Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Μέσι, Ρονάλντο ή Σουάρες;

Ο Αργεντινός, ο Πορτογάλος και ο Ουρουγουανός ερίζουν για το βραβείο του Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη
Επιστροφή στον πρώτιστο κάτοχο, παραμονή στα χέρια του νυν ή απονομή σ’ έναν πρωτοεμφανιζόμενο; Αυτά τα τρία ερωτήματα θα απαντηθούν το απόγευμα της 27ης Αυγούστου στο Μονακό, όταν στο πλαίσιο της κλήρωσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθεί και η τελική ψηφοφορία για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη για την αγωνιστική περίοδο 2014/15.
Το βραβείο αυτή τη χρονιά διεκδικούν οι Λιονέλ Μέσι (νικητής το 2011), Κριστιάνο Ρονάλντο (νικητής το 2014) και Λουίς Σουάρες (πρώτη φορά μέλος της τελικής τριάδας), ωστόσο η αναλογία δύο (παίκτες της Μπαρσελόνα) προς ένα (της Ρεάλ) εμφανίζεται για τρίτη φορά στην πεντάχρονη διαδρομή του θεσμού (Μέσι, Τσάβι, Ρονάλντο το 2011, Ινιέστα, Μέσι, Ρονάλντο το 2012), ενώ η εφετινή θα είναι η τέταρτη μονομαχία Μέσι-Ρονάλντο για το εν λόγω βραβείο (σ.σ. ο Πορτογάλος δεν έχει λείψει από την τελική τριάδα, ο Αργεντινός έμεινε εκτός πέρυσι).
Ο νικητής θα προκύψει από ζωντανή ψηφοφορία 54 δημοσιογράφων (ένας από κάθε χώρα-μέλος της UEFA), οι οποίοι στην πρώτη ψηφοφορία κατήρτισαν έκαστος μια λίστα με πέντε ποδοσφαιριστές, ο πρώτος εκ των οποίων έπαιρνε πέντε βαθμούς, ο δεύτερος τέσσερις, ο τρίτος τρεις κ.ο.κ. Οι δέκα παίκτες με την υψηλότερη βαθμολογία προκρίθηκαν για τη δεύτερη ψηφοφορία, από την οποία προέκυψαν οι τελικοί τρεις υποψήφιοι.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν δημοσιοποίησε ποιος εκ των τριών έλαβε τους περισσότερους βαθμούς, κοινοποίησε όμως την κατάταξη των υπολοίπων επτά ποδοσφαιριστών, η οποία έχει ως εξής:
4. Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Ιταλός, Γιουβέντους)                           24 βαθμοί
5. Νεϊμάρ (Βραζιλιάνος, Μπαρσελόνα)                                         23 βαθμοί
6. Εντέν Αζάρ (Βέλγος, Τσέλσι)                                                       21 βαθμοί
7. Αντρέα Πίρλο (Ιταλός, Γιουβέντους/Νιου Γιορκ)                    12 βαθμοί
8. Αρτούρο Βιδάλ (Χιλιανός, Γιουβέντους/Μπάγερν)                  11 βαθμοί
9. Κάρλος Τέβες (Αργεντινός, Γιουβέντους/Μπόκα Τζούνιορς)  8 βαθμοί
10. Πολ Πογκμπά (Γάλλος, Γιουβέντους)                                       5 βαθμοί

Πρωτοβουλία Πλατινί
Το Βραβείο του Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη προέκυψε το 2011 κατόπιν πρωτοβουλίας του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ήθελε να αναβιώσει το πνεύμα της πάλαι ποτέ διάκρισης για τον Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, και συνδιοργανώνεται από την UEFA και την ESM (European Sports Media). Υποψήφιοι για το βραβείο είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι την περασμένη περίοδο αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκό σύλλογο και αξιολογούνται βάσει των επιδόσεών τους στο σύλλογο και στην εθνική τους ομάδα. Την περασμένη τετραετία το βραβείο απονεμήθηκε κατά σειρά στους Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα), Αντρές Ινιέστα (Μπαρσελόνα), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν) και Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης).

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ (Αργεντινός, Μπαρσελόνα)
Μάλλον ούτε ο ίδιος φανταζόταν ότι επιστρέφοντας στην (πάλαι ποτέ αντιπαθητική για τον ίδιο) θέση του δεξιού εξτρέμ θα ωρίμαζε περαιτέρω αγωνιστικά και θα γινόταν ο σημαιοφόρος της επανόδου της ομάδας του στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο 28χρονος Αργεντινός πιστώθηκε το δεύτερο τρεμπλ στην καριέρα του, σημείωσε 58 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της περασμένης περιόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ (από κοινού με Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ), ενώ είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ισπανικό πρωτάθλημα (σ.σ. με χατ τρικ απέναντι στη Σεβίλλη στις 22 Νοεμβρίου ξεπέρασε τα 251 γκολ του Τέλμο Θάρα) και στο Τσάμπονς Λιγκ, ο κορυφαίος τροφοδότης στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν και ο παίκτης με τα περισσότερα χατ τρικ για οποιονδήποτε ισπανικό σύλλογο.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ (Πορτογάλος, Ρεάλ Μαδρίτης)
Ξεκίνησε ονειρεμένα τη σεζόν σκοράροντας στο 2-0 επί της Σεβίλλης στο ευρωπαϊκό σούπερ καπ και πετυχαίνοντας 26 γκολ στις πρώτες 15 αγωνιστικές της Πριμέρα Ντιβισιόν, κατέκτησε το Μουντιάλ Συλλόγων, έφτασε ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ κι εν τέλει έκλεισε την περίοδο έχοντας αναδειχθεί για δεύτερη συναπτή χρονιά πρώτος σκόρερ στην Πριμέρα Ντιβισιόν (48 γκολ σε 35 συμμετοχές) και στο Τσάμπιονς Λιγκ (από κοινού με Μέσι, Νεϊμάρ). Προσπέρασε τον Αλφρέδο ντι Στέφανο στη δεύτερη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ για πρώτη φορά στην καριέρα του μέτρησε 61 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, πανηγύρισε πέντε γκολ σ’ ένα παιχνίδι (στο 9-1 επί της Γρανάδα στις 5 Απριλίου) και πέτυχε τρία διαδοχικά χατ τρικ (απέναντι σε Εσπανιόλ, Χετάφε και Αλμερία).

ΛΟΥΙΣ ΣΟΥΑΡΕΣ (Ουρουγουανός, Μπαρσελόνα)
Η πιο ακριβή μετεγγραφή του περασμένου καλοκαιριού υποχρεώθηκε σε δοκιμασία υπομονής, αντοχής, αποφασιστικότητας και χαρακτήρας κατά την έκτιση του τετράμηνου αποκλεισμού απ’ όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες. Από τα τέλη Οκτωβρίου ο 28χρονος Ουρουγουανός άρχισε την ταχύτατη απόσβεση της επένδυσης στο πρόσωπό του. Υπόδειγμα αυταπάρνησης και αλτρουισμού εξελίχθηκε στον ιδανικό φορ περιοχής και το τέλειο συμπλήρωμα των Μέσι και Νεϊμάρ στη γραμμή κρούσης (122 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις). Το ανιδιοτελές, αλλά πλήρες παιχνίδι του πιστοποιούν τα 25 γκολ και οι 24 ασίστ, τον αυξημένο αυτοέλεγχό του οι μόλις 7 κίτρινες σε όλη τη σεζόν, την ηγετική του φυσιογνωμία το κρεσέντο του μετά την ήττα από τη Σοσιεδάδ (στο πρώτο παιχνίδι του 2015), καθώς σε οκτώ από τις επόμενες 10 αγωνιστικές είτε πέτυχε, είτε έφτιαξε γκολ (ή και τα δύο)!
Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Σημερινή στις 15 Αυγούστου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου