Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Messi reloaded!

Κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη για την περίοδο 2014/15 αναδείχθηκε ο Αργεντινής άσος της Μπαρσελόνα

Ήταν τόσο αναπόφευκτο όσο το… αύριο. Στη χρονιά, κατά την οποία η Μπαρσελόνα έγινε ο πρώτος σύλλογος με δύο τρεμπλ, ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε -επίσης για δεύτερη φορά στην καριέρα του (σ.σ. η πρώτη ήταν το 2011)- το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη.
Στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη ζωντανά στο πλαίσιο της κλήρωσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (27/8), ο Αργεντινός σούπερ σταρ έλαβε 49(!) ψήφους έναντι τριών του Λούις Σουάρες (Μπαρσελόνα) και μόλις δύο του Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης)!
Γιατί το πήρε
Στη διάρκεια της περιόδου 2014/15 ο «ψύλλος» έβγαλε το πιο ώριμο αγωνιστικό πρόσωπό του, μολονότι η αγωνιστική έκρηξη του ίδιου και της ομάδας του ήρθε με την (ελέω Σουάρες) μετατόπιση του στην -πάλαι ποτέ αντιπαθητική για τον ίδιο- θέση του δεξιού εξτρέμ. Κινώντας από εκεί τα νήματα ο 28χρονος Αργεντινός έγινε ακρογωνιαίος λίθος της άκρως παραγωγικής τριάδας MSN, η οποία μετατόπισε το κέντρο βάρους του παιχνιδιού της Μπαρσελόνα από το κέντρο στην επίθεση.
Χάρη στην περαιτέρω αγωνιστική ωρίμανση του ο Μέσσι πιστώθηκε το δεύτερο τρεμπλ στην καριέρα του, σημείωσε 58 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της περασμένης περιόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ (από κοινού με Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ), ενώ από τις 22 Νοεμβρίου 2014 είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ισπανικό πρωτάθλημα (σ.σ. με χατ τρικ απέναντι στη Σεβίλλη ξεπέρασε τα 251 γκολ του Τέλμο Θάρα). Ταυτόχρονα είναι ο διαχρονικά κορυφαίος σκόρερ και στο Τσάμπονς Λιγκ, ο κορυφαίος τροφοδότης στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν και ο παίκτης με τα περισσότερα χατ τρικ για οποιονδήποτε ισπανικό σύλλογο.
Ποιοι ψήφισαν
Η εφετινή ήταν η τρίτη φορά στην πεντάχρονη διαδρομή του BPiE-Award που στην τριάδα των υποψηφίων υπήρχαν δύο παίκτες της Μπαρσελόνα και ένας της Ρεάλ (Μέσι, Τσάβι, Ρονάλντο το 2011, Ινιέστα, Μέσι, Ρονάλντο το 2012) και συνάμα η τέταρτη μονομαχία Μέσι-Ρονάλντο για το εν λόγω βραβείο (σ.σ. ο Πορτογάλος δεν έχει λείψει από την τελική τριάδα, ο Αργεντινός έμεινε εκτός πέρυσι).
Στη ζωντανή ψηφοφορία έλαβαν χώρα 54 δημοσιογράφοι (ένας από κάθε χώρα-μέλος της UEFA), οι οποίοι στην πρώτη ψηφοφορία κατήρτισαν έκαστος μια λίστα με πέντε ποδοσφαιριστές. Οι δέκα παίκτες με την υψηλότερη βαθμολογία προκρίθηκαν για τη δεύτερη ψηφοφορία, από την οποία προέκυψαν οι τελικοί τρεις υποψήφιοι. Η Κύπρος και στον πέμπτο χρόνο από τη θέσπιση του εν λόγω βραβείου εκπροσωπήθηκε από τον δημοσιογράφο Αλέξη Πάμπο, παρουσιαστή της εκπομπής του UEFA Champions League στη Cytavision.
Στις 12 Αυγούστου η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε δημοσιοποιήσει και την κατάταξη των υπολοίπων επτά ποδοσφαιριστών της πρώτης δεκάδας:
4. Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Ιταλός, Γιουβέντους) 24 βαθμοί
5. Νεϊμάρ (Βραζιλιάνος, Μπαρσελόνα) 23 βαθμοί
6. Εντέν Αζάρ (Βέλγος, Τσέλσι) 21 βαθμοί
7. Αντρέα Πίρλο (Ιταλός, Γιουβέντους/Νιου Γιορκ) 12 βαθμοί
8. Αρτούρο Βιδάλ (Χιλιανός, Γιουβέντους/Μπάγερν) 11 βαθμοί
9. Κάρλος Τέβες (Αργεντινός, Γιουβέντους/Μπόκα Τζούνιορς) 8 βαθμοί
10. Πολ Πογκμπά (Γάλλος, Γιουβέντους) 5 βαθμοί
Πρωτοβουλία Πλατινί
Το Βραβείο του Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη προέκυψε το 2011 κατόπιν πρωτοβουλίας του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ήθελε να αναβιώσει το πνεύμα της πάλαι ποτέ διάκρισης για τον Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, και συνδιοργανώνεται από την UEFA και την ESM (European Sports Media). Υποψήφιοι για το βραβείο είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι την περασμένη περίοδο αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκό σύλλογο, και αξιολογούνται βάσει των επιδόσεών τους στο σύλλογο και στην εθνική τους ομάδα. Την περασμένη τετραετία το βραβείο απονεμήθηκε κατά σειρά στους Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα), Αντρές Ινιέστα (Μπαρσελόνα), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν) και Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου