Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Οθέλλος: Η διπλή μαγκιά του Σακκά

«Όλη η αξία της νίκης ανήκει πρώτα στους ποδοσφαιριστές και ακολούθως στη διοίκηση». Γι’ αυτήν τη δήλωση αμέσως μετά το θρίαμβο επί του Απόλλωνα και την ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά του κυπέλλου στον Κώστα Σακκά αρμόζει εγκώμιο ακόμη μεγαλύτερο απ’ αυτό που του έπλεξε ο Ιοάν Αντόνε για τη διαχείριση από τον πάγκο του χθεσινού επαναληπτικού.
Ο 44χρονος τεχνικός ορθώς και δικαίως υπογράμμισε τη σημασία όσων υπό πλείστες αντιξοότητες έχει κατορθώσει τα τελευταία δύο χρόνια το σωματείο της Αθηένου, ορθώς και δικαίως ανέδειξε τη συμβολή της διοίκησης (μέσω της στήριξης στο πρόσωπό του) και των παικτών (μέσω της πειθαρχίας στις εντολές του) στην άκρως επιτυχημένη πορεία σε αυτό το διάστημα.

Όσο όμως κι αν του πρέπει έπαινος για τη σεμνότητα και την ταπεινότητά του, η ατάκα «ο προπονητής είναι μόνον ένα κομμάτι του οικοδομήματος και μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτε» οφείλει να αμφισβητηθεί ως μια πολύ αποσπασματική πτυχή της πραγματικότητας. Πόσο αποσπασματική καταδεικνύεται από την αντιστροφή του ερωτήματος: τι θα μπορούσε και τι θα είχε πετύχει ο Οθέλλος χωρίς τον συγκεκριμένο προπονητή;
Η μαγκιά του Σακκά δεν εξαντλείται στο ότι α) ανέβασε την ομάδα κατηγορία, β) στελέχωσε ένα εξαιρετικά σκληροτράχηλο σύνολο (σ.σ. πόσοι διαφωνούν ότι βάσει εμφανίσεων οι Αθηενίτες δικαιούνταν πολύ περισσότερους πόντους από τους 14 που έχουν τώρα στο σακούλι;), γ) προχωρεί αξιοπρεπέστατα (δίχως μεμψιμοιρίες και δικαιολογίες) και στις δύο εγχώριες διοργανώσεις.
Η αληθινή αξία της δουλειάς του έγκειται στην ευανάγνωστη υπογραφή του στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του. Ένας τρόπος παιχνιδιού που είναι υπεράνω προσώπων, εξ ου και μπορούν να τον υπηρετήσουν όλοι, ανεξαρτήτως της θέσης και του ρόλου που -αναλόγως των αναγκών ενός αγώνα- θα τους αναθέσει ο προπονητής τους.

Ο Σακκάς, συνεπώς, αξίζει θερμών συγχαρητηρίων και ευρείας αναγνώρισης κι αποδοχής της δουλειάς του. Ότι ο ίδιος αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να τη διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία, αλλά αφήνει τα έργα του να μιλούν αντί αυτού, τον καθιστά διπλά μάγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου