Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ανόρθωση: Ευνοημένη, σωτήρας ή θύμα;

Έχει ο καιρός γυρίσματα τελικά… Προτού ακόμη κλείσει μήνας από την αποκάλυψη του προέδρου της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, περί «ευνοημένης Ανόρθωσης» (βλέπε με αφαίρεση έξι βαθμών για τα κριτήρια Μαρτίου, επειδή υπέγραψε συμφωνία με την -υπό δημιουργία- πλατφόρμα της ομοσπονδίας για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα), ο σύλλογος της Αμμοχώστου αναδείχθηκε χθες ως ο μόνος συνεπής στις δόσεις του προς το κράτος, εξ ου και από την ΚΟΠ ζητήθηκε η συναίνεσή του, προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις (αφαίρεση βαθμών) σε όσα σωματεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς Φόρο Εισοδήματος, Κοινωνικές Ασφαλίσεις και Φ.Π.Α.

Μέσα σε μισό χρόνο δηλαδή η «Κυρία» μετατράπηκε από δακτυλοδεικτούμενη σε παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό κι αν αποτελεί παράσημο για τη διοίκηση Πουλλαΐδη! Ή μήπως όχι; Μήπως τα φαινόμενα απατούν ακόμη μια φορά; Μήπως αντί για παράδειγμα προς μίμηση η Ανόρθωση είναι… κορόιδο και το θύμα της υπόθεσης; Η ΚΟΠ ζήτησε από την Ανόρθωση να «βάλει πλάτη» στα ασυνεπή σωματεία, να γίνει ουσιαστικά η σανίδα σωτηρίας τους συγκατανεύοντας στην ατιμωρησία τους και συναινώντας στη μη τήρηση των νόμων.
Και όσος έπαινος πρέπει στους ιθύνοντες της «Κυρίας» για την επιλογή τους να βλέπουν το δάσος (την απειλούμενη συρρίκνωση του πρωταθλήματος, του ανταγωνισμού και του ενδιαφέροντος μέσα από το λουκέτο πολλών σωματείων) και όχι το δέντρο (την επιβολή κυρώσεων), άλλος τόσος είναι ο προβληματισμός για το αν ο σύλλογος της Αμμοχώστου πρέπει να αποποιείται οικειοθελώς των πλεονεκτημάτων του οικονομικού συγυρίσματός του.
Η Ανόρθωση -που συμμάζεψε εντυπωσιακά τα οικονομικά της, διαγράφει σε εντυπωσιακό ρυθμό παλιές οφειλές και πληρώνει κανονικά τις δόσεις της- θα μπορούσε τώρα να δει τις θυσίες της να αποδίδουν καρπούς στη βαθμολογία, αν προχωρούσε η αφαίρεση βαθμών σε άμεσους ανταγωνιστές της. Αρκεί για κάτι τέτοιο να επιμείνει στην εφαρμογή των κανονισμών.
Αν δεν το πράξει, διότι η κοινή λογική θα της υπαγορεύσει πως μεσομακροπρόθεσμα θα της γυρίσει μπούμερανγκ, κινδυνεύει να μείνει η μόνη νόμιμη σε μια κατηγορία παρανομούντων. Σκεφτείτε απλώς το ενδεχόμενο να προχωρήσει -με την έγκριση της πολιτείας- η επέκταση του ορίζοντα αποπληρωμής των οφειλών προς το κράτος σε μια εικοσαετία.

Θα είναι μια ανάσα ζωής και μια τεράστια διευκόλυνση σε όσους αψηφώντας τους κανονισμούς προέβησαν σε οικονομικές κραιπάλες επωφελούμενοι αγωνιστικών πλεονεκτημάτων έναντι της Ανόρθωσης που την ίδια ώρα -αντί να επενδύει σε μετεγγραφές- αποπλήρωνε αμαρτίες του παρελθόντος. Πόσο εύκολα, αλήθεια, (θα) μπορεί να το χωνέψει αυτό ο παράγοντας, ο προπονητής, ο παίκτης και ο οπαδός της «Κυρίας»; Ουδόλως. Αλλά σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που ονομάζεται κυπριακό ποδόσφαιρο και σε αυτήν την παράνοια που κινείται σήμερα η κυπριακή πραγματικότητα δεν αποκλείεται να το δούμε και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου