Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ο τελευταίος… εξορκισμός!

Η Ατλέτικο του Σιμεόνε επιδιώκει να πάρει τον αέρα της συμπολίτισσας Ρεάλ και στο Τσάμπιονς Λιγκ
El Pupas. Οι καταραμένοι. Παρατσούκλι της Ατλέτικο Μαδρίτης από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1974, στον οποίο δέχτηκε την ισοφάριση στο 120’, επειδή ο τερματοφύλακας Μιγκέλ Ρέινα (πατέρας του Πέπε) μιλούσε μ’ έναν φωτογράφο(!), όταν ο Χανς Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ εξαπέλυε τον κεραυνό που έστελνε το ζευγάρι σε επαναληπτικό (σ.σ. οι Βαυαροί τον κέρδισαν με 4-0).

Παρά τα πρωταθλήματα (1977, 1996), τα κύπελλα (1976, 1985, 1991, 1992, 1996), το σούπερ καπ (1985) και το Γιουρόπα Λιγκ (2010) που ακολούθησαν, το παρατσούκλι παρέμεινε ανεξίτηλο. Και μάλλον ταιριαστό για ένα σύλλογο, στου οποίου τον ύμνο για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής αναφερόταν «τι τρόπος να υποφέρεις! τι τρόπος να χάνεις!», που ένεκα διαμάχης για τα δικαιώματα δεν μπόρεσε καν να χρησιμοποιήσει αυτόν τον ύμνο ανήμερα των εκατόχρονών του (και κατέφυγε στο “You Can’t Always Get What You Want” των Ρόλινγκ Στόουνς), που σταμάτησε διαφήμιση, στην οποία ο γιος ρωτούσε τον πατέρα «μπαμπά, γιατί είμαστε με την Ατλέτικο;» κι εκείνος δεν ήξερε να του απαντήσει.
Ο Ντιέγκο Σιμεόνε αντιθέτως έχει έτοιμη απάντηση: «Για τον τελικό του κυπέλλου». Τον Μάιο του 2013 η Ατλέτικο κατέκτησε το Κόπα δελ Ρέι. Στην παράταση. Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Η πρώτη νίκη επί της συμπολίτισσας έπειτα από 14 χρόνια και 25 αποτυχημένες απόπειρες, το πρώτο βήμα για την αποτίναξη της βαριάς σκιάς της αιωνίας αντιπάλου -και όχι μόνον αυτού.
Όταν τον Δεκέμβριο του 2011 έμπαινε στην πτήση από Αργεντινή για Μαδρίτη, ο Σιμεόνε γνώριζε ότι έπρεπε να εξορκίσει το μοναδικό στοιχείο της αγαπημένης του Ατλέτικο, το οποίο δεν μπορούσε να αποδεχτεί: το παρατσούκλι Pupas, το στίγμα του συλλόγου που με κάποιο τρόπο κατορθώνει πάντα να τα κάνει θάλασσα.

Όσο πιο σκληρά, τόσο πιο καλά
Πριν εκείνη την (ιστορική πλέον) 3η Ιανουαρίου 2012, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή του «Τσόλο», οι «ροχιμπλάνκος» όδευαν ολοταχώς προς ακόμη μια επιβεβαίωση του παρατσουκλιού τους. Δέκατοι στη βαθμολογία, αποκλεισμένοι στο κύπελλο από την Αλμπαθέτε (γ’ κατηγορία), με 14 νεοφερμένους ανά σεζόν και 16 αλλαγές προπονητών από το 1996 ευρίσκονταν «νοητικά και πνευματικά στο τέρμα», όπως παραδεχόταν ο αρχηγός Γκάμπι.
Ο Σιμεόνε ήταν η δημοφιλής και συνάμα λαϊκίστικη επιλογή. Ουδείς μπορούσε να συσπειρώσει το σύλλογο, να δώσει πίσω τη χαμένη πίστη στους οπαδούς, να αφαιρέσει πίεση από τη διοίκηση, όπως αυτός. Υπέρμετρα φιλόδοξος, μανιακός με τη σκληρή δουλειά και σε μια σχεδόν παθολογική αναζήτηση νέων προκλήσεων. Η ενσάρκωση του μότο «όσο πιο σκληρά, τόσο πιο καλά». Αρχηγός και ηγέτης της ομάδας του νταμπλ το 1996, ο οποίος δεν ήθελε να στεφθεί πρόωρα πρωταθλητής με ήττα της Βαλένθια την προτελευταία αγωνιστική, διότι του ήταν αδιανόητο να κερδίσει χωρίς μάχη. Προτιμούσε να ρισκάρει την αποτυχία παρά να του στερηθεί η ευκαιρία να κατακτήσει αυτοδύναμα τον τίτλο.
Μετά την επιστροφή του η πρώτη απόφασή του ήταν να αλλάξει τα δίχτυα των εστιών σε ερυθρόλευκα -όπως το 1996. Έκτοτε ξεκίνησε η αδιάκοπη εργασία διαμόρφωσης μιας Ατλέτικο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του. «Μια ομάδα που παίζει σκληρά, συγκεντρωμένα και τακτικά άριστα», όπως έχει παραδεχτεί ο Κάρλο Αντσελότι, «ένα σφυρί που σε χτυπά αδιάκοπα», όπως συμπλήρωσε ο Χοακίν Καπαρός.
«Θέλω να κερδίζω. Όταν βλέπω σφαγή, πέφτω με τα μούτρα. Η δουλειά είναι το παν. Δεν πιστεύω ότι μόνο καλοί παίκτες βελτιώνουν μια ομάδα. Και παίκτες που θέλουν να κερδίζουν την κάνουν καλύτερη», έχει αναλύσει ο ίδιος ο Σιμεόνε, ο οποίος ελέγχει ακόμη και τα ζώδια(!) των παικτών, πριν υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση
Στην πρώτη (μισή) χρονιά υπό τον Αργεντινό η Ατλέτικο τερμάτισε πέμπτη και κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ. Ξεκίνησε τη δεύτερη με το ευρωπαϊκό σούπερ καπ (απέναντι στην Τσέλσι) και την έκλεισε με το κύπελλο και το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Την τρίτη χρονιά στέφθηκε πρωταθλήτρια κι έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ηττήθηκε 4-1 από τη Ρεάλ. Το γκολ του Ράμος στο 93’ που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση θύμισε πολύ το αντίστοιχο του Σβάρτσενμπεκ το 1974 και επανέφερε στο προσκήνιο το παρατσούκλι “El Pupas”.
Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι η τελευταία, στην οποία η Ατλέτικο του Σιμεόνε δεν έχει πάρει ακόμη τον αέρα της Ρεάλ. Στην Πριμέρα Ντιβισιόν οι τρεις ήττες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια με τον Αργεντινό στον πάγκο έδωσαν τη θέση τους σ’ ένα αήττητο τεσσάρων αγώνων (3-1-0), μεταξύ των οποίων και το «εκκωφαντικό» εντός έδρας 4-0 στις 7 Φεβρουαρίου, το οποίο της επέτρεψε να ντουμπλάρει επιτυχίες επί των «μερένγκες» στην ίδια περίοδο μετά από περισσότερα από 60 χρόνια!
Στο κύπελλο την ιστορική επιτυχία στον τελικό του 2012 ακολούθησε ο αποκλεισμός με δύο ήττες στα ημιτελικά της περασμένης περιόδου, ωστόσο στην τρέχουσα η Ατλέτικο πήρε το αίμα της πίσω αποκλείοντας τη Ρεάλ στη φάση των 16. Είχε προηγηθεί η κατάκτηση (και) του ισπανικού σούπερ καπ απέναντι στη «βασίλισσα της Ευρώπης», με αποτέλεσμα το σταύρωμα των δύο αιωνίων αντιπάλων στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ να προσφέρει στον «Τσόλο» την ευκαιρία να εξορκίσει οριστικά κι αμετάκλητα το pupas ως συνοδευτικό της Ατλέτικο. Δεδομένου μάλιστα ότι ο πρώτος αγώνας θα λάβει χώρα στο «Βιθέντε Καλδερόν» την ερχόμενη Τρίτη, ο Σιμεόνε θα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει την τελευταία… ανορθογραφία του απολογισμού του απέναντι στη Ρεάλ μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Μεγαλύτερη πρόκληση από αυτήν δεν χρειάζεται -ενδεχομένως και να μην υπάρχει…

ΣΙΜΕΟΝΕ vs ΡΕΑΛ
Ακολούθως παρατίθενται οι αναμετρήσεις της Ατλέτικο Μαδρίτης υπό τον Ντιέγκο Σιμεόνε με τη συμπολίτισσα και αιώνια αντίπαλό της.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
2013/14     Τελικός         Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ.     4-1 (πρτ.)
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
2014/15     22η αγ.         Ατλέτικο Μ. - Ρεάλ Μ.     4-0
2014/15     3η αγ.           Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ.     1-2
2013/14     26η αγ.         Ατλέτικο Μ. - Ρεάλ Μ.     2-2
2013/14     7η αγ.           Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ.     0-1
2012/13     33η αγ.         Ατλέτικο Μ. - Ρεάλ Μ.     1-2
2012/13     14η αγ.         Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ.     2-0
2011/12     33η αγ.         Ατλέτικο Μ. - Ρεάλ Μ.     1-4
ΚΥΠΕΛΛΟ
2014/15     Φάση 16       Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ.     2-2
2014/15     Φάση 16       Ατλέτικο Μ. - Ρεάλ Μ.     2-0
2013/14     Ημιτελικά    Ατλέτικο Μ. - Ρεάλ Μ.     0-2
2013/14     Ημιτελικά    Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ.     3-0
2012/13     Τελικός         Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ.     1-2 (πρτ.)
ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ
2014           Τελικός         Ατλέτικο Μ. - Ρεάλ Μ.     1-0
2014           Τελικός         Ρεάλ Μ. - Ατλέτικο Μ.     1-1
Δημοσιεύτηκε στη Σημερινή στις 12 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου