Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Το φαινόμενο Γιοάνα Μούχα



Η πολιτική σκηνή της Πολωνίας αναστέναξε με ανακούφιση. Κάθε εβδομάδα χωρίς κάποιο ανέκδοτο για τη Γιοάνα Μούχα θεωρείται χαμένη και η πρώτη του εγχώριου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κινδύνευε να καταχωρηθεί ως τέτοια.
Με αφορμή, όμως, τις ποινές του τοπικού δικαστηρίου της Βαρσοβίας για τα επεισόδια Πολωνών και Ρώσων χούλιγκαν στη Βαρσοβία την περασμένη Τρίτη (σ.σ. η αστυνομία συνέλαβε 158 Πολωνούς και 24 Ρώσους ταραξίες, οι οποίοι μεταξύ άλλων τραυμάτισαν ελαφρά 17 αστυνομικούς και προκάλεσαν φθορές σε 13 οχήματα της αστυνομίας) η Υπουργός Αθλητισμού της Πολωνίας θεώρησε σκόπιμο να τοποθετηθεί.

«Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη δικαιοσύνη, κατά τη γνώμη μου όμως οι τιμωρίες μπορούσαν να είναι πιο αυστηρές», ισχυρίστηκε επικρίνοντας τοιουτοτρόπως τις ποινές που έφτασαν ως και την πεντάμηνη φυλάκιση άνευ αναστολής και τη δωδεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή!
Ανέκδοτα
Η δεύτερη πιο όμορφη πολιτικός στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής Sun, είναι μια άριστη οικονομολόγος σε θέματα υγείας, αλλά η σχεδόν πλήρης άγνοιά της περί αθλητισμού γεννά αυθόρμητα ανέκδοτα.
Παράδειγμα; Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πολωνία. Η Μούχα διαβάζει τον εναρκτήριο λόγο: «Ο, Ο, Ο, Ο, Ο…» Μια βοηθός σπεύδει δίπλα της: «Κυρία Υπουργέ, αυτοί είναι οι Ολυμπιακοί Κύκλοι. Το κείμενο ξεκινά από κάτω τους»! Ακόμη ένα παράδειγμα; Η Μούχα επισκέπτεται ένα σχολείο και βλέπει στο γήπεδο έναν νεαρό να στέκεται ακίνητος. Πηγαίνει δίπλα του και ρωτά: «Γιατί δεν παίζεις με τους άλλους;» Η απάντηση: «Γιατί είμαι ο τερματοφύλακας»!
Οι εμπνευστές αυτών των ανεκδότων πάντως σίγουρα ένιωσαν… λίγοι, όταν πληροφορήθηκαν ότι στον τελικό του κυπέλλου Πολωνίας η Υπουργός Αθλητισμού αναρωτήθηκε (στ’ αλήθεια!) ποιος διάλεξε τις δύο φιναλίστ! Με τέτοια άγνοια επί του αντικειμένου εργασίας της μόνο απορία δεν προκαλεί το αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων που τη φέρνει μεταξύ των πολιτικών που αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη δυσπιστία.
Αδίστακτα φιλόδοξη
Όχι άδικα, από τη στιγμή που η ίδια ομολογεί δημοσίως ότι η ομορφιά της θα μπορούσε να της ανοίξει κάθε πόρτα. Όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να προσθέσει στο υπερβολικά ανδροκρατούμενο υπουργικό συμβούλιό του μία γυναίκα. Η απόφαση της 36χρονης να μπει σ’ έναν χώρο που μέχρι πρότινος ήταν ανδρικό προτεκτοράτο της κόστισε τόνους χλεύης και ειρωνείας.
«Αν ήταν άντρας στη θέση μου, η κριτική θα ήταν ηπιότερη», διαμαρτύρεται, αλλά ποιος να της δώσει δίκαιο, όταν ισχυρίζεται ότι «ένας υπουργός δεν είναι απαραίτητο να ξέρει από σπορ, αλλά πώς να τα οργανώνει»; Στο βλέμμα της, που αναντίρρητα μπορεί ν’ ανάψει φωτιές σε πολλές αντρικές καρδιές και να κλείσει σπίτια, και εν γένει στο πρόσωπό της οι περισσότεροι βλέπουν μια αδίστακτα φιλόδοξη γυναίκα, πρόθυμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την ανέλιξή της.
Στον προεκλογικό αγώνα δεν είχε ενδοιασμό να ποζάρει δίπλα στους γιους της, λίγο αργότερα όμως πήρε διαζύγιο από τον άντρα της και του ανέθεσε την ανατροφή των τέκνων τους. «Σίγουρα μπορεί να εκμεταλλευτεί άνδρες προς όφελος της καριέρας της. Στην καντίνα, ωστόσο, είναι απομονωμένη, ουδεμία γυναίκα κάθεται δίπλα της. Αντιθέτως οι άντρες πιάνουν με χαρά τα καθίσματα δίπλα της», δήλωσε ο πάλαι ποτέ πολιτικός ανάδοχός της, Ρουχ Πάλικοτ, μεμφόμενός την για προδοσία, επειδή τον εγκατέλειψε μετά την αναρρίχησή της στα ανώτερα κλιμάκια.
Πολωτική
Στον τομέα της ειδίκευσής της, την υγεία, κατήργησε ως βουλευτής το δικαίωμα ηλικιωμένων ατόμων για ακριβές εγχειρίσεις. «Τι νόημα έχει να δώσουμε ένα νέο ισχίο σ’ έναν 85χρονο, αν δεν μπορεί πια να τρέξει και δεν θα τρέξει, επειδή δεν θα αναρρώσει ποτέ;», αναρωτήθηκε μέσα στη βουλή προκαλώντας σάλο.
Η Μούχα πολώνει, αλλά αυτό είναι μάλλον φυσιολογικό για την κόρη ενός οικοδόμου και μιας ράφτρας ήθελε πάση θυσία να βγει από την εργατική τάξη. Αρχικά ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μπήκε σε σχολή υποκριτικής, αλλά εν τέλει σπούδασε οικονομία. Σκληρή, φιλόδοξη και ευφυής, πήρε υποτροφία στη Βαρσοβία ένεκα των εξαιρετικών βαθμών της. Την κατακόρυφη άνοδό της ως πολιτικός ενίσχυσε με αισθησιακές φωτογραφίσεις (μεταξύ άλλων ως Λάρα Κροφτ και ως ελαφρώς ενδεδυμένη βοσκοπούλα).
Υπουργός… κομμωτηρίου
Όσο δεν κατείχε θέσεις ευθύνης, αυτά περνούσαν στο ντούκου, πλέον όμως κάθε λανθασμένη κίνηση, κάθε αστοχία μετρά διπλά. Ήδη έχει ηττηθεί πανηγυρικά στον αγώνα κατά της βαθύτατα διεφθαρμένης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Γκρέγκορζ Λάτο, ερωτηθείς αν φοβάται καρατόμηση από την πολιτική προϊστάμενή του αποκρίθηκε: «Χα, χα, χα»! Παρά στις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου, το Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας δεν ήταν έγκαιρα έτοιμο και η παχυλή αποζημίωση (130.000 ευρώ) στον επικεφαλής κατασκευής χρεώθηκε στην απουσία πλάνου της Μούχα.
Η Υπουργός… Κομμωτηρίου, όπως αποκαλείται στην Πολωνία μετά το διορισμό του κομμωτή της ως αντιπροέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, γνωρίζει ότι το εγχώριο Euro είναι γι’ αυτήν μια κολοσσιαία ευκαιρία. Αν κυλήσει ομαλά, θα καρπωθεί την επιτυχία. Αν όχι, θα πληρώσει το πολιτικό τίμημα.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου