Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΑΕΚ: Έτσι «αιχμαλώτισε» τον ΑΠΟΕΛ

Στο τρέχον πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε τόσο από τον Ερμή όσο και από την ΑΕΛ. Στα όρια της αγωνιστικής απόγνωσης, ωστόσο, τον έφερε μόνον η ΑΕΚ.
Παράσημο ευρεσιτεχνίας, καινοτομίας ή έμπνευσης ο Τόμας Κρίστιανσεν ούτε δικαιούται ούτε (ο χαρακτήρας του επιτρέπει τη βεβαιότητα της εκτίμησης) διεκδικεί. Ο Δανός τεχνικός δεν είναι ο πρώτος που ανακάλυψε πώς μπορείς να στριμώξεις αγωνιστικά τον εν ενεργεία πρωταθλητή. Στην τρέχουσα περίοδο ωστόσο ουδείς εφάρμοσε την εν λόγω τακτική πιο πιστά, αποτελεσματικά και εντυπωσιακά από την ομάδα του.

Ότι οι «γαλαζοκίτρινοι» βραχυκυκλώνουν και αποδιοργανώνονται, όταν ο αντίπαλος βάζει (διαρκή, επίμονη κι ανηλεή) πίεση στην πρώτη πάσα δεν λογίζεται πλέον ούτε ως κοινό μυστικό. Αλλά (και) στο ποδόσφαιρο η θεωρία από την πράξη απέχει. Εξ ου και οι πρωταθλητές μετά από 26 αγωνιστικές μετρούν μόλις τρεις ήττες. Οι δύο πρώτες μάλιστα (από Ερμή και ΑΕΛ) ήλθαν μεν με ανατροπή, αλλά δεν οφείλονταν στην εκμετάλλευση από τον αντίπαλο της εν λόγω αδυναμίας.
Στον αντίποδα, το περασμένο Σάββατο στο ΓΣΖ, η ΑΕΚ «έχτισε» την ολοκληρωτική κυριαρχία της επί του ΑΠΟΕΛ πάνω σε αυτήν την αχίλλειο πτέρνα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό ήδη από τα πρώτα λεπτά. Μοράις και Λάνιγκ, οι κατ’ εξοχήν υποδοχείς της πρώτης πάσας, ευρίσκονταν υπό διαρκή επιτήρηση, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να οπισθοχωρούν ακόμη και πιο πίσω από το ύψος των στόπερ, προκειμένου να οργανώνουν (από την πρώτη γραμμή άμυνας!) το παιχνίδι της ομάδας τους.
Με αυτόν τον τρόπο οι Λαρνακείς υποχρέωσαν τον μεν Φινκ να ζητεί ήδη από το πρώτο τέταρτο βαθιές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, τη δε ομάδα του να κλείσει το πρώτο ημίχρονο δίχως ούτε μία τελική προς την εστία του Ραμίρεθ. Η απόλυτη αγωνιστική αιχμαλωσία.
Όταν στη συνέντευξη Τύπου ο Κρίστιανσεν επαινούσε τους παίκτες του για την κατανόηση των εννοιών-κλειδιά στην τακτική προετοιμασία του αγώνα εννοούσε αφ’ ενός τα τρεξίματα όσων πίεζαν την πρώτη πάσα του ΑΠΟΕΛ, αφ’ ετέρου την αλληλοκάλυψη και τη σωστή τοποθέτηση στον αγωνιστικό χώρο των υπολοίπων.
Γι’ αυτό και παρά το άκρως στενό σκορ η επικράτηση της ΑΕΚ ούτε χαρακτηρίστηκε ούτε ήταν τυχαία, προϊόν αστάθμητων παραγόντων ή άδικη. Και αυτό ακριβώς το ρουά ματ στον αντίπαλο κατέδειξε πόσο γρήγορα κι εύκολα μαθαίνει από τα παθήματά του ο Τόμας Κρίστιανσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου