Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ομόνοια: Καλώς να ορίσουν τα ντέρμπι

Όσο οξύμωρο και αν ηχεί, για την Ομόνοια μετά το στραπάτσο απέναντι στην Αγία Νάπα δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συνέχεια στο πρόγραμμα απ’ ό,τι τα απανωτά ντέρμπι με την πρώτη τριάδα της περασμένης περιόδου (Απόλλων, ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ).
Απέναντι τόσο στην Ανόρθωση όσο και στον Ερμή (τις άλλες δύο ομάδες της πρώτης εξάδας την προηγούμενη σεζόν) το «τριφύλλι» πραγματοποίησε δύο από τις καλύτερες εμφανίσεις του δείχνοντας ότι του ταιριάζουν τα ντέρμπι. Το φαινόμενο εξηγείται σχετικά εύκολα.

Σε παιχνίδια τέτοιου επιπέδου οι «πράσινοι» αισθάνονται περισσότερο «στα νερά τους», ενώ βολεύονται και από πλευράς τακτικής, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι ν’ αντιμετωπίσουν και να «ξεκλειδώσουν» μαζικές άμυνες. Στον αντίποδα στα ντέρμπι η Ομόνοια βρίσκει κατά κανόνα περισσότερους ανοιχτούς χώρους και ευκαιρίες για αντεπιθέσεις, ενώ και ψυχολογικά η υπό δημιουργία ομάδα του Κώστα Καϊάφα αισθάνεται πιο άνετα σε παιχνίδια, τα οποία εξ ορισμού είναι ανοικτά σε όλα τα αποτελέσματα.
Τα ντέρμπι επιπροσθέτως είναι παιχνίδια έμπλεα κινήτρων για τους ποδοσφαιριστές, ενώ όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο βαθμολογικό πίνακα για την Ομόνοια είναι όλα παιχνίδια έξι βαθμών που της δίνουν τη δυνατότητα να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος.
Όλα τούτα φυσικά είναι τα δεδομένα σε θεωρητικό επίπεδο. Η πράξη μπορεί να τα επιβεβαιώσει ή να τα διαψεύσει. Για να συμβεί το πρώτο, όμως, το μόνο σίγουρο είναι πως το «τριφύλλι» χρειάζεται να αλλάξει και τη νοητική και την αγωνιστική-τακτική προσέγγισή του στα παιχνίδια του.

Η «καυτή πατάτα» ευρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του προπονητή, ο οποίος έχοντας λάβει νωπή διοικητική ψήφο εμπιστοσύνης, καλείται να αποφασίσει ποιες είναι οι δέουσες τομές κι επιλογές, προκειμένου η ομάδα του να εμφανιστεί απόλυτα ανταγωνιστική σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου