Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ανόρθωση: Σημείο μεταστροφής;

Για όλες τις υπό δημιουργία ομάδες ή/και όσες πραγματοποιούν κακή εκκίνηση σε μια αγωνιστική περίοδο έρχεται (κατά κανόνα) ένα παιχνίδι, το οποίο σηματοδοτεί την αναστροφή του κλίματος και της ψυχολογίας, την άνοδο της απόδοσης και την απαρχή της βαθμολογικής αναρρίχησης.
Για την Ανόρθωση, η οποία και ριζικά ανανεώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και (βαθμολογικά) φτωχό ξεκίνημα πραγματοποίησε στο πρωτάθλημα, το χθεσινό βαρωσιώτικο ντέρμπι με τη Νέα Σαλαμίνα συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να αναδειχθεί σε σημείο μεταστροφής. Ασφαλές συμπέρασμα θα εξαχθεί μόνο μετά το πέρας της πεντάδας των κολλητών ντέρμπι (Απόλλων, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, ΑΕΚ και Ερμής), αλλά είναι πολλές οι ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ αυτής της εξέλιξης.

Δεν είναι μόνον η κατάκτηση της πρώτης εκτός έδρας νίκης. Δεν είναι μόνον η επιβεβαίωση της κυριαρχίας σε αυτό το ντέρμπι της (40χρονης πλέον) προσφυγιάς. Δεν είναι μόνον η αναρρίχηση στην πρώτη εξάδα, μόλις ένα βαθμό πίσω από την τρίτη Ομόνοια. Είναι όλα τα προαναφερθέντα συν μια πλειάδα άλλων αγωνιστικών παραγόντων που γεννούν αισιοδοξία εν όψει της συνέχειας.
Η «Κυρία» αντεπεξήλθε με εντυπωσιακά καλό βαθμό σε αυτή τη δοκιμασία χαρακτήρα. Εν τη απουσία του τιμωρημένου Κάλβου (κορυφαίου αγωνιστικά και σε επίπεδο προσωπικότητας ποδοσφαιριστή της στην τρέχουσα περίοδο) η ομάδα του Αντρέ Πάους πραγματοποίησε την πιο μεστή εμφάνισή της μέχρι στιγμής.
Ο Ολλανδός τεχνικός εμπιστεύτηκε το ελληνόφωνο στοιχείο (Δημητρίου, Λαΐφης, Μάκος, Μακρής, Αβραάμ στο αρχικό σχήμα) και δικαιώθηκε, όπως άλλωστε και για την τακτική επιλογή του να κρατήσει την ομάδα του χαμηλά στην περιοχή του Καμίνσκι, προκειμένου οι γρήγοροι μεσοεπιθετικοί της Νέας Σαλαμίνας να μη βρουν χώρους να εκθέσουν το αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Ανόρθωσης.
Η τελευταία εμφανίστηκε θεαματικά βελτιωμένη και στον τομέα της αποτελεσματικότητας, καθώς σχεδόν κάθε επικίνδυνη ευκαιρία της μετατράπηκε σε γκολ. Ήταν τέτοιο το ποσοστό ευστοχίας των παικτών της «Κυρίας» που έκανε πλείστους να αναρωτηθούν πού θα ευρισκόταν σήμερα η ομάδα, αν είχε τέτοια τελειώματα και στα προηγούμενα παιχνίδια της…
Μετά τις φυματικές εμφανίσεις απέναντι σε Οθέλλο και ΕΝΑΔ είχε επίσης επισημανθεί πως το χθεσινό ντέρμπι θα ήταν μια ευκαιρία-πρόκληση για πολλούς ποδοσφαιριστές να δείξουν τι πραγματικά αξίζουν. Δημητρίου και Λαΐφης απέδειξαν ότι εν τη απουσία τους η Ανόρθωση στερήθηκε δυσαναπλήρωτη ποιότητα, Μάκος, Μακρής και Αβραάμ πιστοποίησαν ότι αξίζουν εμπιστοσύνης από τον προπονητή τους. Και αν ο Κάλβο δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί για τη θέση του στην ενδεκάδα (όσο φυσικά συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις), οι Μαϊσουράτζε και Εντέ μάλλον θα πρέπει να ιδρώσουν πολύ στις προπονήσεις, προκειμένου να πάρουν ξανά φανέλα βασικού.
Φυσικά η χθεσινή απόδοση της Ανόρθωσης δεν ήταν αψεγάδιαστη. Δύο γκολ από στημένες μπάλες είναι βαθμός κάτω από τη βάση στον τομέα της συγκέντρωσης, σε οργανωμένο παιχνίδι η ανάπτυξη δεν ήταν εύρυθμη, τα αβίαστα λάθη παραήταν πολλά. Όλα είναι τομείς που επιδέχονται βελτίωσης μέσω δουλειάς στην προπόνηση, ωστόσο το σημαντικότερο για την «Κυρία» χθες είναι πως τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές βρήκαν υπό τις περιστάσεις τη φόρμουλα που απαιτείτο για τη νίκη ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης, όπως ορθώς τη χαρακτήρισε ο Πάους.

Επόμενη δοκιμασία; Τα παιχνίδια με Εθνικό και Δόξα. Όποιος κερδίζει στο «Αμμόχωστος» την εφετινή Νέα Σαλαμίνα οφείλει να είναι σε θέση να συλλέξει έξι βαθμούς απέναντι στο σύλλογο της Άχνας και τον αντίστοιχο της Κατωκοπιάς. Αν η Ανόρθωση φτάσει στα πέντε κολλητά ντέρμπι με πέντε συναπτές νίκες και χτίζοντας πάνω στη χθεσινή εμφάνιση (βελτιώνοντας δηλαδή παιχνίδι με το παιχνίδι τις αδυναμίες της), τότε μέχρι το Φεβρουάριο θα γνωρίζουμε αν το βαρωσιώτικο ντέρμπι ήταν όντως το σημείο μεταστροφής για την Ανόρθωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου