Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Κάτω απ’ το «σεντόνι» το χάσμα μεγαλώνει!

Η (νέα) αύξηση των πριμ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων οξύνει περαιτέρω την ανισότητα μεταξύ των συλλόγων
Θρίαμβος των (πολλών) μικρών κι ανίσχυρων η προέλαση των (λίγων) μεγάλων και ισχυρών; Η UEFA του Μισέλ Πλατινί το πέτυχε (και) αυτό. Η ανακοίνωση της αύξησης των εσόδων στο Τσάμπιονς και στο Γιουρόπα Λιγκ (βλέπε παρατιθέμενους πίνακες) έγινε πανταχόθεν δεκτή με ενθουσιασμό, έστω και αν δεν παρεκκλίνει από το γνωστό (άγραφο) κανόνα: «περισσότερα για όλους, πολύ περισσότερα για λίγους».

Εν μέσω οικονομικής κρίσης η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εξασφάλισε στους μετέχοντες στις διοργανώσεις της συλλόγους σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω ανά χρόνο. Κατ’ ακρίβεια: για την τριετία 2015-18 τα έσοδα της UEFA από το Τσάμπιονς και το Γιουρόπα Λιγκ (μέσω κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων) φτάνουν τα 2,24 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 1,64 δισ. θα καταλήξουν στους συλλόγους: 1,257 δισ. στους μετέχοντες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (+25,4% σε σύγκριση με την τριετία 2012-15) και 381 εκατομμύρια στους μετέχοντες στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση (+63,9% σε σύγκριση με την τριετία 2012-15).
Παρά την εντυπωσιακή ποσοστιαία διαφορά η προσεκτική ανάγνωση των ποσών φανερώνει ότι για ακόμη μια φορά ο μεγάλος ωφελημένος είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκ νέου εις βάρος του Γιουρόπα Λιγκ, τα πριμ του οποίου εξακολουθούν να είναι… ψίχουλα μπροστά σε αυτά του «μεγάλου αδελφού». Για την κάλυψη αυτής της χαώδους απόστασης τόσο ο συγκεκριμένος διαμοιρασμός εσόδων όσο και η εξασφαλισμένη θέση του θριαμβευτή του Γιουρόπα Λιγκ στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ είναι υπερβολικά μικρά βήματα.

Η κυρίαρχη ελίτ
Τα εγχώρια πρωταθλήματα βιώνουν εδώ και καιρό τις συνέπειες από τον πακτωλό χρημάτων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Εξ αιτίας του έχει ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, έχουν δημιουργηθεί πρωταθλήματα πολλών ταχυτήτων, έχει πάψει να ισχύει ότι «ο οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε». Οι εκπλήξεις φθίνουν, η ανταγωνιστικότητα μειώνεται.
Όσο περισσότερο απλώνει και τεντώνει οικονομικά το «σεντόνι» η UEFA, τόσο πιο παράλογα γίνονται τα ρίσκα που παίρνουν οι ομάδες για να προκριθούν σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι πλείστες να οδηγούνται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ενώ η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανοίγει διαρκώς.
Την περίοδο 2013/14 στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ μετείχαν 13 ομάδες που συγκαταλέγονταν στο Top20 των συλλόγων με το μεγαλύτερο τζίρο. Στην τρέχουσα περίοδο οι ομάδες ήταν 11, όμως από το 2004 (Πόρτο) η «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» δεν έχει καταλήξει σε σύλλογο εκτός των πρώτων 20 σε έσοδα.
Ελέω Τσάμπιονς Λιγκ έχει αρχίσει εδώ και χρόνια να δημιουργείται (και πλέον να αποκρυσταλλώνεται) η “crème de la crème” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου -αγωνιστικά και προπάντων οικονομικά. Την εν λόγω ελιτίστικη ομήγυρη απαρτίζουν οι «συνήθεις ύποπτοι» για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ κάθε περίοδο, οι οποίοι εντός συνόρων κυριαρχούν κατά το δοκούν και εκτός αυτών έχουν την άνεση να πορεύονται ως τα νοκ άουτ με τα «δεύτερα».

Οι αληθινοί θριαμβευτές
Τούτων δοθέντων δεν χωρεί αμφισβήτηση ότι ο πραγματικός ωφελημένος των πρόσφατων εξελίξεων είναι η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (European Clubs Association, ECA), η οποία δημιουργήθηκε το 2008 (με 16 ιδρυτικά μέλη) ως διάδοχη κατάσταση της G-14 και του Φόρουμ των ευρωπαϊκών συλλόγων, αλλά στο μεσοδιάστημα αριθμεί 214 μέλη και λειτουργεί ως ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών ομάδων.
«Για την ECA, η οποία μετρά πολύ λίγα χρόνια ζωής, αυτό το αποτέλεσμα είναι μια ασυνήθιστη επιτυχία, η οποία ενισχύει την αλληλεγγύη των συλλόγων και το αίσθημα ευθύνης για το ποδόσφαιρο. Συνάμα είναι η απαρχή μιας διαφορετικής εποχής στη μελλοντική, μακροπρόθεσμη συνεργασία μας με την UEFA, αλλά και με τη FIFA», δήλωσε ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας (ισχύος ως το 2022) με τις δύο ομοσπονδίες.
Η ικανοποίηση του προέδρου της ECA πηγάζει από το γεγονός ότι -πέραν του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ- οι σύλλογοι πέτυχαν αύξηση και των αποζημιώσεων τους για την παραχώρηση διεθνών. Το ποσό που θα διαμοιραστούν για κάθε ένα από τα δύο προσεχή Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2016 και 2020) θα είναι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 150 στο Euro2012) ή το 8% των συνολικών εσόδων της UEFA. Η αντίστοιχη συμφωνία με τη FIFA για τα δύο επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα (2018 και 2022) προβλέπει αύξηση της αποζημίωσης στα 195 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 65,6 στο Μουντιάλ του 2014)!
Επιπροσθέτως η ECA εξασφάλισε και περισσότερη επιρροή στην UEFA, αφού ο Ρουμενίγκε και ακόμη ένας εκπρόσωπός της θα μετέχουν μελλοντικά στη 18μελή πλέον Εκτελεστική Επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (σ.σ. η σχετική τροποποίηση του καταστατικού θα λάβει χώρα στο κογκρέσο της UEFA στη Βουδαπέστη, στις 23 Μαρτίου 2016). Οι συγκεκριμένες εξελίξεις είναι και ο λόγος που οι εποχές, κατά τις οποίες οι καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη απειλούσαν με δική τους (κλειστή) λίγκα, μοιάζουν πλέον μακρινές.
Νικητής, ωστόσο, νομιμοποιείται να αισθάνεται και ο Μισέλ Πλατινί, αφού οι χειρισμοί του διασφάλισαν στην UEFA τις βασικές πηγές εσόδων της (Τσάμπιονς Λιγκ και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα) και αφήνουν ικανοποιημένους μικρομεσαίους και μεγάλους συλλόγους.
Το μόνο «αγκάθι» για τον Γάλλο αξιωματούχο; Τα αυξημένα έσοδα αντιμετωπίζονται από τους ανίσχυρους ως «μάννα εξ ουρανού» στον αγώνα επιβίωσης, ενώ από τους ισχυρούς ως μέσο περαιτέρω ανοίγματος της απόστασης από τους υπολοίπους -κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη δημιουργία μιας ιδιότυπης (ανεπίσημης) κλειστής λίγκας. Ό,τι δηλαδή πριν την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της UEFA ήθελε να αποτρέψει…

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
                                           2015                2015-18
Συνολικό ποσό                 1,002 δισ.        1,257 δισ.
Πριμ πλέι οφ                    2,1 εκατ.         2,1 εκατ.
Πριμ ομίλων                    8,6 εκατ.         12 εκατ.
Πριμ νίκης                       1 εκατ.            1,5 εκατ.
Πριμ ισοπαλίας                0,5 εκατ.         0,5 εκατ.
Πριμ φάσης 16                 3,5 εκατ.         5,5 εκατ.
Πριμ προημιτελικών       3,9 εκατ.         6 εκατ.
Πριμ ημιτελικών             4,9 εκατ.         7 εκατ.
Πριμ φιναλίστ                 6,5 εκατ.         10,5 εκατ.
Πριμ τροπαιούχου           10,5 εκατ.       15 εκατ.
Market Pool                     410 εκατ.        482,9 εκατ.
Σημείωση: Ο αποκλεισμός στον α’ προκριματικό επιφέρει 200.000 ευρώ, στο β’ προκριματικό 300.000 και στον γ’ προκριματικό 400.000. Όποιος πρωταθλητής δεν προκρίνεται στους ομίλους θα εισπράττει πρόσθετα 250.000.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
                                                         2015                    2015-18
Συνολικό ποσό                               232,5 εκατ.          381 εκατ.
Πριμ ομίλων                                   1,3 εκατ.              2,4 εκατ.
Πριμ νίκης                                      0,2 εκατ.              0,36 εκατ.
Πριμ ισοπαλίας                              0,1 εκατ.              0,12 εκατ.
Πριμ 1ης θέσης                              0,4 εκατ.              0,5 εκατ.
Πριμ 2ης θέσης                              0,2 εκατ.              0,25 εκατ.
Πριμ φάσης 32                               0,2 εκατ.              0,5 εκατ.
Πριμ φάσης 16                               0,35 εκατ.            0,75 εκατ.
Πριμ προημιτελικών                     0,45 εκατ.            1 εκατ.
Πριμ ημιτελικών                           1 εκατ.                 1,5 εκατ.
Πριμ φιναλίστ                                2,5 εκατ.              3,5 εκατ.
Πριμ τροπαιούχου                         5 εκατ.                 6,5 εκατ.
Market Pool                                    83,5 εκατ.            152,4 εκατ.
Σημείωση: Ο αποκλεισμός στον α’ προκριματικό επιφέρει 200.000 ευρώ, στο β’ προκριματικό 210.000, στον γ’ προκριματικό 220.000 και στα πλέι οφ 230.000 ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στη Σημερινή στις 5 Απριλίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου