Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Οικονομική σωτηρία = πρωτάθλημα ή… το ανάποδο;


«Το πρωτάθλημα για μας είναι η οικονομική μας σωτηρία». Δεν είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεται ή ονειρεύεται ν’ ακούσει ο μέσος οπαδός μιας μεγάλης ομάδας κατά την παρουσίαση του ρόστερ της προσεχούς περιόδου, είναι όμως αυτό που χθες βράδυ -δια στόματος Άγη Ιακωβίδη- επικοινώνησε η διοίκηση της Ομόνοιας στους πολυάριθμους φίλους του «τριφυλλιού».
Εδώ και δύο χρόνια οι τελευταίοι καλούνται (και ανταποκρίνονται) να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου η ομάδα τους να περάσει τα κριτήρια της άνοιξης και του καλοκαιριού και να μείνει ζωντανή. Η επανάληψη του φαινομένου καταδεικνύει ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι γενεσιουργές του αιτίες. Και ακριβώς αυτό γεννά το ερώτημα αν στους «πρασίνους» έχουν ιεραρχήσει σωστά τους όρους της εξίσωσης.
Η οικονομική σωτηρία ισοδυναμεί με πρωτάθλημα ή, μήπως, το αντίστροφο; Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, στη Γερμανία, η Ντόρτμουντ ευρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής ένεκα εγκληματικών επιλογών των διοικήσεών της. Όσοι κλήθηκαν να βγάλουν την ομάδα από το τέλμα, δεν ζήτησαν τη συνδρομή του εξαιρετικά αφοσιωμένου κόσμου της ομάδας. Εντόπισαν και βρήκαν τον κατάλληλο γι’ αυτούς προπονητή (Γίργκεν Κλοπ), ο οποίος ειδικευόταν στο να ανακαλύπτει και να εξελίσσει εντυπωσιακά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Τον στήριξαν απόλυτα σε κάθε στραβή των πρώτων χρόνων και από το 2010 και μετά άρχισαν να δρέπουν καρπούς: και αγωνιστικά, αφού η ομάδα κατέκτησε συνεχόμενους τίτλους κι έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, και οικονομικά, αφού τα ταμεία γέμισαν και από τις επιτυχίες (που προσέλκυσαν χορηγούς και κόσμο) και από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών.
Αυτός είναι ο ένας δρόμος. Ο άλλος είναι αυτός που προτάσσει πάση θυσία την οικονομική εξυγίανση. Επιχείρησε να τον βαδίσει η Σερβέτ -και διαλύθηκε. Συνετή, ωφέλιμη και απαραίτητη συνεπώς η οικονομική εγκράτεια στο «τριφύλλι», αλλά χωρίς την αναγκαία αγωνιστική ανάταση το πλέον βιωσιμότητας του σωματείου δεν έχει ελπίδες στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Ιδίως στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου