερο των πρώτων ημιτελικών για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς ακόμη η διοργανώτρια αρχή της (UEFA) φρόντισε να ρίξει ακόμη περισσότερο νερό στο μύλο αυτής της μονομαχίας κι αντιπαλότητας που έχει φτάσει στο σημείο να επισκιάζει κάθε άλλη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ένα εσύ, δύο εγώ
Αφορμή, ως είθισται, αποτέλεσαν τα γκολ του Αργεντινού και του Πορτογάλου στα παιχνίδια των ομάδων τους. Την Τρίτη ο Ρονάλντο πέτυχε το (ενδεχομένως) πολύτιμο εκτός έδρας τέρμα της Ρεάλ απέναντι στη Γιουβέντους και φτάνοντας τα 76 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ προσπέρασε τον Μέσι στην πρώτη θέση των διαχρονικά κορυφαίων σκόρερ του θεσμού.
Την Τετάρτη ο άσος της Μπαρσελόνα πήρε το αίμα και την πρωτοκαθεδρία του πίσω σκοράροντας εις διπλούν απέναντι στην Μπάγερν. Αν τα προγνωστικά της πλειονότητας των ποδοσφαιρικών ειδημόνων επιβεβαιωθούν στους επαναληπτικούς ημιτελικούς, τότε η κόντρα των δύο σούπερ σταρ για την τρέχουσα ευρωπαϊκή περίοδο θα κορυφωθεί στη μετωπική των ίδιων και των ομάδων τους στον τελικό του Βερολίνου στις 6 Ιουνίου.

Από «ψευτοεννιάρι» εξτρέμ
Η ερωτική σχέση αμφοτέρων με τα αντίπαλα δίχτυα πόρρω απέχει από το χαρακτηρισμό «καινοφανής». Τουναντίον όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί γι’ αυτήν ωθούν στα όρια της εξάντλησης ακόμη και την ασυναγώνιστη ως προς το εύρος της ελληνική γλώσσα. Αυτό που εν προκειμένω κεντρίζει το ενδιαφέρον αφορά την αλλαγή των ρόλων τους στο παιχνίδι των ομάδων τους. Κι αυτό διότι στο τρέχον Τσάμπιονς Λιγκ ο Μέσι έχει ντυθεί… Ρονάλντο και ο Ρονάλντο… Μέσι.
Εξήγηση: ο Αργεντινός, ο οποίος στην Μπαρσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα έδωσε άλλη υπόσταση κι έφερε σε άλλη διάσταση το ρόλο του «ψεύτικου εννιαριού», έχει πάψει πλέον να είναι ο τελευταίος σταθμός στη γραμμή κρούσης των «μπλαουγκράνα». Η έλευση του Λουίς Ενρίκε στον καταλανικό πάγκο και τους Λουίς Σουάρες στην κορυφή της επίθεσης επέφεραν τη μετατόπιση του Μέσι στο δεξί φτερό της επιθετικής τριάδας κι ενίοτε ως κορυφή του ρόμβου που σχηματίζεται, όταν ο ίδιος «κολλά» στην τριάδα των Μπουσκέτς, Ράκιτιτς και Ινιέστα.
Τοιουτοτρόπως ο 27χρονος απέκτησε τη δυνατότητα, οσάκις η αντίπαλη άμυνα προσαρμόζεται πάνω του, να δίνει έτοιμα γκολ στους συμπαίκτες του -κατά κανόνα τους Νεϊμάρ και Σουάρες. Το (εντυπωσιακό) αποτέλεσμα; Ο αγωνιζόμενος ως δεξιός εξτρέμ Μέσι κατέχει μέχρι στιγμής την πρωτιά σε γκολ, ασίστ, πετυχημένες ντρίμπλες και δημιουργία ευκαιριών στο τρέχον Τσάμπιονς Λιγκ!

Από εξτρέμ φορ περιοχής
Την πρωτοκαθεδρία του Αργεντινού αμφισβητεί ο Ρονάλντο (σ.σ. υπολείπεται μόλις ενός τέρματος και μιας ασίστ), ο οποίος στη Ρεάλ του Κάρλο Αντσελότι έχει ακολουθήσει -ιδίως στην τρέχουσα περίοδο- το αντίθετο δρομολόγιο απ’ ό,τι ο Μέσι στην Μπαρσελόνα του Ενρίκε, δηλαδή από αριστερός εξτρέμ (στο 4-2-3-1) έχει μετατραπεί σε επιθετικό κορυφής (στο 4-4-2).
Με αυτόν τον τρόπο ο Ιταλός τεχνικός κατάφερε να διατηρήσει την παραγωγικότητα του CR7 σε υψηλότατα επίπεδα, ταυτόχρονα όμως τον έφερε πιο κοντά στην αντίπαλη εστία και του αφαίρεσε αρκετά (αμυντικά) τρεξίματα, προκειμένου να τον έχει πιο φρέσκο με την μπάλα στα πόδια.
Το νέο σκηνικό στη μονομαχία των δύο σούπερ σταρ συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο ο Χόρχε Βαλδάνο. «Είναι απίστευτο ότι έχουν αλλάξει το ποδοσφαιρικό τους στιλ με εντελώς αντίθετο τρόπο. Ο Ρονάλντο πήγε είκοσι μέτρα πιο μπροστά μέσα στο γήπεδο, ο Μέσι βρήκε την καλύτερή του εκδοχή οπισθοχωρώντας άλλα τόσα», υπογράμμισε πρόσφατα ο 60χρονος συμπατριώτης του Μέσι που υπηρέτησε τη Ρεάλ ως παίκτης, προπονητής και γενικός διευθυντής.
Παρά την αλλαγή ρόλων, συνεπώς, ο Αργεντινός και ο Πορτογάλος διατήρησαν τις συνήθειές τους στο σκοράρισμα και πλέον τη διαφορά -στη μεταξύ τους σύγκριση ως προς αυτήν την παράμετρο- θα καθορίσει η επιτυχία των ομάδων τους. Και επειδή για Μπαρσελόνα και Ρεάλ (ακόμη) ένα πρωτάθλημα Ισπανίας έχει πάψει προ πολλού να χρίζει από μόνο του μια σεζόν επιτυχημένη, το απόλυτο crash-test μπορεί να είναι μόνο ένα clasico στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου με έπαθλο το Τσάμπιονς Λιγκ. Σκέπτεστε τίποτε καλύτερο;

Λ. ΜΕΣΙ                                                                  Κ. ΡΟΝΑΛΝΤΟ
100             Ευρωπαϊκά παιχνίδια                        121
78               Γκολ στην Ευρώπη                             79
0.8              Μ.Ο. γκολ στην Ευρώπη                   0.7
97               Παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ               114
77               Γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ                 76
0.8              Μ.Ο. γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ       0.7
Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Σημερινή στις 10 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου