Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τα κριτήρια είναι απλά ένα εργαλείο



Η χρονική σύμπτωση των γεγονότων κατέστησε πρακτικά αδύνατη τη μη δημιουργία συνειρμών. Την περασμένη Τετάρτη η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου παρουσίασε τα κριτήρια της UEFA καθιστώντας σαφές ότι οι φάκελοι, που εφ’ εξής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα πρέπει να είναι προσεκτικά γραμμένοι και πλήρεις, αφού μετά την αποστολή τους ουδεμία μεταβολή δύναται να επέλθει στο περιεχόμενό τους.
Εξ ίσου σαφές κατέστη εκ μέρους της Κ.Ο.Π. ότι μέχρι την υποβολή των αιτήσεων οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας πρέπει να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οφειλές τους προς πρώην και νυν υπαλλήλους τους (ποδοσφαιριστές, προπονητές, υπαλλήλους κ.λπ.), προς άλλα σωματεία (μετεγγραφικές αποζημιώσεις) και προς το κράτος (κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρος εισοδήματος).

Την ίδια μέρα, η Super League, η οποία είχε ψηφίσει ήδη την αντικατάσταση του υποβιβασμού με απλή απαγόρευση μετεγγραφών και ανανεώσεων (μ’ εξαίρεση τους κάτω των 22 ετών γηγενείς ποδοσφαιριστές), αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της ότι οι ποινές για τις μη αδειοδοτηθείσες ομάδες μπορούσαν να… χαλαρώσουν περαιτέρω.
Η διοργανώτρια αρχή του ελληνικού πρωταθλήματος έκρινε ότι οι ανοικοκύρευτες και ασυνεπείς ΠΑΕ (θα πρέπει να) έχουν το ελεύθερο υλοποίησης τριών μετεγγραφών ή ανανεώσεων Ελλήνων ή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών κι επιπροσθέτως μπορούν να αποκτήσουν απεριόριστο αριθμό γηγενών κάτω των 24, ενώ στη μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου μπορούν να προσθέσουν στο δυναμικό τους έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή ανεξαρτήτου ηλικίας.
Τι μαρτυρούν εύγλωττα τα δύο γεγονότα; Ότι τα κριτήρια της UEFA, μεταξύ των οποίων και το πολυδιαφημισμένο Financial Fair Play, είναι απλά και μόνο εργαλεία. Η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους καθορίζεται αυστηρά και αποκλειστικά από τον τρόπο χρήσης τους. Στην Ελλάδα η χρήση αυτή γίνεται, αποδεδειγμένα πλέον, επιλεκτικά και κατά το συμφέρον της δεδομένης χρονικής στιγμής τορπιλίζοντας περαιτέρω την ήδη καταβαραθρωμένη αξιοπιστία του εγχώριου ποδοσφαίρου και των παραγόντων του.
Στην Κύπρο είναι επίσης ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε στις ίδιες επικίνδυνες ατραπούς. Η μέχρι στιγμής στάση της Κ.Ο.Π. ουδόλως πείθει ότι τα περασμένα χρόνια δεν υπήρξαν αβλεψίες στην αξιολόγηση των φακέλων και εκτιμώ με σχετική βεβαιότητα πως σε ενδεχόμενη δημοσκόπηση η συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιρόφιλων θα εμφανιζόταν πεπεισμένη ότι η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος θα ήταν πρόθυμη να κάνει τα στραβά μάτια, αν κάποιος από τους μεγάλους-παραδοσιακούς συλλόγους αποδεικνυόταν ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια.
Η πανταχόθεν δυσπιστία απέναντι στην ηγεσία του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι ήδη μεγάλη και καταγεγραμμένη. Άπαντες οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή ούτε οι μισοί σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, ωστόσο τους βλέπει να προχωρούν αθρόα σε μετεγγραφική ενίσχυση, δίχως να αισθάνονται την απειλή επιβολής κυρώσεων.
Και αν οι φόβοι του κόσμου για ατιμωρησία, ή εν πάση περιπτώσει επιλεκτική στόχευση των ποινών, επιβεβαιωθούν, τότε η αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης του θα είναι ανέφικτη. Πρόκειται για τον ίδιο κίνδυνο που αντιμετωπίζει και η UEFA εν όψει της εφαρμογής του Financial Fair Play, αφού οι μέχρι στιγμής ενέργειες και ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της άποψης πως οι κυρώσεις είτε θα τεντώσουν σα λάστιχο είτε θα αγνοηθούν πλήρως, αν στο εδώλιο βρεθεί ο οποιοσδήποτε σύλλογος κορυφής.
Για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και τα μέλη της ο χρόνος στην κλεψύδρα περί αποδείξεως του εναντίου έχει αρχίσει ήδη να λιγοστεύει επικίνδυνα.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου