Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Οικονομίδης: Ο εργάτης πολυτελείας της Ομόνοιας

Ήταν η χρονικά πρώτη μετεγγραφή της Ομόνοιας το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ήδη πριν την έναρξη των εγχώριων υποχρεώσεων του «τριφυλλιού» είχαν κυκλοφορήσει σενάρια αποδέσμευσής του. Έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα στις 28 Σεπτεμβρίου, στο εκτός έδρας 0-1 από τον Εθνικό Άχνας (5η αγωνιστική), χάθηκε εκ νέου για ένα δίμηνο και επανήλθε στις 23 Νοεμβρίου, στο εντός έδρας 2-0 των «πρασίνων» επί της ΑΕΛ.

Έκτοτε ο Γιώργος Οικονομίδης είναι αμετακίνητος από το αρχικό σχήμα της Ομόνοιας, με την οποία πλέον αριθμεί εννέα συμμετοχές (οκτώ στο πρωτάθλημα, μία στο κύπελλο) εξελισσόμενος σε βασικό γρανάζι της ομάδας του Κώστα Καϊάφα. Αγωνιζόμενος στην πιο νευραλγική θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (κόφτης) συνδυάζει την προσήλωση στην ανασταλτική λειτουργία (σ.σ. σπάνια χάνει τη θέση του) με τη σίγουρη μεταβίβαση, την ικανότητα στα στημένα και το καλό σουτ από απόσταση.
Το παιχνίδι του είναι λιτό και απέριττο, αλλά πολύ ουσιαστικό. Σπάνια θα κάνει την εξεζητημένη ενέργεια, την περίτεχνη ντρίμπλα ή πάσα, σχεδόν πάντα όμως θα μεταβιβάσει την μπάλα με σιγουριά και θα κυνηγήσει λυσσαλέα τον αντίπαλο, για να του αποσπάσει την μπάλα. Η περαιτέρω εξέλιξή του περνά μέσα από την αύξηση της συμμετοχής του στο δημιουργικό κομμάτι και την ανάπτυξη μιας πιο ηγετικής συμπεριφοράς, αφού προσώρας είναι υπερβολικά σιωπηλός και χαμηλών τόνων μέσα στο γήπεδο.
Όσες αρετές όμως έχει ξεδιπλώσει ήδη στο γήπεδο, η ικανότητά του να «γεμίσει» κάθε θέση στον άξονα της μεσαίας γραμμής (εξάρι, οκτάρι, δεκάρι), αλλά και η προοπτική που συνοδεύει το νεαρό της ηλικίας του τον καθιστούν μια πολύτιμη μονάδα για την Ομόνοια, έναν εργάτη πολυτελείας ικανό να εξελιχθεί σε αρχηγική φυσιογνωμία.
Η μέχρι στιγμής πορεία του 24χρονου άσου είναι έμπλεη ειρωνειών της τύχης. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ, αλλά καθιερώνεται σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας με τη φανέλα της αιωνίας αντιπάλου. Είναι και το ότι το παρθενικό δείγμα γραφής του στα μεγάλα σαλόνια ήταν η περασμένη σεζόν του με τη φανέλα της Δόξας, η οποία μόνον ως βατήρας εκτόξευσης γηγενών ποδοσφαιριστών δεν φημίζεται.
Ο Οικονομίδης, ωστόσο, αποτελεί -από κοινού με παίκτες όπως οι Λαΐφης, Μακρής, Εγγλέζου- τρανταχτή απόδειξη ότι η ποιότητα πάντοτε αναγνωρίζεται και πως οι εν Κύπρω εργαζόμενοι προπονητές δεν μεροληπτούν απέναντι στα εγχώρια ταλέντα. Μετά από μια διετία στον Διγενή (2009-11) και μία σεζόν στην ΠΑΕΕΚ (2012-13) ο Λούκας Χατζηλούκας τον πήρε το καλοκαίρι του 2013 στο σύλλογο της Κατωκοπιάς, με τον οποίο μέτρησε 27 συμμετοχές (19 ως βασικός) και δύο τέρματα.

Αυτή η σεζόν αποτέλεσε και τη συστατική επιστολή της μεταπήδησής του στην Ομόνοια, όπου μέσα σε μισό χρόνο κατάφερε -με τη δουλειά και την αξιοποίηση των ευκαιριών και των συγκυριών που παρουσιάστηκαν- να εξελιχθεί από τριτοτέταρτη σε βασική επιλογή για τη θέση του αμυντικού μέσου. Ουδόλως αμελητέο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι στο ξεκίνημα της περιόδου ο ανταγωνισμός περιλάμβανε ονόματα όπως Σερτζίνιο, Μαργκάσα, Ρόδρι και Λεάντρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου