Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Κύπρος: Πισωγύρισμα εξαετίας

Από το καλοκαίρι του 2009 είχε να μείνει χωρίς εκπρόσωπο στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ το ποδόσφαιρό μας.
Η προσγείωση ήταν απότομη και γι’ αυτό οδυνηρή. Από την τριπλή εκπροσώπηση στην αντίστοιχη φάση της διοργάνωσης το περασμένο καλοκαίρι στην παντελή απουσία από τη σημερινή κλήρωση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο χθεσινός αποκλεισμός των ΑΕΚ, Απόλλωνα και Ομόνοιας στον γ’ προκριματικό γύρο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης γύρισε για την Κύπρο το ρολόι έξι χρόνια πίσω, στο καλοκαίρι του 2009, όταν και πάλι δεν είχαμε εκπρόσωπο στα πλέι οφ του θεσμού.
Στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν το κυπριακό ποδόσφαιρο έδινε πάντοτε το «παρών», ενίοτε και μαζικό -όπως π.χ. το καλοκαίρι του 2010 (με ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Ανόρθωση) ή το περασμένο (με ΑΕΛ, Ομόνοια και Απόλλωνα). Με δύο ομάδες συμμετείχε η Κύπρος στην κλήρωση του Γιουρόπα Λιγκ το 2011 (Ομόνοια, ΑΕΚ) και το 2013 (ΑΠΟΕΛ, Απόλλων) και με μία ομάδα (ΑΠΟΕΛ) το 2012.
Αυτό το πισωγύρισμα εξαετίας θα ακολουθήσει η οπισθοχώρηση και στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA, αφού το ερχόμενο καλοκαίρι η Κύπρος θα χάσει την εξαιρετική συγκομιδή της περιόδου 2011/12 (9.125 βαθμοί, κυρίως χάρη στην πορεία του ΑΠΟΕΛ ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) και κινδυνεύει να ξεκινήσει την προσπάθειά της το ερχόμενο καλοκαίρι από την 24η θέση (σ.σ. τώρα ευρίσκεται στη 18η). Αν δεν καταφέρει να τη βελτιώσει, τότε το 2017 ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει από το β’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο κυπελλούχος και οι άλλοι δύο εκπρόσωποί μας στο Γιουρόπα Λιγκ από τον α’ προκριματικό της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου