Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

London calling

Την περασμένη Δευτέρα ο Εντ Γούντγουορντ μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Βαρκελώνη. Σκοπός του ταξιδιού η αύξηση της προσφοράς της Μάντσεστερ Γ. στην Μπαρσελόνα για τον Πέδρο από τα 24 στα 31,2 εκατομμύρια ευρώ και η επισφράγιση της συμφωνίας, την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές διαπραγματεύονταν επί εβδομάδες.
Ωστόσο το μέλλον του 28χρονου εξτρέμ εκτός Ισπανίας είχε αποφασιστεί ήδη από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Όχι στη Βαρκελώνη, αλλά στο Μάντσεστερ και δη στο «Ίτιχαντ», όπου η Σίτι θριάμβευσε 3-0 της Τσέλσι για τη δεύτερη αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Αυτό το αποτέλεσμα και το -5 από την κορυφή (ένεκα και του εντός έδρας 2-2 με τη Σουόνσι στην πρεμιέρα) έδωσαν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς να καταλάβει ότι τα παράπονα του Ζοζέ Μουρίνιο για ελλιπή ενίσχυση από το θερινό μετεγγραφικό παζάρι είχαν βάση.

Ο Ρώσος έβαλε το χέρι στην τσέπη, ενέβασε στην Άουγκσμπουργκ τα απαιτούμενα 20 εκατομμύρια για τον Γκανέζο αριστερό μπακ Αμπντούλ Ραχμάν Μπαμπά και ταυτόχρονα αύξησε την προσφορά στην Τσέλσι για τον Πέδρο από τα 27 στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Λιγότερα δηλαδή απ’ όσα προσέφερε η Μάντσεστερ Γ., αλλά εγγυημένα και στο χέρι, δίχως τα παζάρια για τους τρόπους καταβολής που είχε ξεκινήσει ο Γούντγουορντ κι είχαν βάλει σε αμφιβολίες τον Πέδρο.
Ο τελευταίος είχε προσεγγιστεί τις τελευταίες ημέρες (κατόπιν σχετικής άδειας της Μπαρσελόνα) από τους Ζοζέ Μουρίνιο, Σεσκ Φάμπρεγας και Χρίστο Στόιτσκοφ. Ο πρώτος του εγγυήθηκε τον (αυξημένο) χρόνο συμμετοχής που ο Ισπανός ματαίως αναζητούσε στους «μπλαουγκράνα». Ο δεύτερος τον ενημέρωσε για τη δική του ταυτόσημη διαδρομή από την Καταλανία στο Λονδίνο κατευνάζοντας αμφιβολίες και δισταγμούς. Ο τρίτος απλώς τον απέτρεψε από τη συνεργασία του με τον «αυταρχικό και καταστροφέα συλλόγων» Λούι φαν Χάαλ.
Και κάπως έτσι ο Πέδρο προσέθεσε το όνομά του πλάι σε αυτά των Λέιτον Μπέινς, Γκάρεθ Μπέιλ, Σεσκ Φάμπρεγας, Τιάγκο Αλκάνταρα, Ματς Χούμελς, Τόνι Κρόος, Νίκολας Οταμέντι και Σέρχιο Ράμος, στη μακρά αλυσίδα των μετεγγραφών που διαπραγματεύτηκε, αλλά απέτυχε να ολοκληρώσει για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ ο (αντιπρόεδρος) Γούντγουορντ.

Παραδοχή και διόρθωση λάθους
Οι έχοντας καλή μνήμη θυμούνται πως το ενδιαφέρον της Τσέλσι για τον Πέδρο χρονολογείται από τις αρχές του έτους. Τον Ιανουάριο ο Μουρίνιο έψαχνε ξανά στην αγορά για έναν πολυθεσίτη επιθετικό που θα έδινε στην ομάδα του φρέσκια πνοή και (κυρίως) γκολ. Τότε ο Πορτογάλος είχε προτιμήσει τον Χουάν Κουαδράδο, επειδή ο άσος της Μπαρσελόνα δεν (θα) είχε δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σήμερα ο Κολομβιανός είναι στην πόρτα εξόδου του «Στάμφορντ Μπριτζ» και προ της επιστροφής στην Ιταλία (σ.σ. ενδιαφέρεται η Γιουβέντους).
Στη θέση του η πρωταθλήτρια Αγγλίας αποκτά έναν ποδοσφαιριστή με μέσο όρο σχεδόν ένα γκολ ανά τρία παιχνίδια (99 σε 326 συμμετοχές από το 2008) στην Μπαρσελόνα. Έναν παίκτη με χαρακτήρα που τον βοήθησε να επιβιώσει της έλευσης παικτών, όπως Τιερί Ανρί, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, Νταβίδ Βίγια, Νεϊμάρ και τον ώθησε στην αποχώρηση, όταν αντιλήφθηκε ότι μετά τη δημιουργία της εκρηκτικής τριάδας MSN (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ) θα έπρεπε να περιμένει την τιμωρία ή τον τραυματισμό κάποιου ή κάποιων εξ αυτών για να βρει θέση στην ενδεκάδα και χρόνο συμμετοχής.

Πλήρες πακέτο σε τιμή ευκαιρίας
Στο πρόσωπο του 28χρονου η Τσέλσι αποκτά έναν παίκτη που δεν είναι πασπαλισμένος με τη μοναδικότητα και τη χρυσόσκονη των σούπερ σταρ του αθλήματος, αλλά είναι προικισμένος με μια πλειάδα αρετών. Ο Πέδρο είναι ένας παίκτης ομάδας και συστήματος, ανιδιοτελής, με μάτι (και εξαιρετικές σέντρες) για τους καλύτερα τοποθετημένους συμπαίκτες, σεμνός, εργατικός, ήρεμος, σπάνια διστακτικός και ασυνήθιστα αποφασιστικός, έχει ένταση, ταχύτητα, ρυθμό, αντίληψη και ευφυΐα στο παιχνίδι του, ταιριάζει γάντι στο παιχνίδι αντεπιθέσεων της Τσέλσι, διαθέτει νοοτροπία νικητή κι επιπροσθέτως έχει φτιάξει όνομα ως σκόρερ καθοριστικών τερμάτων: Τα δύο πρώτα τέρματά του με τη φανέλα της Μπαρσελόνα χάρισαν στο σύλλογο ισάριθμα τρόπαια (σ.σ. το ισπανικό σούπερ καπ απέναντι στην Μπιλμπάο και το ευρωπαϊκό απέναντι στη Σαχτάρ το 2009), το ίδιο και το τελευταίο (σ.σ. το ευρωπαϊκό σούπερ καπ απέναντι στη Σεβίλλη στις 11 του μήνα).
Για ένα τόσο πλήρες πακέτο, μόλις λίγες μέρες πριν το κλείσιμο του μετεγγραφικού παραθύρου, τα 30 εκατομμύρια δεν είναι μια εξαιρετικά λογική αποζημίωση, είναι η σούπερ ευκαιρία του καλοκαιριού. Ο Μουρίνιο προσθέτει στο ρόστερ του έναν παίκτη που αυξάνει την ποιότητα και τον συναγωνισμό σε όλες τις θέσεις της επίθεσης κάνοντας την ανάπτυξή της πιο πολύπλευρη, απρόβλεπτη και επικίνδυνη.

Ως φύσει δεξιός εξτρέμ ο Πέδρο θα διεκδικήσει στην ενδεκάδα τη θέση είτε του Όσκαρ (σ.σ. παραβλέπεται συχνά από τον Μουρίνιο στα μεγάλα παιχνίδια) είτε του Ουίλιαν (σ.σ. πολλή δουλειά αμυντικά, αλλά μόλις 8 γκολ σε 2 σεζόν), αλλά ταυτόχρονα μπορεί ως αριστερός εξτρέμ να δώσει πολύτιμες ανάσες στον Αζάρ (σ.σ. ξεκίνησε όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος την περασμένη περίοδο), καθώς να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική ακόμη και για την κορυφή της επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου