Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η δεκάδα των κορυφαίων της Ευρώπης



Για τέταρτη συναπτή χρονιά η UEFA εγκαινίασε σήμερα τη διαδικασία για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη για την περασμένη αγωνιστική περίοδο (2013/14) με την ανακοίνωση των δέκα υποψηφίων. Το συγκεκριμένο βραβείο γεννήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, σε συνεργασία με την όμιλο Ευρωπαϊκών Αθλητικών Μέσων (European Sports Media - ESM) και οι Λιονέλ Μέσι, Αντρές Ινιέστα, Φρανκ Ριμπερί κατά σειρά πρώτευσαν στην ψηφοφορία των περασμένων τριών ετών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως και την προηγούμενη τριετία, αυτή η δεκάδα προέκυψε από την αρχική ψηφοφορία μιας επιτροπής δημοσιογράφων (ένας από κάθε χώρα-μέλος της UEFA). Καθένας εξ αυτών κατάρτισε μια λίστα με τους κατά τη γνώμη του κορυφαίους πέντε ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη την περασμένη περίοδο δίνοντας πέντε βαθμούς στον πρώτο, τέσσερις στον δεύτερο κ.ο.κ. Οι δέκα παίκτες που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς και συνεχίζουν στο β’ γύρο είναι κατά αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι (σε παρένθεση η εθνικότητα και ο σύλλογος του κάθε ποδοσφαιριστή):
1. Diego Costa (Ισπανός, Ατλέτικο Μαδρίτης - πλέον Τσέλσι)
2. Ángel Di María (Αργεντινός, Ρεάλ Μαδρίτης)
3. James Rodríguez (Κολομβιανός, Μονακό)
4. Philipp Lahm (Γερμανός, Μπάγερν)
5. Lionel Messi (Αργεντινός, Μπαρσελόνα)
6. Thomas Müller (Γερμανός, Μπάγερν)
7. Manuel Neuer (Γερμανός, Μπάγερν)
8. Arjen Robben (Ολλανδός, Μπάγερν)
9. Cristiano Ronaldo (Πορτογάλος, Ρεάλ Μαδρίτης)
10. Luis Suárez (Ουρουγουανός, Λίβερπουλ - πλέον Μπαρσελόνα)
Στον επόμενο γύρο η επιτροπή δημοσιογράφων θα ψηφίσει μεταξύ αυτών των δέκα ποδοσφαιριστών και οι τρεις με την υψηλότερη βαθμολογία (σ.σ. θα ανακοινωθεί από την UEFA στις 14 Αυγούστου) θα προκριθούν στον τελευταίο γύρο. Ο τελευταίος θα λάβει χώρα -μαζί με την απονομή του βραβείου- στις 28 Αυγούστου, όταν στο πλαίσιο της κλήρωσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ οι 54 δημοσιογράφοι θα ψηφίσουν ζωντανά τον εκλεκτό τους μεταξύ των τριών.
Πλην των 10 ποδοσφαιριστών που πέρασαν στο β’ γύρο η UEFA ανακοίνωσε και τους άλλους 35 παίκτες που έλαβαν ψήφους στην αρχική ψηφοφορία. Αυτοί είναι οι:
11 ψήφοι: Sergio Ramos (Ισπανός, Ρεάλ Μαδρίτης)
12 ψήφοι: Thibaut Courtois (Βέλγος, Ατλέτικο Μαδρίτης - πλέον Τσέλσι)
13 ψήφοι: Zlatan Ibrahimović (Σουηδός, Παρί Σ.Ζ.), Andrea Pirlo (Ιταλός, Γιουβέντους)
15 ψήφοι: Yaya Touré (Ιβοριανός, Μάντσεστερ Σίτι)
16 ψήφοι: Toni Kroos (Γερμανός, Μπάγερν - πλέον Ρεάλ Μαδρίτης)
17 ψήφοι: Neymar (Βραζιλιάνος, Μπαρσελόνα), Bastian Schweinsteiger (Γερμανός, Μπάγερν)
19 ψήφοι: Gareth Bale (Ουαλός, Ρεάλ Μαδρίτης)
20 ψήφοι: Diego Godin (Ουρουγουανός, Ατλέτικο Μαδρίτης)
21 ψήφοι: Sergio Agüero (Αργεντινός, Μάντσεστερ Σίτι), Koke (Ισπανός, Ατλέτικο Μαδρίτης), Arturo Vidal (Χιλιανός, Γιουβέντους)
24 ψήφοι: Karim Benzema (Γάλλος, Ρεάλ Μαδρίτης), Kris Commons (Σκοτσέζος, Σέλτικ), Javier Mascherano (Αργεντινός, Μπαρσελόνα), Franck Ribéry (Γάλλος, Μπάγερν)
28 ψήφοι: Mario Götze (Γερμανός, Μπάγερν), Mats Hummels (Γερμανός, Ντόρτμουντ), Ivan Rakitić (Κροάτης, Σεβίλλη - πλέον Μπαρσελόνα), Thiago Silva (Βραζιλιάνος, Παρί Σ.Ζ.), Wesley Sneijder (Ολλανδός, Γαλατασαράι), Carlos Tévez (Αργεντινός, Γιουβέντους), Arda Turan (Τούρκος, Ατλέτικο Μαδρίτης), Robin van Persie (Ολλανδός, Μάντσεστερ Γ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου