Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ομόνοια: Ξεπέρασε και τον ΑΠΟΕΛ!

Σ’ έναν εφιαλτικό πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου, στον οποίο όλα κύλησαν στραβά, υπήρξε ένας τομέας, όπου η Ομόνοια υπερκέρασε τον αιώνιο αντίπαλό της.
Πριν από το χθεσινό παιχνίδι στο ΓΣΠ η ενδεκάδα του Κώστα Καϊάφα έμοιαζε ορθολογικά στελεχωμένη. Ότι όσοι αποφασίστηκε να μην ξεκινήσουν δεν ήταν καλύτεροι όσων επελέγησαν για το αρχικό σχήμα, αποδείχτηκε και από τη μηδενική επίδραση των τριών αλλαγών στην εικόνα της ομάδας.

Τι έφταιξε λοιπόν για το αχώνευτο 3-0 από τον αιώνιο αντίπαλο; Κρίνοντας μόνον από την εικόνα (και όχι από το αποτέλεσμα) η ελλιπής προετοιμασία σε δύο τομείς. Πρώτον, στο ψυχολογικό κομμάτι. Η Ομόνοια φλεγόταν από την επιθυμία ν’ αποδείξει ότι στα τρία προηγηθέντα παιχνίδια πρωταθλήματος οι εμφανίσεις της αδικούνταν από τα αποτελέσματα. Αντί όμως να εισέλθουν στο παιχνίδι αποφασισμένοι να «φάνε γρασίδι» και να «μασήσουν σίδερα», οι παίκτες έδωσαν την εντύπωση πως κινούνταν στη λογική του «ώριμου φρούτου», ότι δηλαδή σε μια συνέχεια των πρόσφατων εμφανίσεων η δική τους άνοδος και η αντίστοιχη πτώση του ΑΠΟΕΛ θα έβαφαν τη νίκη πράσινη. Σφάλμα ολέθριο, όπως ακριβώς και η υποτίμηση της διάθεσης των «γαλαζοκιτρίνων» να αξιοποιήσουν το ντέρμπι αιωνίων, προκειμένου να διαγράψουν τις αλγεινές εντυπώσεις του αγώνα απέναντι στην ΑΕΚ.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, κατά δεύτερον, η Ομόνοια έδειξε ότι αφ’ ενός δεν περίμενε οποιαδήποτε τροποποίηση στο στιλ παιχνιδιού του αντιπάλου της, αφ’ ετέρου δεν είχε η ίδια έτοιμο εναλλακτικό πλάνο. Στην επιλογή (συνειδητή ή εξ ανάγκης, μικρή σημασία έχει) επιλογή του Φινκ να αλλάξει το σύστημα και τον προσανατολισμό του ΑΠΟΕΛ το «τριφύλλι» δεν είχε ν’ αντιτάξει το παραμικρό. Αιφνιδιάστηκε εξ αρχής και σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έδειξε ικανό να προσαρμοστεί στα διαφοροποιημένα δεδομένα.

Χωρίς πάθος (ευθύνη παικτών) και χωρίς πλάνο (ευθύνη προπονητή) δεν κερδίζονται -όχι ντέρμπι αιωνίων, αλλά ούτε καν απλά- παιχνίδια. Η Ομόνοια υπέστη την πιο βαριά ήττα της ιστορίας της σε ημιτελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ δίχως (και αυτό ήταν το χειρότερο για την ίδια και τους φιλάθλους της) να επιδείξει διάθεση αντίστασης. Μοιραία τα πρωτεία για την πιο άνευρη, νωχελική και παθητική εμφάνιση, τα οποία κατείχαν οι «γαλαζοκίτρινοι» από το σαββατιάτικο παιχνίδι με την ΑΕΚ, ανήκουν από χθες στους «τριφυλλοφόρους»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου