Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΑΕΚ: Στο ντόμινο της Σεβίλλης

Υπερασπιζόμενη με επιτυχία τον τίτλο της στο Γιουρόπα Λιγκ (χάρη στο χθεσινοβραδινό 3-2 επί της Ντνίπρο στη Βαρσοβία) η Σεβίλλη δεν έγινε απλώς η πολυνίκης (με τέσσερις κατακτήσεις) της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ομάδα του Ουνάι Έμερι εξασφάλισε εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ προκαλώντας συνάμα κι ένα ντόμινο αλλαγών στο Γιουρόπα Λιγκ, από τις οποίες -πλην συγκλονιστικού απροόπτου- επηρεάζεται και η ΑΕΚ.
Η Σεβίλλη (βάσει των νέων κανονισμών της UEFA για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της την τριετία 2015-18) μπαίνει απ’ ευθείας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού Μπαρσελόνα και Γιουβέντους (ως πρωταθλήτριες Ισπανίας και Ιταλίας αντιστοίχως) έχουν προκριθεί ήδη σε αυτούς μέσω των εγχώριων διοργανώσεων.

Επιπροσθέτως, στην παράγραφο 3.06 των κανονισμών του Γιουρόπα Λιγκ προνοείται πως «αν ο κάτοχος του τροπαίου έχει προκριθεί για το Γιουρόπα Λιγκ μέσω μιας εκ των εγχώριων διοργανώσεων, ο αριθμός των θέσεων που δικαιούται η ομοσπονδία του για τη συγκεκριμένη διοργάνωση μειώνεται κατά μία. Το δημιουργηθέν κενό εξισορροπείται αναλόγως και προτεραιότητα για το Γιουρόπα Λιγκ δίνεται στους εγχώριους κυπελλούχους (αναλόγως της λίστας εισόδου)».
Η (κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ) Σεβίλλη ως πέμπτη της Πριμέρα Ντιβισιόν εμπίπτει στο συγκεκριμένο κανονισμό, οπότε η ισπανική ομοσπονδία κερδίζει μια πέμπτη ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ και χάνει μία (από τις δύο) στο Γιουρόπα Λιγκ. Είτε είναι αυτή που εκκινεί από τον γ’ προκριματικό είτε αυτή που εκκινεί από τα πλέι οφ, το αποτέλεσμα για την ΑΕΚ είναι το ίδιο.
Στην πρώτη περίπτωση, την κενή θέση στον γ’ προκριματικό γύρο καταλαμβάνει η πρώτη χώρα, της οποίας ο κυπελλούχος ξεκινά από τον β’ προκριματικό, δηλαδή η 18η στη βαθμολογία Κύπρος. Στη δεύτερη περίπτωση, την κενή θέση στα πλέι οφ καταλαμβάνει ο κυπελλούχος Ελβετίας (13η στην κατάταξη της UEFA), τη δική του κενή θέση στον γ’ προκριματικό αναπληρώνει ο κυπελλούχος Κύπρου (δηλαδή η δεύτερη της βαθμολογίας ΑΕΚ, αφού ο ΑΠΟΕΛ έκανε το νταμπλ) και το ντόμινο ολοκληρώνεται με τη μετάθεση των κυπελλούχων Σουηδίας και Βουλγαρίας από τον α’ στο β’ προκριματικό γύρο.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα προαναφερθέντα χρήζουν της τελικής επικύρωσης από την UEFA, η οποία θα έλθει μετά τις 6 Ιουνίου και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (και το πέσιμο της αυλαίας στην ευρωπαϊκή περίοδο 2014/15), ωστόσο βάσει των ήδη εκδοθέντων κανονισμών για τις δύο διοργανώσεις την περίοδο 2015/16 δύσκολα θα προκύψει διαφορετικό σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου