Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΕΛ: Η διόρθωση και η… φούσκα

Με όρους χρηματιστηρίου τα αποτελέσματα του ΑΠΟΕΛ στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές συνιστούν διόρθωση. Όσα υπερκέρδη είχε καταγράψει ο πρωταθλητής στις πρώτες 13 αγωνιστικές χωρίς επ’ ουδενί να συνάδουν με τις εμφανίσεις του, πλέον εξαφανίζονται και απειλούν να μετατραπούν σε ζημίες.
Στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν συλλέξει μόλις δύο από τους υπό διεκδίκηση 12 βαθμούς και στα τελευταία τρία παιχνίδια έχουν πετάξει οκτώ βαθμούς μετά από προβάδισμά τους, ενώ μέχρι και τη 13η αγωνιστική μετρούσαν μόνο νίκες μετά από δικό τους πρώτο γκολ.

Αυτές οι στατιστικές δεν μαρτυρούν ότι μετά τη 12η αγωνιστική μπήκε άμμος στη μηχανή. Ο ΑΠΟΕΛ δεν έπειθε ούτε πιο πριν, όπως πλειστάκις είχε καταγράψει το sigmalive (βλέπε  σχετικά ρεπορτάζ 28.9, 02.10, 07.10, 09.1011.11, 13.11, 03.12, 11.12, 16.12, 22.12, 26.12), και θα μπορούσε κάλλιστα (ου μην και θα έπρεπε) να έχει μετρήσει απώλειες και ήττες πολύ νωρίτερα.
Ό,τι καταγράφεται στις τελευταίες αγωνιστικές δεν συνιστά ανωμαλία, αλλά φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αφού εμφανίσεις και αποτελέσματα ευρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη αρμονία και συνάφεια απ’ ό,τι προηγουμένως.
Η ουσιαστική διαφοροποίηση είναι πως οι απανωτές γκέλες και το ορατό ενδεχόμενο απώλειας της πρωτιά υπογραμμίζουν εντονότερα τα προβλήματα, που μέχρι πρότινος κρύβονταν επιμελώς κάτω από το χαλάκι της κόπωσης από τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ: την ελλιπή φυσική κατάσταση, τους διαδοχικούς τραυματισμούς, την απουσία ισάξιων εναλλακτικών για τους θεωρούμενους βασικούς, τη μη ανταπόκριση των πλείστων νεοφερμένων στις υψηλές απαιτήσεις, την κατακόρυφη πτώση απόδοσης αρκετών βασικών, την αλλοπρόσαλλη αλλαγή συστημάτων και θέσεων των ποδοσφαιριστών κ.ο.κ.
Και αν στη βαθμολογία η ομάδα φιγουράρει ακόμη στα ψηλά, υπάρχει μια άλλη κατηγορία, στην οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των ουραγών. Και αυτή αφορά την πρόοδο μιας ομάδας από τη μία σεζόν στην άλλη. Σε σύγκριση με την ομάδα που στο β’ μισό της περασμένης περιόδου έκανε το ντεμαράζ του τίτλου ο σημερινός ΑΠΟΕΛ υστερεί σημαντικά. Και αυτή η οπισθοχώρηση (αντί της φυσιολογικής κι αναμενόμενης εξέλιξης) οφείλει να προβληματίσει έντονα, να αποτελέσει αντικείμενο εμβριθούς ανάλυσης και να γιατρευτεί άμεσα.

Σε διαφορετική περίπτωση, και για να επιστρέψουμε ξανά στους χρηματιστηριακούς όρους, μια μετοχή που ξεκίνησε ως blue-chip δεν αποκλείεται να ολοκληρώσει την πορεία της ως φούσκα που έσκασε και μάλιστα με πάταγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου