Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ταγκό στο Παρίσι!

Με την απόκτηση του Αργεντινού «χορευτή», Άνχελ ντι Μαρία, η Παρί Σ.Ζ. εφορμά για την κατάκτηση (και) του Τσάμπιονς Λιγκ
Το σούπερ καπ απέναντι στη Λιόν το προηγούμενο Σάββατο στο Μόντρεαλ του Καναδά ήταν ήδη το τρίτο στη σειρά και συνολικά ο ένατος εγχώριος τίτλος που κατέληξε στην Παρί σε σύνολο 17, τους οποίους έχει διεκδικήσει από το 2011 και την έλευση του Νασέρ Αλ-Κελαΐφι στον προεδρικό θώκο.
«Αυτή η επιτυχία υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες μας. Θέλουμε να πάρουμε όλους τους τίτλους εντός συνόρων και να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε στην Ευρώπη», δήλωσε ο επιχειρηματίας από το Κατάρ και προς επίρρωση του δεύτερου σκέλους της πρότασής του έβαλε το χέρι στην τσέπη και έναντι 63 εκατομμυρίων ευρώ αγόρασε τον Άνχελ ντι Μαρία, για τον οποίο το κεφάλαιο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκλεισε έπειτα από μόλις ένα χρόνο (27 συμμετοχές, 3 γκολ και 10 ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ).

Πίεση και διαπραγματεύσεις
Ο 27χρονος Αργεντινός, ο οποίος ήθελε πάση θυσία να «απαλλαγεί» από τον Λούι φαν Χάαλ, πίεσε προς την κατεύθυνση της μετεγγραφής, εξ ου και στις 25 Ιουλίου δεν ενσωματώθηκε όπως ήταν συμφωνημένο (μετά τις επιμηκυμένες διακοπές του λόγω Κόπα Αμέρικα) στην αμερικανική περιοδεία των «κόκκινων διαβόλων». Κατόπιν τούτου οι Άγγλοι έφτασαν γρήγορα σε συμφωνία με την Παρί για την πώληση του ποδοσφαιριστή, ωστόσο η μετεγγραφή καθυστέρησε να ολοκληρωθεί ένεκα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τον ντι Μαρία που αξίωνε άνω των 10 εκατομμυρίων ετησίως.
Εν τέλει την περασμένη Πέμπτη ο διακαής πόθος της Παρί έβαλε την υπογραφή του σε τετραετές συμβόλαιο και στην πρωταθλήτρια Γαλλίας ευελπιστούν ότι στη διάρκειά του ο Αργεντινός θα έχει επιδόσεις παραπλήσιες της τετραετίας του στη Ρεάλ (190 συμμετοχές, 36 γκολ και 87 ασίστ στο πρωτάθλημα, 39 παιχνίδια, 8 γκολ και 14 ασίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ) και θα δώσει στο σύλλογο την απαραίτητη ώθηση για την άνοδο στην κορυφή (και) της Ευρώπης.

Ένα χρόνο μετά ελέω FFP
Με την ένταξη του ντι Μαρία στην Παρί Σεν Ζερμαίν ολοκληρώθηκε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου, καθώς το «φλερτ» μεταξύ των δύο πλευρών είχε ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι και κατά πάσα πιθανότητα θα είχε οδηγήσει σε… γάμο, αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί μετεγγραφών στο γαλλικό σύλλογο για παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play της UEFA.
Η τελευταία προχώρησε τον περασμένο μήνα σε χαλάρωση αυτών των κανονισμών (για όλες τις ομάδες), με αποτέλεσμα η Παρί που αρχικά επιτρεπόταν να ξοδέψει μόνον 60 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυσή της να έχει δώσει πλέον ήδη 81 (από εννέα εκατομμύρια κόστισαν οι Κέβιν Τραπ και Μπεντζαμίν Σταμπουλί)!
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη εξέλιξη αναζωπύρωσε την κουβέντα γύρω από τις σχέσεις του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, με το Κατάρ -και ακόμη πιο συγκεκριμένα με τους ιδιοκτήτες της Παρί. Η Qatar Sports Investment έχει ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματός της τον Λοράν Πλατινί (γιο του Μισέλ), έχει επενδύσει άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε οικοδομικά έργα στα προάστια του Παρισιού, ενώ η Παρί αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αναβάθμισης της παρηκμασμένης Λιγκ 1 εν όψει του Euro2016 στη Γαλλία. Πώς να αποφευχθούν οι συνειρμοί;

ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΜΠΑΛΕΣ ΣΤΑ 179.000.000€
Παγκόσμιο Νο1 σε κόστος μετεγγραφών!

Υπάρχουν (λίγοι μεν, αλλά υφίστανται) τρόποι να ξεκινήσεις μια καλή σχέση με τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Ο εκτοπισμός του από την κορυφή της λίστας με τους παίκτες, για τους οποίους έχει καταβληθεί διαχρονικά και παγκοσμίως το μεγαλύτερο σύνολο αποζημιώσεων, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς, αλλά είναι η εξέλιξη που επιφέρει η μετακόμιση του Άνχελ ντι Μαρία στο Παρίσι: ο 27χρονος άσος δείχνει πλέον την πλάτη του στον Σουηδό, του οποίου εντός γηπέδου προορίζεται για βασικός τροφοδότης.
Ο Αργεντινός, ο οποίος σε ηλικία τεσσάρων ετών είχε μετεγγραφεί από την Τορίτο στη Ροζάριο με αντάλλαγμα 20 ποδοσφαιρικές μπάλες(!), είναι εδώ και λίγες μέρες η δεύτερη πιο ακριβή μετεγγραφή στην ιστορία της Παρί Σ.Ζ. (σ.σ. πίσω από τον Έντινσον Καβάνι που κόστισε 64 εκατομμύρια ευρώ), αλλά το συνολικό κόστος των μετακινήσεών του ανέρχεται πλέον σε 179 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 10 περισσότερα απ’ όσες οι αντίστοιχες του Ιμπραχίμοβιτς!
Αναλυτικά: η μετεγγραφή του ντι Μαρία στην Μπενφίκα (από τη Ροζάριο) κόστισε 8 εκατομμύρια, στη Ρεάλ 33, στη Μάντσεστερ Γ. 75 (σ.σ. η ακριβότερη στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ και πέμπτη πιο ακριβή στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου) και στην Παρί 63.

Παίκτης                                   Εθνικότητα         Αποζημιώσεις*
1. Άνχελ ντι Μαρία                 Αργεντινός         179
2. Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς       Σουηδός              169,1
3. Χάμες Ροδρίγες                    Κολομβιανός      132,63
4. Νικολά Ανελκά                   Γάλλος                 127,36
5. Ερνάν Κρέσπο                     Αργεντινός         119,27
6. Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν   Αργεντινός         116
7. Λουίς Σουάρες                     Ουρουγουανός    115,80
8. Ραδαμέλ Φαλκάο                 Κολομβιανός      113,03
9. Κριστιάνο Ρονάλντο           Πορτογάλος        111,5
10. Γκάρεθ Μπέιλ                    Ουαλός                108,7
*σε εκατομμύρια ευρώ
Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Σημερινή στις 9 Αυγούστου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου