Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ανόρθωση: Το στοίχημα Γκονσάλβες

Η σημασία της μετεγγραφής του Ισμαέλ Γκονσάλβες στην Ανόρθωση καταδεικνύεται απλά: αγωνίζεται στην ίδια θέση με τον (παροπλισμένο ελέω τραυματισμού) Γιακοβένκο και τον (αποδεσμευθέντα) Σαμπάλα και καλείται να δώσει όσα προσέφερε ο πρώτος και δεν προσέφερε ο δεύτερος.
Θεωρητικά ο 24χρονος είναι πλέον η πρώτη εναλλακτική για την κορυφή της επίθεσης, πίσω από τον Μακρή. Μπορεί όμως να παίξει στο πλευρό του (σ’ ένα 4-4-2 με ρόμβο ή χωρίς δεκάρι), ενώ αμφότεροι δύνανται να καλύψουν το δεξί φτερό, όπου ο Κάλβο μέχρι πρότινος έπαιζε δίχως αξιόπιστη κάλυψη από τον πάγκο.

Τοιουτοτρόπως η «Κυρία» έχει πλέον τουλάχιστον μία αξιοπρεπή λύση για κάθε θέση της ενδεκάδας, την ελάχιστη προϋπόθεση δηλαδή για τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Αν θα αποδειχθεί ταυτόχρονα και επαρκής συνθήκη για την υλοποίηση του στόχου, μένει ν’ αποδειχθεί.
Για την ώρα το κύριο ζητούμενο για την Ανόρθωση δεν είναι η συμπεριφορά του Γκονσάλβες εκτός γηπέδου, αλλά εντός αυτού. Με βάση το εξάμηνο δείγμα γραφής του ιδίου στον ΑΠΟΕΛ και το αντίστοιχο του Γιακοβένκο στην «Κυρία» δεν είναι δύσκολος ο εντοπισμός συγκεκριμένων διαφορετικών (αγωνιστικών) χαρακτηριστικών τους.
Ο Ουκρανός είναι καλύτερος στον αέρα (έξι πόντους πιο ψηλός, γαρ), διαθέτει καλύτερα τελειώματα με τη μία και καλύτερη τεχνική. Ο άσος από τη Γουινέα Μπισάου είναι πιο εκρηκτικός και ταχύς, είναι πιο «σβούρας» και βγαίνει περισσότερο από την περιοχή.
Ενώ όμως ο Γιακοβένκο έχει δείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει ως επιθετικός κορυφής μια ομάδα που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, ο Γκονσάλβες μέχρι στιγμής έχει πείσει περισσότερο ως ιδανικός φορ μιας ομάδας αντεπιθέσεων -αυτή άλλωστε ήταν και μία από τις παραμέτρους της μη μακροημέρευσής του στον ΑΠΟΕΛ.

Με τον Γκονσάλβες ως αιχμή του δόρατος, συνεπώς, η μπάλα θα σηκώνεται ακόμη πιο σπάνια από το έδαφος (ακριβώς όπως το επιθυμεί ο Αντρέ Πάους) και το στοίχημα της αξιοποίησης του 24χρονου άσου θα περνά αφ’ ενός μέσα από την ακόμη πιο γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, αφ’ ετέρου μέσα από τις «φαρμακερές» κάθετες πάσες στα ρήγματα και στα κενά που θα δημιουργεί η διαρκής κίνησης και εναλλαγή θέσεων των μεσοεπιθετικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου