Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ανόρθωση: Ανεπαρκής μετεγγραφική βοήθεια

Μετά το πέρας εννέα αγωνιστικών η βαθμολογική συγκομιδή και η πορεία της Ανόρθωσης χαρακτηρίζονται αξιοπρεπείς. Ουδέν λιγότερο, ουδέν περισσότερο. Η αλλαγή σελίδας που επιχειρήθηκε το καλοκαίρι με την έλευση των Τεντ φαν Λέουβεν και Αντρέ Πάους έχει μέχρι στιγμής τις αναμενόμενες επιπτώσεις, αφού το νεανικό σύνολο που συγκροτήθηκε πάσχει ακόμη από αστάθεια, αγωνιστική αφέλεια και έλλειψη ομοιογένειας.
Στη βάση αυτών των παραγόντων μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό η ως τώρα εικόνα της «Κυρίας», για την οποία αποτελεί κοινή παραδοχή ότι μόνο σ’ ένα παιχνίδι (το 1-0 επί του Οθέλλου) πήρε παραπάνω απ’ όσα άξιζε βάσει εμφάνισης και ότι σε πολύ περισσότερα (Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ) άξιζε και ίσως θα μπορούσε να αποκομίσει μεγαλύτερο βαθμολογικό όφελος.

Πέραν των ήδη προαναφερθέντων παραγόντων υπάρχει ακόμη ένας λόγος που ο σύλλογος της Αμμοχώστου ευρίσκεται ήδη στο -10 από την κορυφή. Και αυτός ο λόγος είναι η μέχρι στιγμής ελάχιστη βοήθεια από τη θερινή μετεγγραφική ενίσχυση. Για τις ολιγωρίες και τις αργοπορίες του περασμένου καλοκαιριού το sigmalive είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και ξεκάθαρα. Δεν χρειάζεται νέα επισήμανση.
Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», ωστόσο, αφίχθηκαν δέκα ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων μόλις τέσσερεις έχουν αποδειχθεί ουσιαστική ποιοτική ενίσχυση. Οι Τόμας Καμίνσκι, Σεράν Πόλο, Ράζακ Νούχου και Γιούρι Γιακοβένκο πήραν εξ αρχής φανέλα βασικού και με τις εμφανίσεις τους δικαιώνουν όσους τους εμπιστεύτηκαν.
Οι Χόλγκερσον, Μαϊσουράτζε και Αμπουρτζάνια έχουν ευυπόληπτη παρουσία, αλλά ακόμη δεν έχουν δείξει ικανοί για τη διαφορά. Ο Σουηδός είναι αρκετά αργός για το στιλ παιχνιδιού της ομάδας, αλλά δεν ευθύνεται αυτός για το θέατρο του παραλόγου με τον Τονούτσι που υποχρέωσε την Ανόρθωση να ψάχνει πανικόβλητη στο παρά ένα για άλλο στόπερ. Ο 29χρονος θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά αξιόπιστη εναλλακτική πίσω από έναν ποιοτικό κεντρικό αμυντικό, ικανό (μεταξύ άλλων) να βοηθήσει και στο άνοιγμα του παιχνιδιού.
Ο Μαϊσουράτζε ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά «ξεφούσκωσε» γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχει χάσει τη θέση του από τον Μάκο, με τον οποίο υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα στην ανασταλτική λειτουργία. Ο Αμπουρτζάνια είναι ταλαντούχος, αλλά στα 20 του δεν έχει ούτε την ωριμότητα ούτε την εμπειρία να επωμιστεί το δημιουργικό κομμάτι.
Για το συγκεκριμένο τομέα η Ανόρθωση πόνταρε πολλά και στους Εντέ και Γκαρσία, των οποίων όμως η απόδοση αφήνει εξαιρετικά εκτεθειμένο τον φαν Λέουβεν που «έβαζε το χέρι του στη φωτιά» για την ποιότητά τους. Αδιαμφισβήτητη μεν, απούσα δε από τις πρώτες εννέα αγωνιστικές. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό (ελέω και ηλικίας) ισχύει για τον Σαμπάλα, του οποίου η παραγωγικότητα με τη φανέλα της Ανόρθωσης υπολείπεται έτη φωτός της αντίστοιχης με την εθνική Λετονίας. Αλλά ο 20χρονος ούτε τις περγαμηνές των Εντέ, Γκαρσία κουβαλά, ούτε τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής έχει πάρει μέχρι σήμερα.

Συμπέρασμα; Μια ομάδα, όπως η «Κυρία» την περασμένη περίοδο, χρειαζόταν (και χρειάζεται) πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μετεγγραφικής ευστοχίας από το 40% του καλοκαιριού, προκειμένου να εμφανιστεί αληθινά ανταγωνιστική και διεκδικητική. Η μισή ντουζίνα νεοφερμένων που ακόμη δεν έχουν δείξει πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά θα έχουν μια ευκαιρία ως την επόμενη διακοπή να πείσουν περί του αντιθέτου. Σε διαφορετική περίπτωση ο μετεγγραφικός Ιανουάριος θα είναι ιδιαίτερα θερμός για την Ανόρθωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου