Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Γιουβέντους: Ολική επαναφορά!

«Οι ξεγραμμένοι ζουν περισσότερο». Κατά τον μύθο η συγκεκριμένη λαϊκή θυμοσοφία πηγάζει από την ιστορία ενός μικρού γαλακτοκομείου στα νότια του Ζάλτσμπουργκ, το οποίο εθεωρείτο ότι θα έκλεινε, αν επέμενε να μη συνεργάζεται με άλλους επεξεργαστές γάλατος, αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερο βιολογικό γαλακτοκομείο της Αυστρίας και ένα από τα ελάχιστα στον κλάδο, το οποίο επενδύει σημαντικά ποσά στο εξωτερικό.
«Οι ξεγραμμένοι ζουν περισσότερο». Στο ποδοσφαιρικό λεξικό, δίπλα στη συγκεκριμένη φράση θα μπορούσε -αντί λήμματος- να φιλοξενείται μια φωτογραφία της Γιουβέντους. Ή το σχεδόν ταυτόσημο τιτίβισμα των (εμβληματικών φυσιογνωμιών στην ιστορία του συλλόγου) Αλεσάντρο ντελ Πιέρο και Τζανλουίτζι Μπουφόν μετά την -εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης - πρόκριση της «Γηραιάς Κυρίας» στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ: «Από το Βερολίνο στη (Σέριε) Β και από τη (Σέριε) Β στο Βερολίνο»!
Αναδρομή: Στις 9 Ιουλίου 2006, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η εθνική Ιταλίας επικρατεί στα πέναλτι 5-3 της Γαλλίας και στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. Στους στυλοβάτες της επιτυχίας συγκαταλέγονται πέντε παίκτες της Γιουβέντους (Φάμπιο Καναβάρο, Τζανλούκα Τζαμπρότα, Μάουρο Καμορανέζι, Αλεσάντρο ντελ Πιέρο και Τζανλουίτζι Μπουφόν), οι οποίες λίγες μέρες αργότερα δέχονται τον ουρανό κατακέφαλα και χάνουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους -ένεκα του υποχρεωτικού (πρώτιστου) υποβιβασμού της μπλεγμένης στο σκάνδαλο Calciopolis ομάδας τους.

Η κοιλάδα των δακρύων
Ενώπιον του τρόμου της Σέριε Β ο Καναβάρο μετεγγράφεται στη Ρεάλ και ο Τζαμπρότα στην Μπαρσελόνα, όμως οι ντελ Πιέρο, Μπουφόν, Καμορανέζι δεν εγκαταλείπουν το βυθιζόμενο καράβι. Από κοινού με τους Πάβελ Νέντβεντ και Νταβίντ Τρεζεγκέ, οι οποίοι -σε αντίθεση με τους Ιμπραχίμοβιτς, Βιεϊρά, Έμερσον και Τουράμ- δεν λιποτάκτησαν, αποτελούν τον κορμό της «Βέκια Σινιόρα» στη μονοετή, πλην βασανιστική περιοδεία της στην άγονη ποδοσφαιρική γραμμή της Ιταλίας. Ουδόλως τυχαία οι οπαδοί των «μπιανκονέρι» πίνουν έκτοτε νερό στο όνομά τους.
Κόντρα στις προσδοκίες η άμεση επιστροφή στη Σέριε Α δεν συνδυάστηκε με την έξοδο από την κοιλάδα των δακρύων. Από το 2007 ως το 2011 ο πάγκος αποδείχθηκε… ηλεκτρικός, αφού μετά τον (τεχνικό της ανόδου) Ντιντιέ Ντεσάν πέρασαν από αυτόν οι Τζιανκάρλο Κοραντίνι, Κλαούντιο Ρανιέρι, Τσίρο Φεράρα, Αλμπέρτο Τζακερόνι, Λουίτζι Ντελνέρι.
Η τρίτη θέση το 2008, η πορεία ως τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και η δεύτερη θέση το 2009 σκόρπισαν ελπίδες και υποσχέσεις που αποδείχθηκαν απατηλές. Το 2010 η Γιουβέντους αποκλείεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (Μπορντό) και στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ (Φούλαμ) και τερματίζει έβδομη, ενώ το 2011 αποκλείεται στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (Λεχ Πόζναν) και καταλήγοντας εκ νέου έβδομη μένει εκτός Ευρώπης!

Εποχή Ανιέλι, Κόντε
Το ηλεκτροσόκ αποδεικνύεται ευεργετικό. Ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Μπλαν, Αντρέα Ανιέλι (σ.σ. ο τέταρτος της οικογένειας που καθόταν στον προεδρικό θώκο, αλλά πρώτος μετά το 1962), ολοκληρώνει τις κινήσεις που αλλάζουν τον ρουν της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Ήδη από τον Μάιο του 2010, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, είχε προσλάβει ως γενικό διευθυντή τον Μπέπε Μαρότα (σ.σ. πιστώνεται τις μετεγγραφές των Πίρλο, Πογκμπά, Βιδάλ, Τέβες, Εβρά) και ένα χρόνο αργότερα το ματ ολοκληρώνεται με την περάτωση (Σεπτέμβριος 2011) του ιδιόκτητου «Γιουβέντους Στέιντιουμ» και την ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον Αντόνιο Κόντε.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η νεόδμητη αρένα προσπορίζει στην ομάδα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών και την εκτοξεύει πίσω στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών οικονομικά συλλόγων της Ευρώπης. Ο Κόντε, ο οποίος είχε φορέσει τη φανέλα της ομάδας για 13 χρόνια και είχε προλάβει στην πρώτη πενταετία του στους πάγκους να πιστωθεί δύο ανόδους (με Μπάρι και Σιένα), επαναφέρει τη νοοτροπία του νικητή και καθιερώνει το 3-5-2, με το οποίο η «Βέκια Σινιόρα» μεγαλουργεί και κατακτά τρία συναπτά πρωταθλήματα: το πρώτο εξ αυτών αήττητη και το τελευταίο με συγκομιδή 102 βαθμών -αμφότερες επιδόσεις-ρεκόρ για τη Σέριε Α!

Αλέγκρι και… τρεμπλ
Η ιστορία, ωστόσο, έχει την τάση να επαναλαμβάνεται. Όπως και ο Ντεσάν μια επταετία νωρίτερα, το περασμένο καλοκαίρι ο Κόντε αποχώρησε αιφνιδίως ένεκα διαφωνιών με τη διοίκηση. Ο προπονητής, ο οποίος στην πρώτη παρουσία του στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε φτάσει τη Γιουβέντους ως τα προημιτελικά, αλλά στη δεύτερη είχε αποκλειστεί στη φάση των ομίλων, απαίτησε μεγαλύτερες μετεγγραφικές επενδύσεις.
Ο Ανιέλι διαφώνησε («δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να μην μπορώ να αγοράσω, αλλά η Γιουβέντους θα μάθει να ζει χωρίς να εξαρτάται από εμάς») και προσέλαβε τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος μέσα στο προκαθορισμένο οικονομικό πλαίσιο πέτυχε -διατηρώντας τη Γιουβέντους δυσκολοκατάβλητη και αποτελεσματική, αλλά δίνοντάς της μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία σε θέματα τακτικής- τόσο την άνετη και πανηγυρική επιβεβαίωση της εντός συνόρων κυριαρχίας, όσο και τη δυναμική επιστροφή στη διεκδίκηση της ευρωπαϊκής κορυφής.
Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου φαντάζει ως η ιδανική συγκυρία να κλείσει ο κύκλος, στη διάρκεια του οποίου οι «μπιανκονέρι» έκαναν τη διαδρομή παράδεισος-κόλαση και τούμπαλιν. Κι αν στη συντριπτική πλειονότητά της η ποδοσφαιρική υφήλιος χρίζει απόλυτο φαβορί την Μπαρσελόνα, στο Τορίνο μειδιούν. Σε τελική ανάλυση, ούτε οι ίδιοι οι οπαδοί της «Βέκια Σινιόρα» φαντάζονταν το περασμένο καλοκαίρι ότι δέκα μήνες αργότερα η ομάδα τους θα ήταν κατάφατσα με το τρεμπλ. Είναι όμως! Και αν το βράδυ της 6ης Ιουνίου βρει τον Μπουφόν να υψώνει στον ουρανό του Βερολίνου την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά», η Γιουβέντους θα έχει «υπογράψει» την πιο εντυπωσιακή ολική επαναφορά της ιστορίας της -και όχι μόνον αυτής…


ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΔΙΡ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ
                   Ιταλία      Ευρώπη
2006/07      1η*           -
2007/08      3η            -
2008/09      2η            φάση 16 UCL
2009/10      7η            όμιλοι UCL / φάση 16 UEL
2010/11      7η            όμιλοι UEL
2011/12      1η            -
2012/13      1η            προημιτελικά UCL
2013/14      1η            όμιλοι UCL / ημιτελικά UEL
2014/15      1η            τελικός UCL
*Σέριε Β

Επεξήγηση: UCL=UEFA Champions League, UEL=UEFA Europa League
Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Σημερινή στις 17 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου