Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον Μικαέλ Ποτέ



Από σήμερα ο Μικαέλ Ποτέ είναι και επισήμως ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, συνάμα και μία από τις μεγάλες ελπίδες της για το σκοράρισμα την προσεχή αγωνιστική περίοδο. Για τον 30χρονο επιθετικό από το Μπενίν δεν είναι πολλά γνωστά πέραν του ότι αποκτήθηκε από τη γερμανική Ντινάμο Δρέσδης.
Ως παιδί ο Ποτέ δεν ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Τον έλκυε περισσότερο το μπάσκετ, αλλά κάποια στιγμή βρέθηκε να παίζει μπάλα στις αλάνες, αφού η εξαιρετικά φτωχή οικογένειά του δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει κάτι καλύτερο και συνάμα εκτιμούσε πως μόνο μέσω της μόρφωσης θα μπορούσε να βρει ένα οικονομικά προσοδοφόρο επάγγελμα.
«Ο πατέρας μου κάποτε μου είχε πει πως η πιθανότητα να βγάλω χρήματα από το ποδόσφαιρο ήταν εξαιρετικά μικρή και μου είχε απαγορεύσει να παίζω ποδόσφαιρο στο δρόμο. Κόντρα στην επιθυμία του, εγώ πήγαινα στα κρυφά, αλλά κάποια στιγμή με πρόδωσε άθελά του ένας αδελφός μου, με αποτέλεσμα ο πατέρας μου να εξοργιστεί», αποκαλύπτει ο 30χρονος άσος.

Παρατεταμένη αφλογιστία

Σε ηλικία 16 ετών εντοπίστηκε από έναν σκάουτερ αλάνας στις γειτονιές της Λιόν και του προτάθηκε να εγγραφεί στις ακαδημίες της Γκρενόμπλ. Από εκεί μεταπήδησε στην Καέν, με την οποία συνεργάστηκε σε ημιεπαγγελματική βάση, ενώ το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του το υπέγραψε το 2008 (σε ηλικία 23 ετών) στην Κλερμόν. Από εκεί μέσω Νίκαιας και Λε Μαν βρέθηκε στην Ντινάμο Δρέσδης, όπου στην πρώτη χρονιά του (2011/12) σημείωσε 12 τέρματα σε 25 αγώνες και κατετάγη μεταξύ των πρώτων σκόρερ στη β’ κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος.
Την περίοδο 2012/13 ξεκίνησε με έξι τέρματα στις πρώτες 11 αγωνιστικές, αλλά ακολούθως έμεινε «άσφαιρος» ως το φινάλε της περιόδου και χρειάστηκε να φτάσει η 12η αγωνιστική του περυσινού πρωταθλήματος, προκειμένου να βρει ξανά δίχτυα έπειτα από 1.716 λεπτά «αφλογιστίας»! Στο μεσοδιάστημα η BILD του είχε χαρίσει ένα γούρικο κέρμα, μήπως και επιστρέψει στο σκοράρισμα, και κλέφτες του είχαν αρπάξει το αξίας 80.000€ αυτοκίνητό του (Audi RS5).
Το νέο παρατεταμένο σερί «αφλογιστίας» (1.501 λεπτά μεταξύ 14ης και 33ης αγωνιστικής) δημιούργησε εύλογες απορίες για την κατακόρυφη πτώση της απόδοσής του και έφερε στη δημοσιότητα ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για οικονομικά προβλήματα του 30χρονου άσου. Μολονότι συγκαταλεγόταν στους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές της Δρέσδης (ετήσιες απολαβές περί τα 500.000€), ο Ποτέ είχε μετακομίσει σε φτηνότερη οικία μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, ενώ είχε πάρει και δάνειο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η οικονομική δυσχέρεια προέκυψε ελέω προβλημάτων με τις οικονομικές αρχές της Γαλλίας, οι οποίες αξίωσαν την καταβολή εξαψήφιου ποσού από τον ποδοσφαιριστή.

Ξενοδοχείο

Μια ιδιαιτερότητα του νεοφερμένου άσου της Ομόνοιας είναι η διανυκτέρευσή του σε ξενοδοχείο πριν από τα εντός έδρας παιχνίδια της εκάστοτε ομάδας του. «Ως πατέρας τριών παιδιών είναι δύσκολο να βρεις στο σπίτι σου τη συγκέντρωση και την ηρεμία πριν από ένα παιχνίδι. Το Σαββατοκύριακο τα παιδιά θέλουν να μένουν περισσότερο χρόνο ξύπνια και είναι φυσιολογικό ότι δεν είναι πάντοτε ήσυχα…», εξήγησε το πώς απέκτησε εδώ και πέντε χρόνια τη συγκεκριμένη συνήθεια ο Μικαέλ Ποτέ, ο οποίος «στάζει μέλι» για τη σύντροφό του.
«Η γυναίκα μου είναι ταυτόχρονα οπαδός και κριτικός μου. Έχει πολύ καλό μάτι. Στο σπίτι συζητώ μαζί της για τα παιχνίδια. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για μένα. Χάρη σε αυτή μπορώ να αφοσιώνομαι πλήρως στο ποδόσφαιρο. Παράτησε τη ζωή της στη Γαλλία, φροντίζει τα παιδιά, έχει ελάχιστους φίλους. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη αγάπης, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να είναι. Αν κάποια στιγμή μου πει ότι θέλει να γυρίσει στη Γαλλία, θα το αποδεχτώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου