Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ομόνοια: Η δύναμη των απλών πραγμάτων

Θέαμα; Υποφερτό. Αντίπαλος; Ανερμάτιστος. Επίπεδο ικανοποίησης οπαδών; Εξαιρετικά υψηλό. Το φαινομενικά παράδοξο έχει εξήγηση. Μετά από δύο ήττες στη σειρά και (κυρίως) μια πλειάδα φυματικών εμφανίσεων ο κόσμος της Ομόνοιας «διψούσε» για μια εικόνα της ομάδας του που θα του έδινε επιτέλους ελπίδα και προοπτική. Και την είδε στο προχθεσινό 2-0 επί της ΑΕΛ.
Το «τριφύλλι» δεν έκρυψε την μπάλα ούτε χάζεψε τον αντίπαλο, μολονότι ο τελευταίος εμφανίστηκε σε τραγική κατάσταση (αγωνιστικά και ψυχολογικά). Έκανε όμως σωστά τα βασικά και τα στοιχειώδη, τα οποία από τα ευρωπαϊκά προκριματικά του καλοκαιριού έδειχνε σταδιακά να λησμονεί σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.

Στο γήπεδο παρατάχθηκαν ποδοσφαιριστές διατεθειμένοι να τρέξουν, να παλέψουν, να τα δώσουν όλα. Η διάθεση δεν απαιτεί μάτι ειδικού για να αναγνωριστεί. Πέρασε αμέσως στο κοινό, εξ ου και από νωρίς άρχισαν τα χειροκροτήματα για κάθε επιτυχημένη ή απλώς καλή προσπάθεια. Η αναγνώριση και η απλόχερη στήριξη του κόσμου έγιναν η βάση της επιτυχίας για μια ενδεκάδα που δεν είχε ξαναβρεθεί πιθανότατα ούτε σε προπόνηση στο «Ηλίας Πούλλος».
Επιστροφή στα θεμελιώδη και από τον Κώστα Καϊάφα. Το οικείο σύστημα (4-2-3-1) με όλους τους παίκτες (πλην του Δημητρίου) στις φυσικές θέσεις τους και με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δούλεψε ικανοποιητικά παρά την εμφανή έλλειψη ομοιογένειας και αυτοματισμών. Ο ξεκάθαρος θρίαμβος έναντι της τακτικής της διαρκούς αλλαγής συστημάτων και των αλχημειών στις θέσεις των ποδοσφαιριστών.
Τι απομένει πλέον να φανεί; Αν η επιστροφή στις επιτυχίες έγινε στη βάση μιας συνταγής που επελέγη κατ’ ανάγκη (ένεκα δηλαδή της πληθώρας απουσιών βασικών στελεχών) ή ακολουθήθηκε συνειδητά στο πλαίσιο των τομών που είχε προαναγγείλει μετά το εντός έδρας πατατράκ απέναντι στη Δόξα ο προπονητής.
Το ερώτημα δεν θα αργήσει να απαντηθεί. Ήδη την ερχόμενη Κυριακή απέναντι στον ΑΠΟΕΛ η σύνθεση της Ομόνοιας θα μαρτυρά, αν και σε ποιο βαθμό η Ομόνοια κινείται στη λογική των ονομάτων και της ιεραρχίας ή έχει μπει στο δρόμο της παράταξης των πιο φορμαρισμένων (ανεξαρτήτως εμπειριών και ηλικίας) και των πιο ενδεδειγμένων για το σχηματισμό ενός λειτουργικού συνόλου. Κυριακή κοντή γιορτή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου