Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Εθνική: Πρέπει να ξαναγίνει «της Βοσνίας»

Τη χθεσινή πεντάρα της εθνικής απέναντι στην Ανδόρα δεν την προσπερνάς αδιάφορα ως αυτονόητη, διότι μόλις δύο μέρες νωρίτερα τα Φερόε είχαν (απο)δείξει απέναντι στην Ελλάδα τι επιπτώσεις έχει στο ποδόσφαιρο η έλλειψη σοβαρότητας, συγκέντρωσης και προσπάθειας.
Και η ισοφάριση της διαχρονικά ευρύτερης νίκης στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, και το πρώτιστο χατ τρικ Κύπριου διεθνούς σε επίσημο παιχνίδι, και το παρθενικό τέρμα του Μερκή, και η πρώτη εμφάνιση των Κολοκούδια-Λαΐφη, και η απουσία υπεροψίας, αλαζονείας και χαλαρότητας από την εθνική, και οι όμορφα ξεδιπλωμένες επιθέσεις και αντεπιθέσεις, όλα καταγράφονται και πιστώνονται ως δείγματα αυτού που ο Πάμπος Χριστοδούλου κατονομάζει ως αλλαγή επιπέδου. Κατ’ ακρίβειαν ως απαρχή αλλαγής επιπέδου.

Από κει και πέρα της δέουσας σοβαρότητας χρήζει και η προσέγγιση κι ανάλυση αυτής της εμφάνισης κι αυτού του αποτελέσματος. Η προσδοκώμενη νίκη μας έφερε στους έξι βαθμούς και… τέλος.
Άλλο χειροπιαστό όφελος δεν υπάρχει, εκτός και αν η Ανδόρα καταφέρει να κόψει βαθμούς από άλλη ομάδα στον όμιλο ή αν σε ενδεχόμενη ισοβαθμία για την πρόκριση η Κύπρος έχει πανομοιότυπα στατιστικά με την άλλη ομάδα ή τις άλλες ομάδες, ώστε να χρειαστεί να φτάσουμε στα κριτήρια υπ’ αριθμόν έξι και επτά, ήτοι την καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου ή την καλύτερη επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου. Και τα δύο ενδεχόμενα συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες.
Ας επικεντρωθούμε συνεπώς στα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μετά την κλήρωση τα φαβορί για την απευθείας πρόκριση (δηλαδή για τις δύο πρώτες θέσεις) ήταν η Βοσνία/Ερζεγοβίνη και το Βέλγιο που προέρχονταν από συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Μετά από τέσσερις αγωνιστικές οι μεν Βόσνιοι δεν έχουν νίκη (0-2-2), οι δε Βέλγοι έχουν νικήσει μόνον την Ανδόρα (1-2-0).
Το Ισραήλ, αντιθέτως, μετρά τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, μεταξύ αυτών το διπλό στο ΓΣΠ και η χθεσινή τριάρα επί της Βοσνίας, ενώ η Ουαλία έχει δύο (στενές) νίκες επί Ανδόρας και Κύπρου και δύο (λευκές) ισοπαλίες απέναντι σε Βοσνία και Βέλγιο.
Τι σημαίνει αυτή η ανατροπή των αρχικών προγνωστικών; Πρώτον ότι πολύ δύσκολα ο συγκεκριμένος όμιλος θα δώσει την καλύτερη τρίτη (που περνά απ’ ευθείας στην τελική φάση), αφού με το ρυθμό που χάνονται βαθμοί απ’ όλους η συγκομιδή του όποιου τρίτου θα υστερεί έναντι των υπολοίπων.

Κατά δεύτερον, είτε συνεχίσουν να πελαγοδρομούν Βοσνία και Βέλγιο είτε ανακάμψουν από το 2015, η Κύπρος θα χρειαστεί δεδομένα να επαναλάβει υπερβάσεις ανάλογες εκείνης της πρεμιέρας, αν θέλει να έχει πιθανότητες διεκδίκησης ενός εισιτηρίου για τη Γαλλία. Άλλωστε και η νυν βαθμολογία του ομίλου είναι απολύτως αντιπροσωπευτική της εκτίμησης: οι ομάδες με τις περισσότερες υπερβάσεις (Ισραήλ και Ουαλία, από δύο) προπορεύονται, οι δύο με τις λιγότερες (Βοσνία και Βέλγιο, ουδεμία) ακολουθούν την Κύπρο της μιας υπέρβασης (σ.σ. η Ανδόρα δεν περιλαμβάνεται στην εξίσωση για προφανείς λόγους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου