Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το απρόσμενο 3-5-2 του Καϊάφα



Είναι γεγονός πως ο Κώστας Καϊάφας αιφνιδίασε αρκετό κόσμο επιλέγοντας σχηματισμό 3-5-2 στο χθεσινό νικηφόρο φιλικό της Ομόνοιας με τον Ερμή στο ΓΣΠ (2-0). Ωστόσο αυτή η φαινομενικά απροσδόκητη επιλογή μπορεί να εξηγηθεί, αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές και προσθέσει στην εξίσωση τους επερχόμενους προκριματικούς με την Μπούντουτσνοστ, στο β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο Καϊάφας θα μπορούσε άνετα να παρατάξει χθες την ομάδα του με τετράδα στα μετόπισθεν. Θα μπορούσε να είχε βάλει τον νεοφερμένο Κακουμπάβα παρτενέρ του Σερτζίνιο στο κέντρο άμυνας (στέλνοντας στα άκρα αυτής τους Κυριάκου και Σκαραμοτσίνο), θα μπορούσε να είχε δοκιμάσει ως στόπερ και τον επίσης νεοαποκτηθέντα Λομπιανίτζε.

Με το βλέμμα όμως στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ο προπονητής του «τριφυλλιού» επιθυμεί να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο δεμένη ομάδα. Και από τη στιγμή που αυτό είναι αδύνατον να επιτευχθεί σε όλες τις γραμμές (ένεκα της πλειάδας των μετεγγραφών), ο Καϊάφας το έπραξε στην άμυνα, η οποία σε νοκ άουτ παιχνίδια δίνει κατά κανόνα προκρίσεις.
Με τους Μορέιρα, Κυριάκου, Σερτζίνιο και Σκαραμοτσίνο η Ομόνοια είχε χθες στα μετόπισθέν της τέσσερις ποδοσφαιριστές από το ρόστερ της περασμένης περιόδου, οι οποίοι γνωρίζουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου και έχουν αναπτύξει αυτοματισμούς. Παρόμοιο (πρέπει να) ήταν το σκεπτικό και για τη μεσοαμυντική γραμμή, όπου συνυπήρξαν -οι γνώριμοι από τη συνεργασία τους στη Δόξα- Οικονομίδης και Ρόδρι.
Μεσοεπιθετικά, αντιθέτως, οι «παλιοί» Ρούμπιο και Μπραντάο υστερούσαν αριθμητικά των νεοφερμένων (Ράμος, Γκριγκαλασβίλι, Γκαρθία), εξ ου και δεν βγήκαν πολλοί αυτοματισμοί. Οι τελευταίοι θα προκύψουν σταδιακά μέσω των προπονήσεων, της επιστροφής του Μαργκάσα, της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης του Ασίς, αλλά και της ενσωμάτωσης των πρόσφατων μετεγγραφικών αποκτημάτων (Στεπάνοφ, Ποτέ, Ακουισταπάτσε).
Μέχρι τότε ο Καϊάφας θα είναι υποχρεωμένος να αποφασίζει ποιο κατά τη γνώμη του είναι το καλύτερο μείγμα παλαιών και νεοφερμένων ποδοσφαιριστών και συνάμα ποιο είναι το καταλληλότερο σύστημα για να εξυπηρετήσεις τις σκοπιμότητες της Ομόνοιας σε κάθε παιχνίδι. Υπό αυτό το πρίσμα, το χθεσινό 3-5-2 ήταν μια (αιφνίδια μεν, πλην όμως) λογική και εν τέλει αποτελεσματική επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου