Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ανόρθωση: Η πιο δύσκολη έξοδος

Ομόνοια (2-3), Ερμής (0-1), ΑΕΛ (1-4) και Νέα Σαλαμίνα (3-2). Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής έξοδοι της Ανόρθωσης, η οποία ολοκληρώνει τα εκτός έδρας παιχνίδια της στον α’ γύρο του πρωταθλήματος απέναντι στη Δόξα. Στα χαρτιά η πιο εύκολη αποστολή της «Κυρίας» μακριά από το «Αντώνης Παπαδόπουλος», η πραγματικότητα όμως προδιαγράφεται πολύ διαφορετική.

Τόσο στις ήττες της όσο και στη μοναδική νίκη της εκτός έδρας η ομάδα του Αντρέ Πάους αντιμετώπισε ομάδες που έπαιξαν μπάλα. Ούτε το «τριφύλλι», ούτε οι «φτεροπόδαροι», ούτε οι «λέοντες», ούτε οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν πίσω ή «κρύφτηκαν» απέναντι στην Ανόρθωση. Και μολονότι αυτή η αγωνιστική προσέγγισή τους ευνοεί το στιλ παιχνιδιού της «Κυρίας», η βαθμολογικής της συγκομιδή σε αυτά τα παιχνίδια είναι (για πληθώρα λόγων) εξαιρετικά ταπεινή.
Στο «Μακάρειο», από την άλλη, το μόνο δεδομένο είναι πως ο σύλλογος της Αμμοχώστου δεν θα βρει χώρους. Από την έλευση του Μπόμπαν Κρτσμάρεβιτς στην τεχνική της ηγεσία η Δόξα εφαρμόζει σύστημα με πέντε αμυντικούς (άλλοτε 5-4-1, άλλοτε 5-3-2), το οποίο στην πρόσφατη εξόρμηση στο ΓΣΠ απέναντι στον ΑΠΟΕΛ απέδωσε καρπούς (υπό τη μορφή της λευκής ισοπαλίας).
Με τη συντριπτική πλειονότητα των αντιπάλων παικτών πίσω από τη γραμμή του κέντρου, αλλά και πίσω από την μπάλα η Ανόρθωση θα βρεθεί ενώπιον μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Η εκρηκτικότητα των εξτρέμ της αχρηστεύεται, αφού δεν θα υπάρχουν κενοί χώροι, για να την ξεδιπλώσουν, ενώ και η ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός» εξουδετερώνεται από το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχει κοντά ακόμη ένας αμυνόμενος για να τρέξει να καλύψει εκείνος που «έφαγε» την ντρίμπλα.
Πώς «σπάνε» τέτοιες μαζικές άμυνες; Ο Απόλλων την ξεκλείδωσε με μια ατομική ενέργεια του Σανγκόι -κι ακολούθως όλα έγιναν εύκολα. Η Ομόνοια τα κατάφερε εκμεταλλευόμενη τη σωρεία λαθών εκ μέρους των αμυντικών της Δόξας στη φάση του τέρματος του Κιρμ -ακολούθως βρήκε περισσότερους χώρους κι ευκαιρίες, αλλά δεν τα αξιοποίησε.
Η Ανόρθωση δεν μπορεί να ποντάρει ούτε στην αλά Σανγκόι έμπνευση κάποιου παίκτη της ούτε σε μια νέα συλλογική ολιγωρία της οπισθοφυλακής της Δόξας. Χρειάζεται ένα πιο αξιόπιστο επιθετικό πλάνο. Ένα πλάνο με πολλή υπομονή, άριστη κυκλοφορία της μπάλας, διαρκή κίνηση χωρίς αυτήν, γρήγορους συνδυασμούς και υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας, ιδίως στις στατικές φάσεις που κατά πάσα… βεβαιότητα θα είναι περισσότερες από τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει μέσα από τη ροή του παιχνιδιού.
Τούτων δοθέντων γίνεται εύκολα αντιληπτός ο αυξημένος συντελεστής δυσκολίας της αποστολής. Αρκετά από τα προαναφερθέντα στοιχεία η ομάδα του Πάους είτε δεν τα έχει εμφανίσει ακόμη είτε δεν τα έχει εντάξει σε ικανοποιητικό βαθμό στο παιχνίδι της, ενώ η απουσία του killer Γιακοβένκο προφανώς ζυγίζει διπλά σε τέτοιο παιχνίδι.

Η «Κυρία» θα χρειαστεί να βγάλει ωριμότητα και αυτοματισμούς σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι στα μέχρι σήμερα παιχνίδια της και θα πρέπει να έχει το σύνολο της ενδεκάδας της κοντά στο μέγιστο της απόδοσής του. Επειδή πάντως τέτοιου είδους παιχνίδια αρκετά συχνά κρίνονται από μια ενέργεια, η αναμέτρηση του «Μακαρείου» προσφέρει θεωρητικά την ευκαιρία σε παίκτες όπως οι Εντέ και Γκαρσία να αποδείξουν την ποιότητα και την κλάση τους επιστρέφοντας δυναμικά στο προσκήνιο. Οψόμεθα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου