Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ομόνοια: Έχει την ικανότητα. Έχει τον τρόπο;

Δεν είναι δα και… κρατικό μυστικό ότι περισσότερο και από τα ανάποδα αποτελέσματα και τη βαθμολογική συγκομιδή τον κόσμο της Ομόνοιας ενοχλούν οι εμφανίσεις της ομάδας του. Σε πείσμα των υποσχέσεων που άφησαν οι ευρωπαϊκοί αγώνες το «τριφύλλι» εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλές στροφές.
Εξίσου αναντίλεκτο είναι πως η δυναμική υπάρχει. Στο έμψυχο δυναμικό υπάρξουν αξιόλογες μονάδες, οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες σε άλλες ομάδες με πρωταγωνιστικές βλέψεις. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όμως, ισχύει σε υπερθετικό βαθμό ότι δεν κερδίζει όποιος έχει τους καλύτερους ένδεκα, αλλά αυτός που έχει την πιο λειτουργική ως σύνολο ενδεκάδα.

Και είναι κοινά παραδεκτό ότι η εικόνα των «πρασίνων» απέχει πολύ από μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Αλλαγές προσώπων, αλλαγές συστημάτων, θεαματικές μεταπτώσεις απόδοσης, συγκεχυμένη αγωνιστική ταυτότητα, μη ξεκάθαρος αγωνιστικός προσανατολισμός: αυτά εισπράττει όποιος παρακολουθεί συστηματικά τις αναμετρήσεις της Ομόνοιας στο τρέχον πρωτάθλημα.
Εξ ου και το πρώτιστο ζητούμενο σε αυτήν τη φάση της περιόδου δεν είναι το όνομα και ισχύς του εκάστοτε αντιπάλου -εν προκειμένω της ΑΕΛ. Αυτά θα (πρέπει να) αρχίσουν να απασχολούν, αφ’ ότου έχει βρεθεί ο τρόπος να φτάσει και να σταθεροποιήσει την απόδοσή της στο μέγιστο των δυνατοτήτων της η ομάδα του Κώστα Καϊάφα.
Προς τούτο ο προπονητής έχει τον πρώτο λόγο και τη μέγιστη ευθύνη. Έχουν παρέλθει τεσσερισήμισι μήνες από την έναρξη της προετοιμασίας και έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου να παρουσιάσει στο κοινό των «πρασίνων» μια ξεκάθαρη εικόνα του τι έχει στο μυαλό του για την ομάδα.
Η μαχητικότητα και το τρέξιμο από το πρώτο ως το τελευταίο σφύριγμα είναι ένα πολύ αδρό πλαίσιο για τόσο προχωρημένο στάδιο της περιόδου. Πλέον χρειάζεται να αποκρυσταλλωθούν άλλα πράγματα: ποιος είναι ο βασικός κορμός, ποιος είναι ο ηγέτης της ομάδας (αλλά και κάθε γραμμής ξεχωριστά), ποιος είναι ο ρόλος του καθενός στο γήπεδο, ποιος είναι ο αγωνιστικός προσανατολισμός της ομάδας και ποιο το από πλευράς τακτικής DNA της.

Πλησιάζοντας προς το τέλος του α’ γύρου η περίοδος των δοκιμών και των πειραματισμών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τώρα είναι η ώρα να αξιολογηθεί ποιος μπορεί και για πόσα μπορεί. Σε τελική ανάλυση, οσονούπω ξεκινά και η χειμερινή μετεγγραφική περίοδος, το γνωστό (μικρό) παράθυρο για τη διόρθωση των θερινών αστοχιών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου