Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Απόλλων: Ο πιο ολιγαρκής και νεανικός της δεκαετίας

Το τρέχον θερινό παζάρι, το οποίο πλησιάζει σιγά-σιγά στο τέλος του, ήταν διαφορετικό για τον Απόλλωνα. Σε σύγκριση με τα πεπραγμένα του από το γύρισμα της δεκαετίας ο σύλλογος της Λεμεσού επέδειξε -παρά την έλευση νέου προπονητή- μια ασυνήθιστη (σχεδόν πρωτόγνωρη) συγκράτηση στη μετεγγραφική δραστηριότητά του.
Από το ρόστερ, με το οποίο η ομάδα ολοκλήρωσε την περασμένη περίοδο, αποχώρησαν οκτώ ποδοσφαιριστές (Έντβιν Ουόν, Μπερτράν Ρομπέρ, Ζοάο Πάουλο Αντράντε, Ρασίντ Αμντανί, Έλτον Φιγκεϊρέδο, Καμέλ Μεριέμ, Ούγκο Λόπεθ και Γκαστόν Σανγκόι), ενώ μέχρι στιγμής αποκτήθηκαν επτά παίκτες (Λεάντρο Φρέιρε, Ζάιμε Σιμόες, Ελίζιο, Σιμεόν Σλάβτσεφ, Εστεμπάν Σατσέτι, Άλεξ ντα Σίλβα και Ζοάο Πέδρο).
Ακόμη και με τον υπό αναζήτηση επιθετικό, με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η ενίσχυση των «κυανολεύκων», οι προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό θα φτάσουν τις 16. Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί «ιστορικό χαμηλό» για το σύλλογο της Λεμεσού από το 2010 και μετά. Εκείνο το καλοκαίρι ο Απόλλωνας είχε προχωρήσει σε 25 προσθαφαιρέσεις (12 προσθήκες/13 αποδεσμεύσεις), το 2011 ο αριθμός έπεσε στις 22 (13/9), το 2012 εκτινάχθηκε στις 32 (17/15), το 2013 υποχώρησε στις 25 (13/12) και το περυσινό κατέβηκε στις 21 (11/10).
Η περιορισμένη δραστηριότητα των «κυανολεύκων» στο τρέχον παζάρι οφείλεται ως ένα βαθμό στην οικονομική κρίση, πολύ περισσότερο ωστόσο αποτελεί συνέπεια της ύπαρξης πλέον ενός κορμού, ο οποίος μέσα από στοχευμένες κινήσεις επιχειρείται να βελτιωθεί περαιτέρω από πλευράς ποιότητας.
Σε μια μεγάλη ομάδα δεν προσιδιάζει να αλλάζει κάθε καλοκαίρι σχεδόν όλο το ρόστερ της και τα πλασαρίσματα του Απόλλωνα την περασμένη διετία (στην τρίτη θέση στο -4 και στο -3 από την κορυφή αντιστοίχως) έπεισαν τους ιθύνοντες ότι αυτή η τακτική στο μετεγγραφικό παζάρι είναι επωφελής.

Στα 27 χρόνια ο μ.ό. ηλικίας
Εάν οι προσθήκες αυτού του καλοκαιριού αποδειχθούν ποιοτικές, είναι πολύ πιθανόν το επόμενο καλοκαίρι ο σύλλογος της Λεμεσού να μειώσει ακόμη περισσότερο τις προσθαφαιρέσεις το ρόστερ του. Στο τελευταίο επιχειρήθηκε το περασμένο τρίμηνο μια σημαντική ανανέωση, με αποτέλεσμα να πέσει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας.
Από τους οκτώ αποχωρήσαντες οι επτά είχαν διαβεί το κατώφλι της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους (σ.σ. μοναδική εξαίρεση ο 27χρονος Λόπεθ), ενώ από τους επτά νεοφερμένους ο μόνος που έχει συμπληρώσει τα 30 χρόνια είναι ο 32χονος ντα Σίλβα (σ.σ. ο Σατσέτι θα τα κλείσει τον ερχόμενο Νοέμβριο).
Ο μέσος όρος ηλικίας των αποδεσμευθέντων ποδοσφαιριστών ήταν τα 31,6 έτη και ο αντίστοιχος των νεοαποκτηθέντων τα 27,4, δηλαδή μόνον από τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ ο Απόλλωνας βγήκε πιο νεανικός κατά μια τετραετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νυν, 24μελές ρόστερ έχει μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια. Αν μάλιστα αφαιρεθούν οι αναπληρωματικοί τερματοφύλακες (ο 35χρονος Ίσλι Χίντι και ο 34χρονος Μιχάλης Φανή, οι οποίοι την περασμένη διετία δεν έχουν παίξει ούτε σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος) ο μέσος όρος πέφτει στα 26,3 χρόνια!
Από αυτήν την πλευρά, συνεπώς, ο Απόλλωνας έχει μια ομάδα με αρκετά χρόνια ζωής (και εξέλιξης) μπροστά της. Ό,τι υπολείπεται, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος του πρωταθλήματος, είναι να αποδειχθεί πως το εν λόγω έμψυχο δυναμικό διαθέτει την απαραίτητη ποιότητα, προσωπικότητα και λειτουργικότητα. Είναι το μεγάλο στοίχημα εν όψει της επικείμενης περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου