Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΑΠΟΕΛ: Ποιες πρεμιέρες απαιτεί η πρόκριση

Τι χρειάζονται στον επαναληπτικό με  την Αστάνα οι πρωταθλητές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.«Η εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου, η απειρία της αντιπάλου, ο νόμος του κατάμεστου ΓΣΠ, ο καλός οιωνός από τις αντίστοιχες περιπτώσεις απέναντι σε Κοπεγχάγη και Βίσλα (εκτός έδρας ήττα με 1-0, εντός έδρας νίκη-πρόκριση με 3-1) και… ιδού το «κοκτέιλ» της πρόκρισης στον επαναληπτικό της ερχόμενης Τετάρτης απέναντι στην Αστάνα», ισχυρίζονται όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.
«Εγγύηση ότι η χθεσινή εμφάνιση στο β’ μέρος θα επαναληφθεί και δη σε διάρκεια 90λεπτου δεν υπάρχει. Ο νόμος του κατάμεστου ΓΣΠ τέθηκε εκτός ισχύος το 2012 απέναντι στη Νέφτσι Μπακού και το 2013 απέναντι στη Ζούλτε Βάρεγκεμ. Και όσο για τη στατιστική, είναι δίκοπο μαχαίρι: όσο εύκολα μπορεί να τριτώσει το καλό, τόσο εύκολα η τρίτη φορά μπορεί να αποδειχθεί… φαρμακερή», αντιτάσσουν όσοι το αντικρίζουν μισοάδειο.
Επί της ουσίας: η τέταρτη πρόκριση σε ισάριθμες παρουσίες στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ προδιαγράφεται για τους πρωταθλητές εφικτή μεν, αλλά δύσκολη. Στον επαναληπτικό με την Αστάνα οι «γαλαζοκίτρινοι» πρέπει να δείξουν μαζεμένα όσα δεν έχουν δείξει στα μέχρι στιγμής έξι επίσημα παιχνίδια της σεζόν: σταθερά υψηλή απόδοση για 90 λεπτά, συνδυασμό καλής ανασταλτικής λειτουργίας και αποτελεσματικότητας (όπως στο α’ μέρος στη Δανία) με εύρυθμη ανάπτυξη και αθρόα δημιουργία φάσεων (όπως στο β’ μέρος στο Καζακστάν).
Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για να τερματιστούν δύο αρνητικά σερί: αφ’ ενός των τριών αγώνων στο ΓΣΠ άνευ γκολ (απέναντι σε Βαρντάρ, Μίντγιλαντ και ΑΕΛ), αφ’ ετέρου των τεσσάρων ευρωπαϊκών αγώνων δίχως ανέπαφη εστία (απέναντι σε Βαρντάρ εκτός, Μίντγιλαντ εντός κι εκτός, Αστάνα εκτός).
Τέλος, απέναντι σε μια ομάδα με σαφέστατα καλύτερο ρυθμό (ένεκα της προχωρημένης φάσης του εγχώριου πρωταθλήματος), ενισχυμένη με τον (τιμωρημένο χθες) καλύτερο παίκτη της (τον εξτρέμ Τουμάσι) και αφετηρία ευνοϊκή για την τακτική της (μαζική άμυνα και αντεπιθέσεις), ο ΑΠΟΕΛ θα χρειαστεί και τη βοήθεια του Ντομίνγκος Πασιένσια, υπό τη μορφή της κατάρτισης αφ’ ενός μιας ενδεκάδας με τους πλέον φορμαρισμένους παίκτες στις φυσικές τους θέσεις και ευδιάκριτους ρόλους, αφ’ ετέρου ενός αποτελεσματικού πλάνου, για το πώς η ομάδα θα φτάσει στο στόχο της.
Όπως ήδη επισημάνθηκε: δεν είναι ανέφικτο, αλλά δεν (θα) είναι και εύκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου